Participanti & Proiecte
Programul MOL de promovare a talentelor "Pot ajuta?"
|
Organizator: Fundatia Pentru Comunitate |
|
Categorie: Programe |
Romania cheltuie 4,1% din PIB pe educatie, comparativ cu media de 4,7% in Europa de Est si media UE de 5,4%. (Raport Unicef 2014). Fondurile pentru ministerul responsabil de activitatile sportive si Comitetul Olimpic sunt sub 20 EUR/locuitor fata de peste 130 in Polonia. Alocarile bugetare pentru cultura reprezinta 0,2% din PIB. In consecinta, fondurile disponibile pentru sustinerea tinerelor talente sportive si artistice sunt limitate. Aceste date si experienta similara din alte tari ne-au fost de folos. “MOL Romania isi urmeaza misiunea de a fi un sprijin constant pentru tinerii talentati, cu un program inceput in urma cu mai bine de opt ani. Ne propunem sa ramanem un partener de incredere, pe termen lung, pentru ca stim ca nu exista scurtaturi in drumul spre performanta.” (Kinga Daradics - CEO & Country Chairman MOL Romania - 2014)
| Scopul programului
Prin Programul MOL de promovare a talentelor "Pot ajuta?" se acorda sprijin financiar tinerilor talentati (copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani) si cu rezultate bune din domeniul artei si sportului. Sponsorizarea acordata prin acest program contribuie la dezvoltarea tinerilor profesionisti, ajutandu-i in continuarea carierei si in obtinerea unor performante deosebite. Fondurile puse la dispozitia beneficiarilor asigura materiale, echipamente sportive, instrumente muzicale, accesorii dar contribuie si la acoperirea cheltuielilor de deplasare in cantonamente sau la competitii.
| Aria geografica
Programul se desfasoara pe plan national. In decursul celor 10 ani de existenta a cuprins efectiv toate judetele tarii. Mai jos ne referim doar la o parte dintre localitatile in care au fost finantate proiecte, nu si la cele de unde s-au depus aplicatii, numarul acestora fiind mult prea mare. Alba: Abrud, Alba Iulia, Lopadea Noua, Sebes; Arad: Arad, Frumuseni; Arges: Bascov, Campulung Muscel, Corbeni, Mioveni, Pitesti; Bacau: Bacau, Bijghir, Comanesti, Onesti; Bihor: Fisca, Oradea, Salacea, Sanmartin; Bistrita-Nasaud: Bistrita; Botosani; Braila; Brasov: Brasov, Crizbav, Rasnov, Zarnesti; Bucuresti; Calarasi: Calarasi, Oltenita; Caras-Severin: Caransebes, Turnu Ruieni, Paltinis; Cluj: Baciu, Cluj, Sannicoara, Turda; Constanta; Covasna: Covasna, Intorsura Buzaului, Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc; Dolj: Craiova; Galati; Giurgiu; Gorj: Targu Jiu; Harghita: Carta, Corund, Cristuru Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Toplita, Tusnad; Hunedoara: Aninoasa, Baru Mare, Calan, Deva, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Vulcan; Ialomita: Slobozia; Iasi: Iasi, Romanesti, Targu Fruos, Tomesti; Ilfov: Afumati, Fundeni, Popesti Leordeni, Voluntari; Maramures: Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic, Sighetu Marmatiei; Mures: Ceuasu de Campie, Miercurea Nirajului, Reghin, Sovata, Targu Mures; Neamt: Piatra Neamt; Olt: Dobrosloveni; Prahova: Bertea, Bucov, Campina, Comarnic, Ploiesti, Slanic; Salaj: Zalau; Satu Mare: Carei, Satu Mare, Tasnad; Sibiu: Medias, Sibiu; Suceava: Adancata, Campulung Moldovenesc, Falticeni, Gura Humorului, Suceava, Vatra Dornei; Teleorman: Alexandria...
| Rezumat
Programul MOL de promovare a talentelor este organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania. Programul a fost lansat prima data in 2006 si este destinat tinerilor talentati cu varsta intre 8-18 ani si echipelor de sportivi sau ansamblurilor artistice de la scoli, licee, cluburi sportive sau de expresie artistica din Romania, cu elevi din categoria de varsta sus mentionata, care au obtinut rezultate foarte bune la concursuri nationale si internationale in domeniul sportiv sau artistic. Perseverenta si munca sunt premisele obtinerii de rezultate, atat in sport cat si in arta la fel ca in celelalte activitati. Dar toate eforturile tinerilor sportivi si artisti pot fi subminate de lipsuri materiale: un flaut de calitate costa peste 2.000 de lei, un echipament de schi profesionist poate depasi 10.000 lei, iar deplasarile la competitii sau festivaluri intenationale sunt costisitoare. "Sportivii au nevoie de ajutor, si mai ales cei din Romania, pentru ca simt ca sportul romanesc nu prea mai e sustinut. Orice copil doreste sa faca miscare, mai putin cei care nu-si permit. De aceea initiativa MOL este o initiativa extraordinara” (Ivan Patzaichin – 2014). Programul MOL – Pot Ajuta? sprijina tinerii sportivi si artisti in momentele cruciale de la inceputul carierei lor, atunci cand au cea mai mare nevoie de sustinere. Un solicitant poate obtine maxim 10.000 lei, iar fondul total al sponsorizarilor incepand de la editia jubiliara a 10-a, 2015, este de 350.000 lei. Programul este unic in Romania prin continuitatea de peste 10 ani. Dosarele de candidatura sunt evaluate de catre doua jurii formate din specialisti. In decursul celor 10 editii au fost sprijiniti peste 1.600 de tineri.
| Date beneficiari
Grupul tinta al programului sunt pe de o parte tineri intre 8-18 ani, care si-au dovedit excelenta in cadrul unor competitii nationale si internationale de sport sau de arte. Proiectul se adreseaza pe de alta parte tinerilor care au depasit varsta de 18 ani, care prezinta de asemenea un palmares bogat, si au fost printre castigatorii programului in anii precedenti, aplicatiile lor fiind incadrate in sectiunea "Categoria de varsta peste 18 ani". Tinerii se pot inscrie in concursul de proiecte atat individual cat si cu echipe de sport sau ansambluri artistice, formatiuni corale, muzicale etc. In anul 2015 numarul beneficiarilor a fost de 500 (102 sportivi si 385 artisti, 13 tineri in categoria 18+), iar in decursul celor 10 ani 1.664 de tineri au beneficiat de sprijinul oferit prin program.
| Date beneficiari
Atat familiile beneficiarilor cat si institutiile unde tinerii sportivi si artisti isi desfasoara activitatea se numara printre beneficiarii indirecti. Familiile tinerilor sportivi si artisti, pe langa ajutorul material obtinut, constata modificarea calitatii vietii in urma obtinerii sprijinului necesar continuarii sau sustinerii carierei. De asemenea, cluburile sportive, ansamblurile artistice constata o crestere a nivelului rezultatelor atinse de tinerii care beneficiaza de sprijinul oferit prin program, sprijin care nu putea fi oferit de aceste institutii.
| Activitati
Programul este structurat sub forma unui concurs de proiecte, derulat de Fundatia Pentru Comunitate si finantat de MOL Romania. Anuntul de lansare al programului este publicat anual, in luna mai. La concursul de proiecte sunt invitati copii cu varsta cuprinsa intre 8-18 ani, respectiv tineri care au implinit varsta de 18 ani si care au fost beneficiari ai programului in anii anteriori. Lansarea programului se face in cadrul unui eveniment media la care sunt invitati beneficiarii din anul anterior. Acest eveniment se organizeaza la o baza sportiva, la un liceu de arta sau intr-un cadru corespunzator scopului. Perioada de aplicare este de o luna de la data lansarii. Proiectele eligibile sunt prezentate juriilor de specialitate de sport si arte. Juriile analizeaza performantele candidatilor, potentialul viitor al acestora, dar si situatia sociala, si acorda sponsorizarile celor mai promitatoare aplicatii. Din jurii fac parte personalitati ale lumii sportive si artistice, cum ar fi Ivan Patzaichin, Violeta Beclea Szekely, Laura Badea, Doina Sava, Markos Albert. Publicarea rezultatelor se face printr-un comunicat de presa si prin alte mijloace. Pe langa aceasta, Consiliul director al Fundatiei informeaza fiecare solicitant asupra rezultatului, iar Fundatia incheie contracte cu castigatorii, carora le vireaza sumele acordate. Pe parcursul unui an, Fundatia informeaza publicul larg despre rezultatele obtinute de catre beneficiari.
| Rezultatele programului
Violonista Malina Ciobanu, beneficiara a Programului MOL Pot ajuta? afirma: “Va scriu acest e-mail pentru a va spune ca sunt profund recunoscatoare acestei Fundatii pentru ca atunci cand eram intr-o perioada critica in viata mea, mi-a acordat suportul care pentru mine ar fi fost foarte dificil de obtinut altfel. Datorez cel putin partial Fundatiei faptul ca am reusit sa imi imbunatatesc cariera profesionala.” Tanara artista Ada Ciontu din Bucuresti, pe langa multi alti tineri artisti, a fost sustinuta atat in achizitionarea echipamentului necesar activitatilor artistice cat si in deplasarea la concururi internationale.
Beneficiarii programului au fost premiati la nenumarate competitii nationale si internationale sportive, la care nu ar fi putut participa fara sprijinul acordat prin acest program. Beneficiarii editiei 2014 al programului au obtinut peste 550 de medalii la campionate, cupe si competitii mondiale, continentale, internationale si nationale. Au fost sustinuti sportivi cum este patinatorul de viteza Emil Imre, primul medaliat cu aur si argint din Romania la Festivalul Olimpic al Tineretului European, spadasina Alexandra Predescu, care a obtinut titlul de campioana mondiala la cadeti, sau inotatorul Robert Glinta Andrei, care a obtinut medalia de aur la Campionatele Mondiale de Natatie de Juniori de la Singapore
Ajuns la editia jubiliara de 10 ani, programul a beneficiat de o majorare de buget pentru editia 2015, de la 290.000 lei la 350.000 lei. Un rezultat imbucurator si neasteptat a fost sprijinul din partea presei, care a promovat programul neconditionat.
| Buget
2517578
| Parteneri
Programul este derulat de catre Fundatia Pentru Comunitate, finantatorul MOL Romania asigurand atat coordonarea unor activitati prin coordonatorul CSR cat si fondurile necesare.
| Website program
http://pentrucomunitate.ro/web/index.php?option=com_content&view=article&id=506&Itemid=113&lang=ro