Participanti & Proiecte
Dezvoltarea Centrului HOSPICE cu servicii integrate din Bucuresti
|
Organizator: Fundatia HOSPICE Casa Sperantei |
|
Categorie: Programe |
O cercetare sociologica reprezentativa national realizata la comanda organizatiei a aratat ca 4,5 milioane persoane au fost implicate in ingrijirea unui bolnav incurabil si ca doar 1,2% dintre acestea au avut acces la servicii de paliatie. 54,3% dintre respondenții din Bucuresti au declarat că modalitatea cea mai eficienta de a ajuta un pacient cu o boala incurabila este prin intermediul serviciilor specializate. 39,7% dintre respondenti au optat pentru internarea intr-un centru cu servicii si personal specializate. In 2014, nevoia de ingrijiri paliative din capitala era acoperita in proportie de 9%, nefiind adresate toate categoriile de beneficiari, in toate stadiile de boala.
| Scopul programului
Scopul proiectului este cresterea accesului la servicii de ingrijire paliativa pentru pacientii cu boli incurabile.
Indicatori anuali in momentul in care centrul va functiona la capacitate maxima: 2.000 de pacienti ingrijiti, 11.000 de vizite la domiciliu, 700 de internari, 8.000 de consultatii in ambulatoriu, 5.000 de participari in centrul de zi. Atingerea acestor indicatori va conduce la cresterea acoperirii nevoii de ingrijire paliativa in capitala de la 9% la 17%.
Obiectivul financiar a fost atragerea sumei de 5,7 milioane de Euro.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
HOSPICE Casa Sperantei a initiat acest proiect cu scopul de a schimba faptic realitatea cruda, resimtita de cei care au nevoie de sprijin in lupta cu o boala incurabila. In capitala, doar 9% dintre pacientii diagnosticati cu o astfel de boala beneficia de ingrijiri paliative specializate.
Implementarea proiectului implica constructia noului centru HOSPICE din Bucuresti, primul centru din capitala care sa ofere servicii integrate de ingrijire paliativa (ingrijire medicala pentru pacient, sprijin social si consiliere psiho-emotionala si spirituala pentru pacienti si familiile acestora, serviciile fiind oferite in centre de zi, ambulatoriu, in unitatea proprie de internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere). Astfel, HOSPICE a reusit in Bucuresti, sa asigure o calitate buna a vietii pentru o categorie mult mai larga de pacienti, aflati in toate stadiile unei boli incurabile. De asemenea, proiectul include infrastructura necesara pentru desfasurarea programelor de educatie teoretica si stagiilor de practica la patul pacientului, pentru instruirea de profesionisti din toata tara.
In momentul in care centrul va functiona la capacitate maxima, in fiecare an 2.000 de pacienti vor primi ingrijire paliativa adecvata la momentul potrivit, efectuandu-se 11.000 de vizite la domiciliu, 700 de internari in unitatea proprie de internare, 8.000 de consultatii in ambulatoriu si 5.000 de participari in centrul de zi. Astfel, va creste in capitala acoperirea nevoii de ingrijire paliativa de la 9% la 17%.
| Date beneficiari
308 pacienti / 2014 (martie - decembrie); 725 pacienti / 2015; numarul de pacienti este in crestere si este preconizat sa ajunga la 2000 in momentul in care centrul va functiona la capacitate maxima
| Date beneficiari
2066 apartinatori ai pacientilor ingrijiti, 23 medici care au fost instruiti in domeniul ingrijirii paliative in cadrul programului de atestat in ingrijiri paliative, 260 cursanti elevi de la scoli postliceale sanitare, 50 elevi care au efectuat stagii clinice practice in cadrul Centrului HOSPICE, 52 cursanti din cadrul Directiilor de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Bucuresti si 72 de angajati noi ai organizatiei care au beneficiat de instruire; numarul de beneficiari se refera la perioada 1 martie 2014 - 31 decembrie 2015
| Activitati
Proiectul a inceput cu o campanie de strangere de fonduri pentru a atrage suma necesara de 5.7 milioane EUR. Ea a durat mai bine de 5 ani implicand numeroase activitati adresate companiilor si persoanelor fizice din Romania, Anglia si SUA (doar 54% din fonduri au fost atrase din Romania). S-au dezvoltat pachete de sponsorizare specifice oferind beneficii donatorilor, in functie de suma directionata catre proiect. S-a creat un Comitet de Patroni Onorifici compus din manageri de top care a supervizat si consiliat echipa de proiect in toate etapele programului.
Constructia centrului HOSPICE a fost o componenta cheie a proiectului. Terenul pe care a fost ridicata constructia a fost identificat dupa o lunga cautare, proiectul fiind realizat de Tony Redman, un specialist experimentat in proiectarea de unitati de acest tip. Lucrarile s-au incheiat la inceputul anului 2014 dupa care a urmat echiparea cladirii cu aparatura medicala si mobilier. Centrul a fost inaugurat in septembrie 2014.
Dezvoltarea serviciilor clinice si educationale a inceput in martie 2014 si este inca in desfasurare, pana in momentul in care centrul va functiona la capacitate maxima si vor fi atinsi indicatorii cheie. Aceasta componenta a proiectului a implicat mutarea echipei si a serviciilor din sediul vechi in noul centru, recrutarea si instruirea de personal si initierea unor servicii noi precum activitatile din centrele de zi (in noiembrie 2014) si internarile in unitatea cu paturi (in mai 2015).
| Rezultatele programului
Atragerea sumei de 5,7 milioane de Euro.
Construirea centrului HOSPICE, primul din capitala cu servicii integrate de ingrijire paliativa.
Indicatori privind serviciile clinice si educationale derulate in perioada martie 2014 – decembrie 2015: 1033 pacienti ingrijiti;220 internari (3082 zile de internare, in perioada mai - decembrie 2015); 8879 de vizite la domiciliu; 5543 consultatii in sistem ambulator (2988 consultatii generale si tratamente, 1565 sesiuni consiliere paciente cu cancer de san;990 sesiuni kinetoterapie si stimulare multisenzoriala pentru copii cu dizabilitati grave); 2776 participari la activitati in centrul de zi (1510 sesiuni de terapie ocupationala/prin arta, 1266 sesiuni consiliere apartinatori, noiembrie 2014 – decembrie 2015);52 cursanti din cadrul Directiilor de Asistenta Sociala si Protectia Copilului; 260 cursanti elevi de la scoli postliceale sanitare; 50 elevi care au efectuat stagii clinice practice in cadrul centrului; 23 medici care au efectuat stagii clinice in cadrul centrului, in cadrul programului national de atestat in ingrijiri paliative,72 de angajati noi instruiti (septembrie 2014 – decembrie 2015).
Prin dezvoltarea centrului, HOSPICE a reusit in capitala sa asigure o calitate buna a vietii pentru o categorie mult mai larga de pacienti, aflati in toate stadiile bolii (de la debut - pentru pacienti carora li s-a mentinut mobilitatea si independenta pentru perioade mai lungi, pana la faza terminala - pentru pacienti aflati la finalul vietii), carora li s-a acordat ingrijire corespunzatoare, indisponibila inainte de dezvoltarea centrului.
| Buget
25080000,00
| Parteneri
Fundatia Vodafone Romania, GSK, Amgen, BCR, Geberit, ProTV, Raiffeisen Bank, Rompetrol, Upground, Anca Grigore Ghika, Familia Edeleanu, Familia Florescu, Ian Humphreys, Familia Lawson, Douglas and Pamela Paterson, EY Romania, Erste Stiftung, HCD Memorial Fund, Pepsico, Porche Finance Group Romania, Porche Romania, Regina Maria - Reteaua Privata de Sanatate, St. James’s Place Foundation, Patrick Desbiens, Acvatot, Alexandrion Grup Romania, Alina Cojocaru, Ambassador Alfred Moses, Andrea & Derek Evans, Andrei-Mihai Pogonaru, Canary Wharf Contractors Fund, Canary Wharf PLC - Sir George Iacobescu, Chris and Seema Paterson, Christ Church, CMS Cameron McKenna SCA, Coca-Cola HBC Romania, Dan Manuila, Dawn of Hope, Dr Alison Landon, Energy Financing Team, Fakro, Frantisek Vlk, Fundatia Acvatot, Gill Foundation, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Graham and Carolyn Perolls, Grupul Grampet, Herve and Jennifer Sarteau, Hidro Service, Ian & Carole Ford, LaFarge Romania, Lynda and Fergus Cass, Mara Society, Marialaura & Roberto Musneci, Mihai and Toni Radoi, Pilon, Porsche Inter Auto Romania, Porsche Leasing Romania IFN, Porsche Versicherungs AG Salzburg, Portland Trust, RBS Romania, Reckitt Benckiser Romania, Relais Guiers Ainan – Entraide Internationale, Rick and Bev Woodward, Romtelecom, RTPR Allen & Overy, Sanders Polyfilms Ltd., Sofmedica, The Allan & Nesta Ferguson, Charitable Trust, Tim Wilkinson, Tony & Caroline Redman, Tudor Trust, Veolia, Volvo Cars, Whiteland Logistics, Wienerberger, Wipro Technologies, Economic European Area (EEA) Grants prin Fondul ONG in Romania
| Website program
www.hospice.ro