close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Reteaua Pro Bono pentru Drepturile Omului



| Organizator:
    Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    In Romania, accesul la justitie, mai ales in randul grupurilor vulnerabile este deseori limitat. Un studiu realizat de FRA arata ca 82% dintre cei care au fost discriminati in ultimele 12 luni nu au raportat aceasta experienta. Aproape 1/4 dintre victimele agresiunii sexuale din UE, cauzate nu au contactat politia sau alta organizatie. Printre cele mai des intalnite obtsacole in calea accesului la justitie sunt: costuri juridice mari, bariere sociale, prin apartenenta la un grup defavorizat (pers cu dizabilitati, romi, victime ale violentei, etc.) sau lipsa informatiilor. Rolul proiectului este de a ajuta la depasirea acestor bariere din calea accesului la justitie a grupurilor vulnerabile si acopera nevoia acestora de consiliere si asistenta juridica, pentru apararea si accesarea drepturilor fundamentale.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este facilitarea accesului al justitie al grupurilor vulnerabile ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate. Proiectul indeplineste acest scop prin urmatoarele obiective:
1.Asistenta juridica pro bono pentru persoanele vulnerabile ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate
2. Dezvoltarea capacitatii a 38 de avocati in domeniul anti-discriminarii
3. Colaborarea cu ONG-urile care lucreaza direct cu grupurile vulnerabile
4. Realizarea unei dezbateri pe tema clinicii juridice si accesului la justitie
5. Dezvoltarea capacitatii echipei de proiect.


Reteaua Pro Bono pentru Drepturile Omului Reteaua Pro Bono pentru Drepturile Omului Reteaua Pro Bono pentru Drepturile Omului

| Aria geografica
    Proiectul are un focus regional, desfasurand actvitati in urmatoarele judete: Jud Cluj, Mures, Bistrita-Nasaud, Bucuresti. Cu toate acestea, avand in vedere solicitarile primite din alte orase si disponibilitatea avocatilor colaboratori, am preluat cazuri si alte localitati, precum Oltenita, Constanta, Brasov, Ramnicu Valcea, etc.

| Rezumat
    Reteaua Pro Bono pentru Drepturile Omului este primul centru de asistenta juridica pro bono, specializat pe drepturile omului si non-discriminare din Romania. Prin acest proiect, ACTEDO pune in legatura persoane vulnerabile ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate sau ONG-uri care lucreaza cu grupuri vulnerabile, cu avocati, dispusi sa isi ofere expertiza juridica, in regim voluntar. In Romania, desi accesul la justitie este un drept fundamental recunoscut, in practica, insa, accesul este deseori limitat din cauza multiplelor obstacole de ordin socio-economic, culturii de a nu raporta sau lipsa infromatiilor si pregatirii juridice continue. Proiectul a fost creat, astfel, in scopul facilitarii accesului la justitie al grupurilor vulnerabile si a inceput ca o initiativa pilot, de la firul ierbii, punand in aplicare urmatorul model de interventie: Daca persoanele vulnerabile ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate au parte de asistenta juridica gratuita, servicii juridice mai bune, prin formarea avocatilor colaboratori si o mai buna capacitate de a-si apara drepturile, atunci este foarte probabil, ca acestia sa apeleze la sistemul de justitie pentru a-si imbunatati situatia, ceea ce va duce la o implementare efectiva a legislatiei din domeniu si la o cultura bazata pe simt civic, drepturile omului si statul de drept.
Dupa un an de activitate, peste 100 de persoane au beneficiat de asistenta juridica pro bono, am abordat 17 arii diferite de drepturile omului si colaboram in prezent cu 43 de avocati pro bono din 7 orase si 3 societati civile de avocati. Nu in ultimul rand, am reusit sa punem Romania pe harta pro bono-ului din Europa si din lume, prezentand rezultatele obtinute la Forumul European Pro Bono din Roma, in 2015.


| Date beneficiari
    Beneficiarii proiectului sunt peste 100 de persoane ale caror drepturi au fost incalcate si fac parte din urmatoarele grupuri vulnerabile: persoane cu dizabilități, persoane cu HIV/SIDA, victime ale violenței domestice, victime ale violenței sexuale și de gen, persoane de etnie romă,persoane LGBTQI (lesbiene, gay, bisexuale, trans, queer, intersex), tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecție a copilului, femei, familii cu mai mult de doi copii și familii monoparentale în situații de risc, copii și vârstnici în situații de risc, persoane care au executat pedepse penale sau măsuri educative, persoane dependente de droguri și alcool, persoane fără adăpost, persoane afectate de boli cronice sau profesionale, refugiați și azilanți.

| Date beneficiari
    50 de avocati, 3 barouri, 40 ONG-uri, Facultatea de Drept, UBB, institutii publice (DGASPC)

| Activitati
    Activitatile desfsaurate in proiect includ:
Consultanta si asistenta juridica
Organizarea a doua sesiuni de formare pentru 38 de avocati, in domeniul anti-discriminarii
Organizare dezbatere pe tema accesului la justitie al grupurilor vulnerabile
Organizare trei sesiuni de informare si consultare cu ONG-urile din 3 judete
Actiuni specifice de comunicare si informare
Organizare dezbatere pe tema rolului clinicii juridice, in cadrul UBB, Facultatea de Drept
Intalniri de lucru cu partenerii si participarea la Forumul European Pro Bono

Proiectul a folosit in interventia realizata o abordare bazata pe drepturile omului, care combina diverse activitati, menite a promova si a respecta drepturile omului pentru toti, principiul egalitatii, al non-discriminarii si cetatenia activa. Scopul acestei abordari este de a dezvolta capacitatea celor responsabili de a-si respecta obligatiile si a detinatorilor de drepturi de a le apara, pornind de la premisa ca atunci cand persoanele au resursele si capacitatea de a-si apara drepturile, atunci vor fi capabili sa isi rezolve problemele existente. Prin urmare, daca persoanele vulnerabile ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate au parte de asistenta juridica gratuita, servicii juridice mai bune si o mai buna capacitate de a-si apara drepturile, atunci, este foarte probabil, sa apeleze la sistemul de justitie pentru a-si imbunatati situatia, ceea ce va duce la o cultura bazata pe simt civic, drepturile omului si statul de drept.


| Rezultatele proiectului
    Dupa un an de activitate, Reteaua Pro Bono pentru Drepturile Omului a obtinut urmatoarele rezultate:
Peste 100 de persoane au beneficiat de asistenta juridica pro bono
76 de solicitari de asistenta juridica din Romania si din afara tarii
17 arii de drepturile omului abordate
43 de avocati pro bono din 7 orase
38 de avocati participanti la sesiune de formare in domeniul anti-dscriminarii
3 societati civile de avocati partenere
3 intalniri de lucru cu aproximativ 40 de ONG-uri, din 3 judete
Adeziunea asociatiei la Alianta Europeana Pro Bono si participarea si prezentarea rezultatelor obtinute la Forumul European Pro Bono, Roma, 2015.

Prin acest proiect, peste 100 de persoanele victime au acces crescut la justitie, iar 40 de ONG-uri si-au imbunatatit capacitatea de intelegere a drepturilor persoanelor vulnerabile cu care lucreaza. De asemenea, 50 de avocati au oportunitatea de a-si oferi expertiza in mod voluntar, in folosul comunitatii si de a actiona ca si cetateni activi. Mai mult decat atat, legislatia privind drepturile omului este promovata in instanta, iar drepturile omului sunt promovate in profesia juridica prin diverse actiuni: newsletter juridic, dezbateri, intalniri de lucru. Totodata, suntem printre putinele organizatii din Romania care incurajeaza munca pro bono, in cadrul profesiei juridice si sustin reglementarea activitatii pro bono, elaborand alaturi de alte doua organizatii un document de pozitie, in acest sens. Pe termen lung, proiectul aduce o contributie clara la dezvoltarea unei culturi a drepturilor omului, bazata pe cetatenie activa.


| Bugetul
    274936

| Parteneri
    Centrul de Resurse Juridice (CRJ), The Global Network for Public Interest Law (PILnet), Chirita si asociatii, Costas, Negru si asociatii, David, Corches si asociatii

| Website proiect
    http://probono.actedo.org/ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->