Participanti & Proiecte
Edulier&Fascination-Ziua Inventiilor Nepericuloase
|
Organizator: Asociatia Edulier |
|
Categorie: Originalitate |
Ziua Inventiilor Nepericuoase a pornit din dorinta de a stimula copiii din mediul rural sa-si descopere o pasiune, sa se imprieteneasca cu stiinta, sa invete experiential. Copiii din medii sociale diferite nu comunicau intre ei, nu aveau activitati comune, nu colaborau. La data initierii, in sat nu existau alternative educationale de vara pentru copii.
| Scopul proiectului
Startul s-a dat la prima editie a Saptamanii Magice, din 2010, in satul Corbeanca. De atunci, in fiecare an, in cadrul acestui proiect, dar si cu ocazia Carnavalului Copilariei( 1 iunie), Paste, Craciun, Scolii Altfel, s-au derulat activitati stiintifice in cadrul atelierelor de educatie non-formala. De asemenea, proiectul si-a propus sa apropie copiii din medii sociale diferite, sa creeze o platforma prietenoasa de comunicare intre acestia, sa prezinte stiinta in mod practic, sa stimuleze pasiunea copiilor, sa ii invete spiritul muncii in echipa.
| Aria geografica
Ilfov, Dambovita, Giurgiu
| Rezumat
Ziua Inventiilor Nepericuloase a pornit in 2010, ca prima zi a programului de ateliere eduationale Edulier- Saptamana Magica.
Intr-o perioada in care copiii nu mai erau interesati de stiinta, Ziua Inventiilor Nepericuloase si-a propus sa starneasca dragostea de stiinta a copiilor, intr-un mod prietenos, ludic, atractiv.
| Date beneficiari
450 copii si tineri cu varsta intre 3 si 18 ani
| Date beneficiari
peste 200 de parinti si bunici
| Activitati
In 2015, ca in fiecare an, Ziua Inventiilor Nepericuloase da startul Saptamanii Magice, o tabara ” alfel” a copiilor din mediul rural. Ziua, coordonata de voluntarii asociatiei Fascination, membri ai Fun Science- Profesorul Trasnit, ajutati de voluntarii Edulier, ofera experimente stiintifice distractive pentru copii, implicandu-i in mod practic. Fie ca experimentul este un vulcan, fie ca introduc un ou intreg intr-o sticla sau creeaza impreuna jeleu, pasta de dinti si gel de dus, copiii colaboreaza cu voluntarii, dar si intre ei, se familiarizeaza cu echipamentele de protectie, invata numele unor substante chimice uzuale- acid acetic, bicarbonat de sodiu, clorura de sodiu, gelatina, oxigen, H2O, CO2. Daca initial participau in jur de 70 de copii din Corbeanca la Ziua Inventiilor nepericuloase, 2015 a insemnat organizarea mai multor astfel de zile, in Peris, Daia și Corbeanca. Cel mai mare numar de participanți a fost in Peris, in jur de 100 de copii la prima editie a Saptamanii Magice din Peris. Voluntarii Fascination creeaza copiilor un mediu propice de invatare, anima si amuza participantii, de ateliere bucurandu-se si adultii-parinti si bunici. Atelierele sunt platforma idelaa de cunostere si comunicare intre copiii din medii sociale diferite.
| Rezultatele proiectului
In 2015, Ziua Inventiilor nepericuloase s-a derulat in 3 localitati, din judete diferite, in cadrul mai multor programe derulate de asociatia Edulier, la care au participat peste 500 de copii din medii sociale diferite, de religii diferite (5), de etnii diferite. Acestia au invatat ca stiinta reprezinta o parte importanta din viata zilnica, ca experimentele stiintifice sunt pasionante, ca toti copiii sunt la fel.Participantii s-au cunoscut si au invatat ca prin stiinta putem inlatura discriminarea, barierele, putem creste copii pasionati, viitori ingineri si oameni de stiinta.
| Argument
Cresterea pasiunii pentru stiinta a copiilor a primit ca solutie Ziua Inventiilor Nepericuloase: copiii au devenit mai implicati, s-a redus rata absenteismului scolar, repetentia si corigentele la chimie si fizica. Copiii replica experiemntele acasa, a crescut numarul petrecerilor pentru copii cu tema stiintifica, a deschis calea unor alte proiecte de stiinta distractiva sau muzee stiintifice, a dus la realizarea Festivalului Stiintei pentru copii, aflat la a 4-a editie. Imprietenirea copiilor cu stiinta a dus la cresterea numarului de Zile ale Inventiilor nepericuloase organizate anual, la cererea copiilor. Asociatia Fascination are ca principal obiectiv educarea, in mod participativ si experiential, a copiilor in domeniul stiintific, pornind acest demers odata cu Ziua Inventiilor Nepericuloase.
| Bugetul
0,00
| Parteneri
Asoiatia Fascination, Fun Science-Profesorul Trasnit
| Website proiect
http://www.funscience.ro/