Participanti & Proiecte
Acces la educatie pentru copiii oamenilor strazii
|
Organizator: Asociatia Centrul de Studii si Programe pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale Comunitare ASCENDENT |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
In Bucuresti ONG-urile estimeaza ca traiesc pe strazi si in adaposturile temporare peste 5000 persoane care nu au un adapost stabil, din care un procent insemnat este reprezentat de familiile cu copii. Criza economica a crescut considerabil numarul persoanelor fara adapost si astfel multe familii cu copii care au dificultati socio-economice au ajuns direct in strada.
In prezent, in Bucuresti nu exista niciun serviciu educational care sa se ocupe de educatia copiilor ai caror parinti nu au un adapost (acesti copii nu trebuie confundati cu copiii strazii), iar adaposturile si centrele sociale pentru adulti nu ofera servicii socio-educationale specializate pentru copii. Copiii din aceste familii nu sunt deloc scolarizati sau sunt in risc crescut de abandon si se afla intr-o permanenta situatie de urgenta educationala, sociala, medicala.
| Scopul proiectului
1) Identificarea copiilor de varsta scolara proveniti din familii fara adapost si demararea unui proces de acompaniere socio-educationala.
2) Crearea unui nou serviciu socio-educational special destinat copiiilor care provin din familii fara adapost si care nu au acces la niciun serviciu educational (nu sunt scolarizati) sau sunt in risc de abandon scolar.
3) Realizarea de interventii de urgenta sociala si educationala, care sa cresca accesul copiilor la educatie, direct la locul de adapostire al copiilor (pe strada, in cadrul centrelor sociale, adaposturilor de noapte, centrelor de zi etc).
| Aria geografica
Bucuresti si comunele din imediata apropiere.
| Rezumat
Atat serviciile sociale centrate pe copiii strazii cat si serviciile sociale care se adreseaza adultilor fara adapost au exclus cu totul copiii care traiesc pe strada impreuna cu parintii lor sau acestea nu ofera copiilor servicii specializate.
Copiii oamenilor strazii, provin din randul copiilor aflati in cea mai mare stare de vulnerabilitate, fiecare copil confruntandu-se cu situatii de abuz, neglijenta, saracie extrema. Acompanierea sociala, faptul ca acesti copii pot invata sa scrie si sa citeasca, suportul psihologic al echipei, ofera o sansa acestor copii de integrare scolara si creste accesul lor la alte servicii sociale.
Proiectul si-a propus sa identifice copii de varsta scolara proveniti din familii fara adapost si sa demareze un proces de acompaniere socio-educationala prin crearea unui nou serviciu social special destinat copiilor din familiile fara adapost.
In cadrul proiectului au fost identificate cateva zeci de familii cu copii care traiesc pe strada in adaposturi improvizate sau sunt adapostite in centre sociale temporare, au fost realizate o serie de parteneriate si colaborari cu autoritati publice si ONG-uri si au fost atrase fondurile necesare pentru infiintarea Serviciului mobil de urgenta educationala. In a doua parte a proiectului au fost demarate activitatile socio-educationale destinate copiilor fara adapost si de acompaniere sociala pentru parintii lor.
Principalul rezultat a constat in deschiderea, incepand cu anul scolar 2011-2012, a unui serviciu social destinat special nevoilor educationale ale copiilor din familiile fara adapost.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai proiectului au fost reprezentanti:
1) de copii cu varstele intre 6-12 ani care au avut urmatoarele caracteristici:
- se adapostesc pe strada sau in adapostui temporare impreuna cu unul sau ambii parinti, aflandu-se intr-o situatie de risc major datorita lipsei unei locuinte;
- nu au acces la niciun alt seviciu educational sau sunt in risc de excludere imediata (datorita pierderii locuintei);
- se afla intr-o permanenta situatie de urgenta educationala, sociala, medicala, etc.;
- sunt copii care se afla in ingrijirea permanenta a parintilor.
2) parintii copiilor asistati in proiect
| Rezultatele proiectului
Principalele rezultate ale proiectului:
- au fost identificati 50 copii fara adapost
- au fost atrase fonduri pentru asistenta socio-educationala a acestor copii in valoare de peste 35000 euro
- au fost oferite servicii educationale de baza pentru 40 copii inclusi in proiect
- a fost oferit ajutor material constand in rechizite, materiale educationale, alimente, jucarii, imbracaminte, incaltaminte, materiale de constructii, medicamente, produse de igiena personala, plata unor taxe, acoperirea unor costuri pentru activitati extrascolare etc) pentru copii si familiile asistate etc, in valoare de peste 5000 euro
- toti parintii copiilor au beneficiat de servicii de informare, consiliere si orientare sociala
- copiii care au potential de reintegrare scolara (adapost stabil, situatie scolara clara, acte, etc.) au fost scolarizati si/sau au fost asistati scolar de echipa asociatiei.
- au fost incheiate parteneriate si colaborari cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, cu Directia de Asistenta sociala si Protectia Copilului Sector 4, cu scoli, centre sociale, adaposturi de noapte, ONG-uri, dar am avut si sprijinul unor mari companii (BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Leasing, Accente Noi etc).
Principalul rezultat al proiectului a constat in infiintarea Serviciului mobil de urgenta educationala. Echipa mobila s-a deplasat la locul de adapostire al copiilor si i-a urmarit in noile locatii, tinand cont ca familiile fara adapost obisnuiesc sa-si schimbe frecvent locul de adapostire, serviciile oferite au fost astfel flexibile, adaptate nevoilor
| Bugetul proiectului (in RON)
110000
| Parteneri
Fundatia Soros Romania, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si Asociatia ASCENDENT
| Website-ul proiectului
www.ascendent.org.ro