close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Aplicatia mobila Leul Curajos, un instrument inovativ de evaluare psihosociala pentru copiii bolnavi de cancer spitalizati



| Organizator:
    Asociatia Little People Romania
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Numeroase studii sustin impactul pozitiv al aplicatiilor si jocurilor video in interventia terapeutica cu copii si adolescenti afectati de cancer, deoarece acest tip de interactiune ofera informatii relevante intr-o maniera dinamica, creeaza contextul virtual in care pacientii pot lua roluri diferite si pot deveni activi in managementul bolii. Prin folosirea tehnologiei mobile s-a observat imbunatatirea abilitatilor de rezolvare de probleme, a perceptiei si memoriei, dar si a comunicarii cu personalul medical sau a folosirii unor strategii de coping mai eficiente la situatia de boala (Beale, I.L.,Kato, P.M., Marín-Bowling, V.M., Guthrie, N., Cole, S.W. (2007). Improvement in cancer-related knowledge following use of a psychoeducational video game for adolescents and young adults with cancer. Journal of Adolescent Health, 41, 263-270).

| Scopul proiectului
    Scopul: dezvoltarea primei aplicatii mobile pentru pacienti oncopediatrici,cu varsta cuprinsa intre 6 si 15 ani
Obiective:
1. Digitalizare chestionarului de evaluare a nevoilor psihosociale ale unui copil bolnav de cancer
2. Conceperea unor jocuri si instrumente terapeutice, integrate in aplicatia mobila.
3. Achizitionarea echipamentelor si furnizarea de sesiuni de pregatire pentru specialistii.
4. Testarea aplicatiei mobile pe un esantion de 10 pacienti internati in cadrul Institutului Oncologic Cluj Napoca.
5. Utilizarea aplicatiei mobile in cadrul programului zilnic de suport al pacientilor


Aplicatia mobila Leul Curajos, un instrument inovativ de evaluare psihosociala pentru copiii bolnavi de cancer spitalizati Aplicatia mobila Leul Curajos, un instrument inovativ de evaluare psihosociala pentru copiii bolnavi de cancer spitalizati Aplicatia mobila Leul Curajos, un instrument inovativ de evaluare psihosociala pentru copiii bolnavi de cancer spitalizati

| Aria geografica
    Cluj Napoca, Bucuresti, Timisoara, Iasi, Targu Mures si Constanta

| Rezumat
    Asociatia Little People Romania a dezvoltat prima aplicatie mobila special destinata copiilor si adolescentilor bolnavi de cancer din Romania, cu varsta intre 6 si 15 ani, care se afla in tratament activ sau care sunt inregistrati in evidenta unui medic de specialitate cu un astfel de diagnostic.
Aplicatia mobila, dezvoltata cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania prin Programul Mobile for Good, reprezinta un instrument terapeutic unic si inovativ, construit pe baza metodelor de evaluare aplicate anterior si utilizate de specialisti Little People, in cadrul clinic din opt spitale, incepand de acum sapte ani. Chestionarul digital existent in cadrul aplicatiei mobile evalueaza aspecte legate de complianta la tratament, temeri fata de procedurile medicale, spectrul emotional, mecanisme de coping la situatii dificile, speranta si gandirea pozitiva, identificarea perceptiei fata de propria persoana, depistarea aspectelor negative pe care pacientii le resimt in perioada de spitalizare, cunoasterea corpului uman si planurile de viitor. Informatiile calitative culese direct de la pacientii oncopediatrici si de la apartinatori, contureaza o imagine completa asupra spectrului socio – emotional al copiilor si adolescentiilor afectati de cancer, utilizatori ai aplicatiei mobile si ofera specialistilor Asociatiei oportunitatea de a construi interventii terapeutice personalizate in cadrul programului zilnic de suport. Aplicatia mobila nu faciliteaza doar obtinerea de informatii calitative, ci ofera posibilitatea pacientilor de a accesa jocuri cu valoare terapeutica intr-o maniera dinamica si interactiva, in domenii din cadrul programului de interventie in care acestia necesita sprijin suplimentar, atunci cand sunt internati in spital sau de acasa.


| Date beneficiari
    In anul 2015, prin intermediul programului zilnic de suport psihosocial al pacientilor, 1925 de copiii si adolescenti bolnavi de cancer.au beneficiat de activitati terapeutice si interventii individualizate realizate de voluntarii si specialistii Little People.Prin urmare, putem estima ca numarul beneficiarilor inregistrati ca si utilizatori ai aplicatiei mobile in primul an de la lansare va depasi 500 de pacienti.

| Date beneficiari
    Beneficiarii secundari ai acestui proiect sunt apartinatorii pacientilor internati, care vor putea urmarii evolutia acestora in urma parcurgerii jocurilor cu valenta terapeutica din cadrul aplicatiei mobile. Estimam ca un numar de minim 200 de apartinatori vor parcurge chestionarul pentru parinti integrat aplicatiei mobile. Consideram beneficiari secundari si cadrele medicale din fiecare sectie de oncopediatrie care vor avea acces la un raport detaliat al rezultatelor fiecarui pacient, avand oportunitatea de a valorifica aceste informatii in abordarea personalizata a fiecarui pacient si in adaptarea interactiunii, cu rol extrem de important in cresterea compliantei la tratament a copiilor si adolescentilor. 10 specialistii si peste 100 voluntarii ai Asociatiei Little People vor valorifica rezultatele obtinute in urma parcurgerii aplicatiei in interactiunea lor directa, zilnica, cu copiii, personalizand fiecare activitate terapeutica in functie de nevoile pacientului.

| Activitati
    Conceperea si dezvoltarea unei aplicatii mobile cara sa permita digitalizare chestionarului ”Nu mi-e frica!” pentru pacienti si apartinatori, prin transpunerea sistemului complex de evaluare si monitorizare in format electronic, a constituit una dintre activitatile principale ale proiectului.
Prin intermediul jocurilor terapeutice, dezvoltate in cadrul aplicatiei mobile, pacientii oncopediatrici isi pot imbunatati aspecte legate de cunoasterea corpului uman, de dezvoltarea unei gandiri pozitive, de gasire a unor mecanisme de coping sanogene cu privire la situatia de boala.
Scala durerii si indicatorul starii de spirit sunt instrumente terapeutice care folosesc comunicarii dintre pacient/medic sau pacient/parinte si faciliteaza autocunoasterea si auto-exprimarea.
In vederea utilizarii aplicatiei mobile pacientii oncopediatrici internati in cele 9 centre de tratement, au fost achizitionate tablete si a fost organizata prima sesiune de pregatire a specialistilor Little People. Functionalitatea aplicatiei mobile a fost testata cu un esantion de 10 copii si adolescenti bolnavi de cancer internati in cadrul Institutul Oncologic Cluj Napoca.
Aplicatia mobila – Leul Curajos, ne ofera oportunitatea de a masura facil calitativ nevoile copiilor si adolescentilor afectati de cancer la nivel national si de a construi programe de suport pertinente care se vina in intampinarea acestor nevoi, fiind un instrument terapeutic integrat in cadrul programului de suport al pacientilor.


| Rezultatele proiectului
    Folosirea tehnologiei mobile in interactiunea terapeutica cu pacientii oncopediatrici reprezenta un element de inovatie in serviciile de suport oferite acestei categorii de beneficiari in spatiul romanesc.
Datele obtinute in urma evaluarii nevoilor psihosociale cu care se confrunta copiii si adolescentii bolnavi de cancer in momentul initial internarii in spital vor fi comparate cu informatiile calitative obtinute in urma re-aplicarii chestionarului de evaluare, post interventie, dupa parcurgerea de catre pacienti a activitatilor terapeutice din cadrul programului zilnic de suport si dupa utilizarea instrumentelor disponibile in cadrul aplicatiei mobile. Rezultatele inregistrate in urma acestei comparatii vor constitui baza unor studii nationale si internationale cu privire la eficienta implementarii unui program zilnic de suport psihosocial al pacientilor si utilizarii unei aplicatii mobile special destinate acestei categorii.
Frecventa de utilizare a aplicatiei mobile de catre pacientii oncopediatrici, internati in spital sau de acasa, inregistrata in backoffice si disponibila spre vizualizare specialistilor asociatiei, reprezinta un indicator al eficientei folosirii tehnologiei mobile ca si metoda terapeutica de interventie.
Prin intermediul acestui proiect ne dorim ca fiecare copil bolnav de cancer sa aibe acces la aceasta aplicatiei mobila, instrument prin care sa poata obtine informatii cu privire la situatia de boala, sa inteleaga importanta tratamentului, sa poata indentifica si transmite in mod eficient detalii despre starea emotionala sau fizica in care se afla.


| Bugetul
    314183

| Parteneri
    • Proiectul a fost finanțat de Fundația Vodafone Romania prin Programul Mobile for Good, • Sectia de oncopediatie a Institutului Oncologic „Prof. Dr. I.Chiricuta” din Cluj - Napoca; • Compartimentul de oncopediatrie din Clinica Pediatrie II a Spitalului Clinic de Copii Cluj - Napoca; • Sectia de onco-hematologie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” din Timisoara; • Sectia de oncopediatrie din Institutului Oncologic „Prof.Dr. Al.Trestioreanu” din Bucuresti; • Sectia de oncopediatrie din Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti; • Sectia de oncopediatrie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S.Curie” din Bucuresti; • Sectia de onco-hematologie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Sfanta Maria” din Iasi; • Sectia Clinica Pediatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures; • Sectia de oncopediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta – Asociatia Little People a incheiat un contract de colaborare cu aceasta unitate medicala in mod particular pentru acest proiect.

| Website proiect
    www.thelittlepeople.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->