Participanti & Proiecte
Tabara de sprijin pentru vaduve tinere
|
Organizator: Asociatia Exista viata dupa doliu |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Conform INSSE, 30.000 de romani 30-60 ani isi pierd viata anual. Scala Holmes si Rahe pune moartea sotului in top 3 cele mai stresante evenimente de viata. Romania nu avea pana in 2012 un mod de a sprijini socio-emotional aceasta categorie vulnerabila.
In perioada 2010-2012, prin comunitatea Facebook a asociatiei "Exista viata dupa doliu!" am aflat nevoile acestui grup neglijat la nivel social. In plus, am analizat ce fel de servicii ofera tarile vestice, care e abordarea acolo si am vrut sa "testam" daca si romanii sunt pregatiti pentru o tabara terapeutica, departe de casa, cu un grup de necunoscuti. Am avut mari emotii ca vom intampina reticenta din partea beneficiarelor, dar nu a fost deloc asa. Curiozitatea, dar mai ales durerea le-au motivat sa se inscrie in acest eveniment-pilot, din care stiau ca nu vor castiga nimic material.
| Scopul proiectului
Scop: crearea unei retele care sa functioneze online si offline ca punct de sprijin pentru orice vaduv si vaduva din Romania care va avea nevoie de sprijin si informatii.
Obiective:
1. Conceperea unui program teraupeutic unic in Romania
2. Promovarea la nivel national a asociatiei, a proiectului (in premiera in Romania) si selectarea participantelor prin discutii telefonice de evaluare cu toate cele 80 de doamne inscrise.
3. Desfasurarea evenimentului, pe perioada de 4 zile, complet gratuit pentru participante.
4. Creare si diseminare material de educare despre servicii de sprijin disponibile
| Aria geografica
Bucuresti, Suceava, Satu Mare, Brasov, Galati, Braila, Buzau, Prahova, Bacau, Turnu Magurele
| Rezumat
Nevoia: In Romania, anual mii de femei isi pierd partenerul de viata in mod prematur. Cel mai vulnerabil grup sunt femeile tinere cu mai mulţi copii minori, fara loc de munca sau venituri stabile, fara rude in apropiere, foarte dependente de sot. In lipsa unui sprijin de specialitate si a comunicarii cu alte femei care trec prin aceeasi situatie, recuperarea este dificila, iar calitatea vietii lor si a familiei scade foarte mult, cu consecinte negative si asupra copiilor.
Obiective:
1.Conceperea unui program terapeutic adaptat romancelor, impreuna cu 3 psihoterapeuti cu experienta.
2.Promovarea si desfasurarea Taberei de sprijin (4 zile) pentru 20 de vaduve(28-60 de ani), intre 26-29 aprilie 2013, la Predeal.
3.Conceperea unui material video despre sanatate emotionala in perioada de doliu, cu marturii ale beneficiarelor.
Activitatile: Promovarea evenimentului la nivel national, selectarea participantelor (din 80 de inscrieri), organizarea logistica, desfasurare (ateliere si sesiuni de psihoterapie de grup, meditatie, plimbari in natura, intr-o o atmosfera relaxanta, suportiva si pozitiva), evaluare si follow-up dupa o luna si dupa un an.
Rezultate: Cele 20 de participante au invatat sa gestioneze starile coplesitoare de dor si tristete, sa comunice mai usor cu copiii si sa aiba grija mai mare de sanatatea lor. Si-au redobandit increderea in sine ca vor reusi sa se descurce pe cont propriu, au creat relatii de prietenie durabile si o retea de suport cu care pastreaza legatura chiar si dupa un an (online si prin telefon), si-au imbunatatit relatiile cu familia si au inceput sa promoveze in orasul lor grupuri de sprijin. S-a nascut prima comunitate de sprijin (online şi offline) pentru orice vaduv(a) din Romania care va avea nevoie de sustinere in viitor.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
Beneficiarele directe au invatat mecanisme de coping, au dobandit incredere in sine, au creat relaţii de prietenie durabile (email, telefon, forum) si si-au imbunatatit relaţiile cu familia. Au invatat cum sa organizeze grupuri in orasul lor, cand vor fi pregatite emotional.
Prin cresterea vizibilitatii Asociatiei, publicul larg a constientizat ca vaduvele sunt o categorie sociala vulnerabila, cu nevoi specifice.
După Tabara, s-a creat o retea de sprijin online si offline intre participante, care ne permite sa urmarim evolutia starii lor: grup de discuții pe Facebook (unde interactioneaza acum 150 de vaduve si vaduvi din toata tara)si intalniri bilunare pe Skype. Se observa imbunatatiri semnificative in viata lor (din mesajele zilnice scrise cu recunostinta pentru ajutorul oferit).
In 23-24 iunie 2013, 2 dintre participante au initiat o intalnire de socializare in Buzau, la care au participat 5 dintre doamnele din Tabara, pentru a marca Ziua Internaționala a Vaduvelor (ONU). Acest lucru demonstrează că impactul asupra vieților este durabil.
| Bugetul proiectului (in RON)
20000
| Parteneri
Raiffeisen Bank - grant prin concurs de proiecte Raiffeisen Comunitati 2012, 6 biblioteci judetene (Cluj, Constanta, Suceava, Prahova, Brasov, Braila) si Biblioteca Metropolitana Bucuresti
| Website-ul proiectului
http://www.existaviatadupadoliu.ro/servicii-si-proiecte/tabara-vaduve