close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ateliere cu suflet



| Organizator:
    Fundatia Inima de Copil
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Am inceput in 2005, printr-un proiect Phare de terapie ocupationala destinat tinerilor cu dizabilitati sau HIV+.
Realizarea obiectelor hand-made permitea intalnirea tinerilor intr-un mediu in care isi explorau creativitatea, existand si produsele finite ale activitatii. Produsele au inceput sa fie prezentate si comercializate in cadrul diverselor intalniri la care participa organizatia.
Tinerii HIV+ isi doreau sa se angajeze la atelier, persoane cu dizabilitati isi doreau un loc de munca adaptat gradului de handicap, mamici ale copiilor din programele organizatiei isi cautau un serviciu care sa le permita, pe cat posibil, o calificare la locul de munca dar si un program flexibil pentru a se putea ocupa de familie (ele avand in medie 3 sau mai multi copii). Solutia noastra la acest nevoi: deschiderea unitatii protejate “Ateliere cu Suflet”


| Scopul proiectului
    Fundatia „Inima de Copil”, in calitate de partener in proiectul POSDRU”$E$-Sustinere Economica si Sociala pentru persoane vulnerabile” a avut ca obiectiv general promovarea activa a economiei sociale, ca mecanism generator de incluziune sociala si profesionala a persoanelor vulnerabile.
Obiectivele specifice:
-Consolidarea capacitatii, competentelor, cunostintelor si stimei de sine pentru cel putin de persoane vulnerabile.
-Promovarea economiei sociale, ca instrument flexibil si durabil pentru dezvoltarea economica si pentru incluziune sociala.
-Infiintarea unei structuri de economie sociala


Ateliere cu suflet Ateliere cu suflet Ateliere cu suflet

| Aria geografica
    orasul Galati/judetul Galati

| Rezumat
    Fundatia Inima de Copil este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 1996 cu o profunda misiune sociala. Obiectivele fundatiei sunt de a oferi ingrijire si reintegrare sociala copiilor si tinerilor cu HIV/SIDA, copiilor din centre de plasament, copiilor din familii sarace si familiilor acestora, copiilor si tinerilor cu dizabilitati, de a asigura asistenta pentru familiile aflate in dificultate, asistenta pentru persoanele apartinand grupurilor vulnerabile. Organizatia isi desfasoara activitatea in special in zona Galati care se confrunta cu multe probleme sociale, economice si de saracie.
Proiectul unui mic atelier unde persoane vulnerabile aveau ore de terapie ocupationala incepand din 2005, a devenit in cursul anului 2015 unitatea protejata autorizata „Ateliere cu Suflet”. Ca structura de economie sociala atelierul sustine si ofera locuri de munca pentru persoane din grupurile vulnerabile – persoane cu dizabilitati, femei în situatie de risc, intretinatorii unor familii monoparentale, tineri ce au parasit institutiile. In total sunt sustinute 18 noi locuri de munca, din care 12 pentru persoane din grupuri vulnerabile.
O parte dintre persoanele angajate sunt fie mamici ale copiilor din programele de prevenire a abandonului scolar, fie tineri cu dizabilitati sau seropozitivi. Acestia, desi isi doreau sa munceasca, nu reuseau sa isi gaseasca un loc de munca adaptat posibilitatilor fizice sau intelectuale, astfel incat transformarea atelierului in unitate protejata a venit ca un raspuns firesc la nevoile observate in decursul timpului.
In cadrul proiectului beneficiarii au fost implicati si ei activ in evenimente de promovare a economiei sociale. Fondurile obtinute din vanzarea produselor sunt directionate catre sustinerea atelierului si a locurilor de munca.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 79 persoane din grupuri vulnerabile (persoane cu dizabilitati, femei în situatie de risc, intretinatorii unor familii monoparentale, tineri ce au parasit institutiile, persoane cu venit minim garantat, persoane care au parasit timpuriu scoala)

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: familiile beneficiarilor directi (persoane din grupuri vulnerabile), comunitatile in care traiesc acestea, comunitatea din orasul Galati in care s-a infiintat unitatea protejata autorizata

| Activitati
    Scopul principal al economiei sociale consta in imbunatatirea conditiilor de viata si oferirea de noi oportunitati pentru persoanele dezavantajate sau facand parte din categorii vulnerabile.
Astfel, s-au oferit servicii de informare, consiliere de grup, identificare a nevoii sociale individuale, familiale si de grup, orientare profesionala pentru 79 persoane, iar 22 persoane au avut sansa obtinerii unei calificari profesionale.
Am continuat cu acreditarea atelierului de manufactura obiecte handmade, care a obtinut statut de unitate protejata autorizata (UPA) si structura de economie sociala in iulie 2015.
Planul de dezvoltare al atelierului a inclus mai multe directii si linii de dezvoltare. Prima, care continua de altfel activitatile anterioare, este cea de realizare de produse unicat pictate pe sticla, lucrate manual, accesorii decorative, bijuterii, felicitari. A doua directie a reprezentat-o organizarea unui atelier de croitorie si broderie in care sunt executate sacose din panza pictate sau brodate, diferite obiecte si accesorii vestimentare unicate, iar cea de a treia presupune partea de atelier in care se personalizeaza obiecte prin gravura laser. Pentru toate acestea s-a achizitionat aparatura moderna, profesionala.
Pentru comercializarea produselor in mediul fizic am realizat materiale de prezentare, am participat la diverse expozitii si targuri, iar pentru mediul virtual unitatea protejata „Ateliere cu Suflet” a dezvoltat si un magazin online.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate:
-Infiintarea unei unitati protejate autorizate, structura de economie sociala care sustine si ofera locuri de munca pentru persoane din grupurile vulnerabile - persoane cu dizabilitati, femei in situatie de risc, intretinatorii unor familii monoparentale, tineri ce au parasit institutiile, persoane de etnie roma.
- Sustinerea a 18 noi locuri de munca, din care 12 sunt pentru persoane din grupuri vulnerabile.
-Dezvoltarea personala si profesionala a beneficiarilor - 79 persoane au beneficiat de informare si consiliere pentru orientarea profesionala iar 22 persoane au avut sansa de a obtine o calificare profesionala. S-au dezvoltat astfel competente si a crescut stima de sine in randul persoanelor vulnerabile care nu reusisera sa isi gaseasca un loc de munca inainte.
- aparatura/instrumente moderne, profesionale, materie prima calitativa achizitionate in cadrul atelierului pentru pictura pe sticla,broderie, gravura, croitorie
- 1 magazin realizat pentru comercializarea online a produselor “Atelierelor cu suflet”
- participarea la peste 40 de expozitii/ evenimente in perioada septembrie-decembrie 2015
- S-a facilitat, pe termen lung, aplicarea de solutii cu caracter activ si flexibil, cat mai practice, de asigurare a respectarii si promovarii nevoilor specifice ale persoanelor vulnerabile. In acest fel se asigura si o crestere a calitatii vietii acestor persoane.


| Bugetul
    945008

| Parteneri
    Federatia

| Website proiect
    www.atelierecusuflet.ro/shop/ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes