close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pakivalo ButiQ



| Organizator:
    Asociatia Romano ButiQ
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Am pornit de la o serie de probleme ale beneficiarilor: traiesc in saracie, sunt discriminate, multe nu au loc de munca sau se regasesc captive in munca la negru, stima de sine scazuta, sunt dezavantajati geografic, nu beneficiaza de asigurari sociale si au sanse mici in a ocupa un loc de munca. Stabilitatea acestora la un loc de munca este extrem de fragila, deoarece de cele mai multe ori persoanele vulnerabile precum persoanele de etnie roma inregistreaza un deficit acut de competente sau sunt supuse discriminarii - ceea ce le blocheaza accesul la piata muncii, chiar si in situatia in care detin competente valoroase. Acest cumul de situatii genereaza un cerc vicios care se propaga de la o generatie la alta. Economia sociala are potentialul de a crea bunastarea colectiva in comunitati defavorizate si prin integrarea acestor in munca.

| Scopul proiectului
    Scop: dezvoltarea si promovarea economiei sociale in vederea demararii de activitati generatoare de venituri si noi locuri de munca pt persoanele vulnerabile.
OS1 Cresterea stimei de sine si combaterea discriminarii pt cresterea nivelului de angajabilitate pt 400 de romi, timp de 15 luni.
OS2 Dezvoltarea de competente (vanzari, lb engleza, croitorie, programare web, management intreprinderi sociale,arhivare) pentru 178 de persoane timp de 12 luni.
OS3 Crearea a 61 de locuri de munca pt persoanele vulnerabile prin dezvoltarea a 15 entitati de economie sociala (total 82 noi locuri de munca)


Pakivalo ButiQ Pakivalo ButiQ Pakivalo ButiQ

| Aria geografica
    Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Calarasi, Ialomita, Tulcea, Baia Mare, Cluj, Sibiu

| Rezumat
    Pakivalo ButiQ si ButiQ.7 urmaresc dezvoltarea economiei sociala avand beneficiari din grupurile persoanelor vulnerabile.Cele 2 initiative au infiintat 8 structuri de economie sociala si a fost dezvoltata unitatea protejata a partenerului Atelierul de Panza. Dezvoltarea intreprinderilor sociale reprezinta o modalitate inovativa de rezolvare a unei probleme sociale prin valorificarea potentialului grupurilor defavorizate. Intreprinderile sociale infiintate sunt: Atelier de design pt revalorificare mestesuguri traditionale rome, Giulesti-Sarbi(Bucuresti);Atelierul de Panza – dezvoltare linie de tricouri personalizate; 3 Magazine de produse mestesugaresti care sa asigure promovarea si vanzarea de obiecte realizate de mestesugari romi (Bucuresti, 2 pop-up shop - rulote - in Cluj si Sibiu); 2 Ateliere de croitorie si productie textila inspirata din cultura romani, Clejani si Saftica; Constructii si amenajari, Niculesti, Ceatalchioi (Delta) si in Lunca (jud. Teleorman); Programare si dezvoltare web (Balotesti); Muzeu-restaurant pe Intuneric (Bucuresti), restaurant romani Zaiafet (Giulesti), organizare evenimente in Chirnogi, arhivare in Baia Mare. Excedentul obtinut din activitatea economica este reinvestit pt sustenabilitate. Cele 15 entitati au creat 82 noi locuri de munca pentru persoane precum: persoane de etnie roma, familii monoparentale/cu peste 2 copii, persoane cu dizabilitati (inclusiv nevazatoare) etc. si specialisti. Peste 90% din locurile de munca sunt ocupate de persoane din categorii vulnerabile. Cea de-a doua componenta a proiectelor a vizat furnizarea de servicii de ocupare pentru peste 440 de persoane vulnerabile, centrate pe dezvoltarea economiei sociale. In cadrul proiectului au fost formate 120 de persoane de etnie roma in managementul intreprinderilor.

| Date beneficiari
    Persoane de etnie roma - 428; Familii monoparentale/cu mai mult de 2 copii - 31; Persoane cu dizabilitati 52 din care 13 nevazatori; Manageri si specialisti implicati in afacerile sociale - 23; Persoane care locuiesc in comunitati izolate - 25; Tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului - 15; Din totalul de 573 de beneficiari directi, procentul femeilor implicate in proiect a fost de 55%;

| Date beneficiari
    Mestesugarii traditionali romi si familiile acestora din reteaua Mesteshukar ButiQ - peste 50 de persoane; Familiile persoanelor angajate in afacerile sociale - peste 150 de persoane; organizatiile in care activeaza persoanele care au participat la cursul de manager intreprindere sociala - aprox. 50 de organizatii; participantii la evenimentele de promovare a economiei sociale - peste 200 de persoane; persoanele informate direct (pe teren) despre activitatile proiectului - peste 600 de persoane;

| Activitati
    Proiectul are 2 componente distincte: a) infiintare 14 structuri de economie sociala si dezvoltarea 1 SES unitate protejata deja existenta si crearea in cadrul acestora a 82 locuri de munca noi ce vor fi mentinute min. 7 luni dupa finalizarea proiectului; b) furnizarea de servicii de ocupare pentru 400 persoane de etnie roma: consiliere, orientare, mediere si formare; organizarea a 10 evenimente de promovare a economiei sociale.
Activitati principale:
Furnizarea serviciilor de consiliere, orientare si mediere.
Dezvoltarea si organizarea programelor de formare de manager intreprindere sociala.
Activitate de transfer de expertiza de la Atelierul de Panza la croitoria nou-infiintata in Clejani.
Infiintarea/dezvoltarea structurilor de economie sociala: Crearea din pct de vedere juridic; Angajarea personalului; Procurarea echipamentelor si dotarilor necesare; Realizare proceduri interne de lucru, organigrama, planuri de management, productie si marketing; Activitati de promovare/marketing pentru fiecare afacere sociala (asigurare consultanta necesara – subcontractata, dupa caz); Formarea personalului din afacerile sociale.
Analiza impactului proiectului in domeniul economiei sociale in 3 faze - initial inainte de infiintarea SES, dupa 3 luni de la infiintare si la finalul proiectului.
Activitati transversale: management, informare si publicitate, asigurarea egalitatii de sanse si a echilibrului de gen.


| Rezultatele proiectului
    Au fost infiintate 14 afaceri sociale noi (din care 9 in mediul rural) si a fost crescuta capacitatea partenerilor Atelierul de Panza si Asoc. Umanitara Impreuna pt Ei Baia Mare (inclusiv in gestionarea proiectelor cu finantare nerambursabila din fonduri europene). Au fost create 82 de noi locuri de munca care au fost ocupate de 102 de persoane (20 de persoane au renuntat pe parcurs). Toate locurile de munca sunt mentinute pana in prezent. Peste 440 de persoane au fost consiliate si dintre acestea 120 au participat la cursul de manager intreprindere sociala, iar 30 la curs de arhivare-legatorie. Alte 31 persoane angajate in afacerile sociale au participat la cursuri de formare si la sesiuni de schimb de expertiza cu alte organizatii sau specialisti. Au fost organizate 10 evenimente de promovare a economiei sociale - 2 in mediul rural (Clejani, jud. Giurgiu si Blejesti, jud. Teleorman) si 8 in mediul urban, in Targoviste, in Cluj, Sibiu si 4 in Bucuresti la sediile afacerilor sociale, inclusiv o Caravana care a vizitat 6 afaceri sociale din Bucuresti si imprejurimi).
A fost creat un lant de productie si distributie intre cooperative mestesugaresti si mestesugari individuali, cele 2 ateliere de croitorie-> afacerea Atelierul de Design-> cele 3 magazine. Cele 3 afaceri in constructii colaboreaza pentru realizarea lucrarilor mai ample. In dezvoltarea produselor au fost implicati designeri internationali, iar colectiile acestora au fost prezentate la Viena, Stockholm si Romanian Design Weeks, Targul Autor si recomandate de vedete precum Andreea Esca.


| Bugetul
    9500000

| Parteneri
    Asociatia Romano ButiQ, KCMC - K Consulting Management and Coordination, Atelierul de Panza, Asociata Umanitara Impreuna pentru Ei, parteneri strategici: ERSTE Foundation, Petrom si CCFD Terre Solidaire

| Website proiect
    http://pakivalobutiq.romanobutiq.ro/ si http://butiq7.romanobutiq.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes