Participanti & Proiecte
Youth Cancer Europe Advocacy Masterclass si Intalnirea Anuala de Vara a Tinerilor Romani Supravietuitori de Cancer
|
Organizator: Asociatia Little People Romania |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Printre nevoile imediate identificate chiar de tinerii supravietuitori la nivel european in cadrul intalnirilor anterioare s-a aflat si reprezentarea politica si juridica a tinerilor cu cancer in forumuri decizionale. Astfel Advocacy Masterclass-ul si Adunarea Generala Temerarii au dorit sa formeze capacitatea de reprezentare, formarea de retele si practici de lobby si capacitatea tinerilor de a-si negocia drepturile si interesele cu autoritati, legislatori si asociatii profesionale cu ajutorul unor traineri experti din cadrul CeRe Romania. Mai mult cele doua intalniri au pus accent pe nevoia ca tinerii sa isi asume rolul de ambasadori si sa se implice activ in astfel de procese.Prin intermediul parteneriatului cu Untold Music Festival, cei 140 de tineri au gasit platforma ideala de exersare a abilitatilor nou deprinse.
| Scopul proiectului
Youth Cancer Europe Advocacy Masterclass si Intalnirea Anuala de Vara a Tinerilor Romani Supravietuitori de Cancer si-a dorit educarea pacientilor, imputernicirea acestora indiferent de tara de origine sau considerente sociale, economice, culturale pentru a-si gasi vocea si pentru a putea identifica problemele cu care se confrunta, solutiile potrivite si mijloacele prin care pot obtine aceste solutii. Tinerii cu cancer sunt in continuare un grup vulnerabil, in crestere la nivel european, care necesita ingrijire personalizata pe termen lung pentru a-si atinge potentialul social si personal.
| Aria geografica
Participantii au participat din zonele geografice ale Romaniei precum si alte tari europene
| Rezumat
“Cand aude lumea ca ai cancer, gata, deja cheama preotul. Or, mesajul nostru este al supravietuirii, ca se poate trece peste cancer, ca se poate duce viata mai departe" T.D tanar supravietuitor. Diagnosticarea cu cancer in perioada copilariei sau adolescentei produce schimbari radicale atat pentru pacient cat si pentru familia acestuia, iar sprijinul acordat celor care trec prin lupta impotriva bolii nu se opreste cu ultima cura de tratament. Importanta suportului de la egal la egal pe termen lung a dus la nasterea unei dintre cele mai mari si active comunitati de tineri supravietuitori de cancer din Europa – Comunitatea Temerarii care astazi dupa 10 ani de existenta numara peste 300 de membri din toate colturile tarii. Si pentru ca proiectele frumoase nu cunosc bariere geografice, in 2014 cu sprijinul Asociatiei Little People, tinerii supravietuitori romani au dorit sa duca mesajul pozitiv al supravietuirii la nivel european prin proiectul Youth Cancer Europe – o retea informala de suport si o platforma de comunicare cu membri din 15 tari europene. Orice miscare are nevoie de o voce, de un mesaj clar, astfel incat in 2015, 140 de tineri supravietuitori din Romania si alte 10 tari europene au participat la Youth Cancer Europe Advocacy Masterclass – o sesiune menita sa sprijine initiative locale si internationale, sa construiasca pe fundatia experientei acumulate, sa ii ajute pe participanti sa deprinda notiuni elementare in domeniu. Intalnirea a gazduit si Adunarea Generala Anuala Temerarii in cadrul careia membrii discuta planuri si strategii de viitor si aduc in discutie teme precum dificultati de integrare sociala, nevoi medicale pe termen lung.
| Date beneficiari
140 de tineri supravietuitori de cancer romani si europeni
| Date beneficiari
Actuali pacienti din sectiile oncopediatrice, apartinatori, cadre medicale, societatea romana
| Activitati
Evenimentul a debutat cu participarea tinerilor supravietuitori la ultima zi din cadrul Untold Music Festival (cu sprijinul conducerii festivalului) unde acestia au fost intampinati de Primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc si au avut ocazia de a transmite un mesaj puternic la nivel social. In continuare, s-a organizat Adunarea Generala Anuala Temerarii in cadrul careia chiar tinerii au tinut prezentari cu privire la efecte pe termen lung, participarea la conferinte internationale. Evenimentul s-a incheiat cu organizarea Advocacy Masterclass-ului unde am colaborat cu specialisti de la Centrul de Resurse pentru Participare Publica care ne-au ajutat sa creionam un plan de actiune pentru desfasurarea sesiunii (3 traineri care au tinut doua sesiuni paralele de training pe parcursul a doua zile – una pentru o grupa de limba engleza la care au participat atat tineri supravietuitori straini cat si romani si una pentru o grupa de limba romana). Inscrierea s-a facut pe baza unei scrisori de motivatie din partea participantilor. Am contactat organizatii similare partenere si am identificat noi organizatii pentru a transmite invitatia. Astfel am avut participanti din 10 tari europene – Romania, Republica Moldova, Ungaria, Polonia, Serbia, Macedonia, Austria, Belgia, Spania, Irlanda. Pe tot parcursul evenimentului am beneficiat de sustinerea staff-ului, voluntarilor Little People precum si a tinerilor supravietuitori romani care s-au implicat activ in organizare.
| Rezultatele proiectului
Temerarii au devenit un sinonim la nivel national pentru supravietuire. Ei sunt dovada vie pentru copiii si adolescentii care lupta impotriva cancerului in cele 13 sectii de oncopediatrie din Romania a faptului ca diagnosticul nu reprezinta un capat de drum. Posiblitatea de a aduce laolalta tineri din toata tara care au trecut prin experiente similare, de a vorbi deschis despre realitati precum efecte pe termen lung ale tratamentului, implicare in programe de voluntariat, idei de campanii este un concept in premiera la nivel national. Adunarea Generala si exemplul extraordinar oferit de supravietuitorii care fac deja voluntariat in spitale in cadrul programului de suport al pacientilor al asociatiei Little People au contribuit la implicarea mai multor Temerari in acest program in lunile care au urmat evenimentului. Mai mult, initiativa de a reuni tineri din alte tari prin conceptul Youth Cancer Europe si a promova exemplul romanesc ca si buna practica in domeniu a deschis calea pentru colaborare, pentru formarea de retele si schimbul de experienta. Tinerii supravietuitori au realizat ca indiferent de tara de origine, se confrunta cu probleme si temeri similare si ca impreuna pot ajunge la un mesaj comun, pot avea o putere mai mare de schimbare.
| Bugetul
65000
| Parteneri
Primaria Cluj-Napoca, Cluj Napoca 2015 - Capitala Europeana a Tineretului, Festivalul Untold, AAA (Asociacion Española de Adolescentes y Adultos jóvenes con cáncer), MladiCe Serbia, Alivia – Fundacja Onkologiczna Osób Młodych Poland, YouCan Ireland, Österreichische Kinder-Krebs-Hilfe Austria, Fundacja Pani Ani, Asociatia Obsteasca Filiala din Republica Moldova a Asociatiei Little People Romania, CeRe Romania
| Website proiect
www.thelittlepeople.ro