Participanti & Proiecte
Scoala HOSPICE
|
Organizator: Fundatia HOSPICE Casa Sperantei |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Echipa Hospice primea frecvent solicitari de acordare suport educational pentru copii (atat sanatosi, cat si bolnavi). Ocazional, membrii echipei reuseau sa identifice voluntari care sa lucreze cu copii la domiciliul acestora, in special la pregatirea lectiilor pentru scoala. Desi acest sprijin a fost util, nu a putut avea impact, in absenta unei echipe dedicate (cu expertiza potrivita pentru adresarea unor probleme foarte complexe de natura medico-sociala si psiho-emotionala, probleme care afectau intregul proces educational al copiilor) si a unei infrastructuri corespunzatoare, stimulatoare. Planul Hospice de initiere a unui serviciu special, neintrerupt, pentru a acoperi nevoile educationale complexe ale beneficiarilor, a fost coerent cu strategia companiei Kaufland Romania, de investitie in programe educationale.
| Scopul proiectului
Obiectiv general – Imbunatatirea calitatii vietii copiilor beneficiari ai Fundatiei Hospice Casa Sperantei, printr-un program educational individualizat
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Fundatia HOSPICE Casa Sperantei a initiat in 2015 proiectul educational Scoala HOSPICE, cu sprijinul financiar al Kaufland Romania. Consecventa misiunii sale de asigurare a accesului neingradit al pacientilor cu boli incurabile la ingrijire activa si totala a corpului, mintii, sufletului, printr-o abordare holistica, multidisciplinara, Fundatia HOSPICE Casa Sperantei si-a propus sa adreseze o nevoie neacoperita corespunzator, nevoia educationala a copiilor pacienti, a fratilor/surorilor acestora, precum si a copiilor din familiile pacientilor adulti. Desi se confrunta direct sau in interiorul familiilor cu drame cauzate de afectiuni incurabile, copiii isi doresc, totusi, sa fie cat mai activi, sa interactioneze cu semenii lor, cu colegi si profesori, iar deseori aceasta activitate are si efecte terapeutice pozitive, in cazul copiilor bolnavi. Pana in ianuarie 2015, Hospice nu a putut acoperi aceasta nevoie de sprijin educational decat ocazional, prin voluntari, la domiciliul copiilor. Procesul educational a avut, din aceasta cauza, un impact scazut. Odata cu proiectul Scoala Hospice, sprijinul educational a fost asigurat cu regularitate, de catre personal specializat (psihopedagogi cu expertiza in lucrul cu copii care au cerinte educationale speciale), intr-o infrastructura corespunzatoare (in Centrul Hospice din Bucuresti).
| Date beneficiari
47 copii
| Date beneficiari
94 apartinatori ai copiilor beneficiari
| Activitati
Proiectul a avut urmatoarele activitati principale: A. Selectarea beneficiarilor (cu ajutorul unor instrumente de lucru care contin categorii de informatii precum date personale, nivel de educatie, retea de suport, nevoia de suport educational); B. Consiliere sociala individuala cu rol in sustinere si motivare in vederea continuarii studiilor; C. Suport educational: 1. Alfabetizare; 2. Ateliere de educatie informala pentru copii si tineri, pe ciclu educational (jocuri de creatie literara, arta fotografica, terapie educationala, implicare in diferite competitii in grup sau individuale, serbari organizate cu ocazia unor evenimente religioase si cu ocazia zilei de 1 Iunie, tabere); 3. Activitati de suport educational (stiinte umaniste, exacte, limbi straine), individual si in grupuri mici; D. Activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata independent si a relatiilor interpersonale (vizionare filme, atelier gastronomie, lectii chitara; jocuri in echipa); E. Consiliere psihologica; D. Proiect de grup (elaborarea unei reviste care reflecta experientele in cadrul Scolii Hospice).
| Rezultatele proiectului
40 vizite au fost efectuate la domiciliul beneficiarilor pentru selectarea si evaluarea beneficiarilor; 27 sesiuni de consiliere sociala pentru copii; 6 serbari organizate de Craciun, Paste, 1 Iunie, 8 Martie; 966 participari la activitati educationale si recreative; 1 raport de evaluare a serviciilor (Raportul de evaluare a serviciilor se bazeaza pe chestionare de evaluare completate de persoana in grija caruia se afla copilul care a beneficiat de serviciile Scolii Hospice); 1 articol publicat in mass media despre activitatile desfasurate in cadrul proiectuluil; 1 revista care contine articole scrise de catre beneficiarii proiectului si fotografii din cadrul activitatilor.
| Bugetul
218025,00
| Parteneri
Kaufland Romania – finantatorul proiectului, HOSPICE Casa Sperantei – organizatia care implementeaza proiectul
| Website proiect
www.hospice.ro