close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Impreuna suntem o voce!



| Organizator:
    Fundatia Romanian Angel Appeal
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Tulburarea de spectru autist (TSA) afecteaza 1 din 68 copii la nivel mondial (CDC, 2013) . In Romania sunt estimate cca 15000 cazuri si inregistrate peste 8000. Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neuro-biologica, ce poate fi diagnosticata de la varsta de 1 an. Se manifesta prin scaderea capacitatii copilului de a interactiona si de a comunica, de a relationa social. Nu exista tratament curative dar prin interventii terapeutice timpurii persoanele cu autism pot deveni functionale.
In Romania, in ciuda numarului de cazuri in crestere avem insuficiente reglementari legale in domeniu, putini specialisti formati in diagnosticarea si interventii specifice, servicii publice insuficiente. Nevoia persoanelor cu autism este a fost de a fi reprezentante in dialog cu factorii de decizie. In 2010 a fost constituita FEDRA.


| Scopul proiectului
    Proiectul si-a propus intarirea capacitatii FEDRA de a contribui la crearea unor politici incluzive.
In acest sens, obiectivele proiectului au fost:
Sensibilizarea factorilor de decizie din sfera serviciilor sociale publice prin actiuni de informare si prin facilitarea dialogului cu reprezentanti ai societatii civile
Imbunatatirea capacitatii a 20 ONG (si a federatiei) de a planifica si organiza campanii de advocacy
Implicarea in procesul de actualizare a legislatiei privind persoanele cu TSA si formulare a unei propuneri de politici publice destinate persoanelor cu TSA.


Impreuna suntem o voce! Impreuna suntem o voce! Impreuna suntem o voce!

| Aria geografica
    national

| Rezumat
    Pe fondul intarzierilor mari de adaptare a raspunsului institutional la problema autismului in Romania, progresele care s-au facut in acest domeniu pana in prezent au fost posibile doar prin implicarea si eforturile sferei private, cu deosebire a organizatiilor neguvernamentale pentru persoanele afectate de autism. Este nevoie, insa, de reglementari unitare, cuprinzatoare si moderne si este nevoie ca interventii si metodologii aplicate inovative si eficiente sa fie integrate in serviciile publice sociale din Romania.
Prezentul proiect isi propune formularea de propuneri concrete care sa intre pe agenda publica si formarea de competente specifice (de negociere, de monitorizare si de advocacy) in randul organizatiilor neguvernamentale, pentru promovarea publica si eficienta a acestor propuneri. Obiectivul general al proiectului este integrarea unor interventii si metodologii aplicate inovative si eficiente, propuse de organizatii neguvernamentale, in politicile publice formulate pentru perioada 2015 – 2020 cu privire la serviciile sociale pentru persoane cu TSA (tulburare de spectru autist) din Romania. Activitatle proiectului au avut impact la nivelul urmatoarelor grupuri-tinta: 180 reprezentanti ai unor institutii publice de la nivel central si local, ai unor organizatii/colegii profesionale si ai unor ONG-uri pentru persoane cu TSA; 20 de organizatii neguvernamentale pentru persoane cu TSA; cca 3.000.000 de persoane din populatia generala; cca 4500 de persoane diagnosticate cu TSA si familiile acestora.
Proiectul a fost finantat de programul de cooperare elvetiano-roman prin Fondul Tematic pentru Participarea Societatii Civile. Schema de grant pentru ONG-uri.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului sunt in primul rand organizatiile membre FEDRA , 20 organizatii membre FEDRA. La inceputul proiectului FEDRA numar 8 organizatii, pe durata proiectului ea crescand la 20 organizatii.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirectii sunt copiii afectati de TSA si familiile acestora pentru care masurile de advocacy ale FEDRA sunt necesare, dar si reprezentantii autoritatilor publice locale si central, peste 180 informati si implicate in procesul de adoptare a IMA eficiente la nivel central si local. Tot beneficiari indirecti sunt si cele peste 3 mil de persoane din publicul larg sensibilizate prin actiunile campaniilor de constientizare anuale.

| Activitati
    Proiectul a cuprins un mix de activitati de formare, constientizare si advocacy.
A demarat prin realizarea de catre RAA a unui studiu privind IMA utilizate eficient in Elvetia, UK, Finlanda si Norvegia pentru integrarea sociala a persoanelor cu TSA . Datele au fost colectate prin desk research si printr-o serie de vizite de studiu. Raportul a fost urmat de o analiza a situatiei serviciilor sociale adresate acestui grup si cartografierea nevoilor de servicii in randul persoanelor cu TSA din Romania.
Rezultatele studiului au fost diseminate in cadrul unei conferinte nationale pentru facilitarea dialogului intre autoritatle publice si ONGurile implicate in integrarea sociala a persoanelor cu TSA.
A fost organizat un curs de instruire privind planificarea campaniilor de advocacy in vederea dezvoltarii politicilor publice pentru persoanele cu TSA . Participanti au fost membrii organizatiilor din FEDRA. FEDRA a demarat un proces de planificare strategica, facilitat, pentru stabilirea obiectivelor de advocacy. A fost elaborata strategia de advocacy FEDRA, iar in cel de al doilea an de proiect, strategia a fost evaluata si revizuita. FEDRA a initiat un proces de advocacy prin intalniri cu autoritati publice locale si centrale, participare la grupuri de lucru si formulare de puncte de vedere.
La nivel local si national RAA si FEDRA au derulat campanii de constientizare a autismului, avand ca moment central in fiecare an ziua de 2 aprilie, Ziua Internationala de constientizare.


| Rezultatele proiectului
    1 raport in urma desk research si a 4 vizite de studiu privind IMA inovative utilizate eficient in tari europene, pentru integrarea sociala a persoanelor cu TSA, si o analiza a situatiei serviciilor sociale romanesti si o cartografiere a nevoilor de servicii sociale in randul persoanelor cu TSA din Romania realizate
180 specialisti, reprezentanti a ONG, asociatii profesionale si autoritati publice de la nivel national informati cu privire la IMA inovative si eficiente folosite in servicii sociale destinate integrarii sociale a persoanelor cu TSA in tari europene
20 de persoane formate in planificare a campaniilor de advocacy in vederea dezvoltarii politicilor publice pentru persoanele cu TSA (Q1)
1 Intalnire elaborare strategie organizationala FEDRA finalizata cu un document strategie organizationala FEDRA realizat (inclusiv plan de actiune pentru o perioada de 2 ani)
1 intalnire de evaluare a aplicarii strategiei organizationale FEDRA in scopul revizuirii/actualizarii acesteia (Q8)
2 grupuri de lucru organizate cu peste 200 participanti care au contribuit la elaborarea unor politici publice pentru persoanele cu TSA
6 comunicate de presa diseminate
Peste 3 milioane de persoane din populatia generala atinse prin campania I de constientizare a problematicii autismului (Q4)
Pe termen lung, capacitatea FEDRA de a reprezenta nevoile grupului tinta si de a fi recunoascuta ca o voce activa si puternica in sprijinul persoanelor cu TSA a crescut semnificativ.


| Bugetul
    903947

| Parteneri
    Fundatia Romanian Angel Appeal - promotor proiect si FEDRA - Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari din Spectrul Autist - partener

| Website proiect
    www.autismfedra.ro si www.raa.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->