close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Scolile de vara Aspire (Aspire Academy, Aspire High School, Aspire Young Professionals)



| Organizator:
    Aspire for Education
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Intr-un raport din anul 2010 al companiei de consultant Mckinsey & Co Romania se situeaza printre tarile cu un sistem de invatamant sub medie, obtinand valoare 2 (mediu) pe o scara de la 1 (slab) la 5 (excelent). Cu toate acestea, anual, elevii si studentii romani obtin rezultate remarcabile in concursurile si olimpiadele internationale sau se remarca prin initiative si proiecte care au impact major in comunitatile in care acestia traiesc. Comparand aceste doua aspecte, am identificat nevoia unui program alternativ in care elevii si studentii excelenti sa poata avea acces la studii de caz condusi de profesori de la Harvard sau Berkely, dar si la o comunitate de oameni ce au obiective si interese comune, care dezvolta proiecte, colaborari, parteneriate si isi ofera sprijin in procesul de invatare pe tot parcursul vietii.

| Scopul proiectului
    Scopul Aspire a fost si ramane sa descopere, sa dezvolte si sa conecteze in fiecare an 100 de tineri ce au demonstrat potential mare de leadership.
Obiective: constientizarea si mobilizarea participantilor; stimularea initiativei si a spiritului antreprenorial, prin realizarea de initiative antreprenoriale sau proiecte cu impact major in societate; crearea unei comunitati crescande de tineri proactivi, cu idei inovative, care sa formeze si sa reprezente in viitorul apropiat masa critica a transformarii socio-economice a Romaniei.


Scolile de vara Aspire (Aspire Academy, Aspire High School, Aspire Young Professionals) Scolile de vara Aspire (Aspire Academy, Aspire High School, Aspire Young Professionals) Scolile de vara Aspire (Aspire Academy, Aspire High School, Aspire Young Professionals)

| Aria geografica
    Toate judetele Romaniei/ Europa

| Rezumat
    Misiunea Aspire este de a descoperi, dezvolta si conecta liderii tineri; de a-i inspira sa isi atinga adevaratul potential si de a da inapoi societatii in care traiesc. Pentru a indeplini aceasta viziune, am pornit de la baza: sistemul educational. Problema identificata a fost lipsa stimularii gandirii creative a tinerilor. Sistemul este mai degraba orientat spre insusirea unor atitudini si aptitudini si nu spre descoperire. Tinerilor lle lipseste dimensiunea globala a educatiei, potentialul de interconectivitate si interculturalitate. De aceea am creat Aspire, o comunitate ce a avut ca nucleu Aspire Academy (program de 8 zile pentru studenti, in 2015 la a cincea editie). Incepand cu 2013 am lansat Aspire High School (5 zile pentru elevi, la a treia editie in 2015). In 2014 am lansat un program orientat catre un nou public: tinerii profesionisti, prin Aspire Professional (program de 4 zile axat pe leadership si antreprenoriat). Am gandit sustenabil: cu aproximativ aceleasi resurse, am impactat si am ghidat un numar mai mare de tineri. In cele trei programe, tinerii participa la workshop-uri dupa modele educative americane si europene, le imbina cu cele existente in institutiile romanesti si creaza un mix original, unic. Ei interactioneaza cu antreprenori sau manageri ai unor companii mari din Romania si cu specialisti din varii domenii de activitate. Rezultatele cele mai importante se traduc in motivatia pe care participantii o castiga, concretizata in varii proiecte, initiative si colaborari ulterioare. Unul dintre cele mai bune exemple este echipa de 35 de voluntari (in 2015) care a organizat programele Aspire,dar si activitatile ulterioare din comunitate. (seminarii; webinarii; program de 4 zile dedicat Alumnilor – Aspire Grad Program).

| Date beneficiari
    Aspire Academy: 36 de studenti (dintre care 12 internationali); Aspire High School: 44 de elevi (dintre care 8 internationali); Aspire Professional: 23 de tineri (dintre care 5 internationali)

| Date beneficiari
    In 2015 am avut un numar de peste 500 de aplicanti. Putem spune ca experienta selectie (completarea aplicarii, interviul) a reprezentat o experienta de invatare pentru fiecare aplicant, indiferent daca a fost admis sau nu. Fiind un proiect educational, beneficiarii indirecti ai Aspire sunt aceia la care Alumnii nostri realizeaza diseminarea informatiei si beneficiarii proiectelor pe care ei le continua sau le dezvolta in urma participarii la Aspire.

| Activitati
    Activitati de implementare (listarea nu este cronologica, unele intamplandu-se in acelasi timp):
-alegerea echipei de proiect, formata din voluntari (57 de aplicanti pentru 50 de pozitii in 2015)
-obtinerea de sponsorizari pentru cele 3 programe
-dezvoltarea curriculei pentru fiecare program in parte
-planificarea aspectelor logistice pentru profesori, traineri si speakeri
-promovarea programelor si centralizarea aplicarilor
-selectia participantilor (in etapa aplicatiei sunt relevante rezultatele academice, implicarea in activitati extrascolare si potentialul de leadership. In a doua etapa (interviul), aplicantilor le sunt testate competentele, dar si motivatia participare_
-Planificarea aspectelor logistice pentru participanti
-Desfasurarea scolilor de vara
-Follow-up programe: evaluare din partea tuturor stakeholderilor; diseminare; activitati in comunitate.
Modul de desfasurare: Scolile de vara reprezinta nucleul comunitatii si au la baza trei module principale: leadership, antreprenoriat si dezvoltare personala, dar si o importanta componenta de networking. O zi obisnuita in programele Aspire debuteaza cu workshop-uri si seminarii predate de profesorii de la Harvard, Stanford sau Berkeley, menite sa dezvolte spiritul analitic si gandirea critica. Sesiunile de dupa-masa se focuseaza asupra antreprenoriatului si sunt sustinute de antreprenori sau lideri din varii domenii. Workshop-urile de seara vizeaza stimularea muncii in echipa si a creativitatii (teatru, dans).


| Rezultatele proiectului
    A cincea editie Aspire a reunit in total 103 de participanti, elevi, studenti si tineri profesionisti, rezultand o crestere substantiala a numarului total de alumni din Comunitatea Aspire, care are acum aproximativ 400 de membri. Alaturi de acestia s-au aflat un numar de 20 de profesori, speakeri si mentori, dar si membrii ai echipei de organizare, interactiunea dintre ei fiind extrem de valoroasa, in contextul in care incubatoarele de idei si colaborari nu sunt un fenomen des intalnit in Romania.
Pe parte de rezultate, participantii nostri au fost admisi la universitati de top din strainatate (de exemplu Costin Dobrin, elev din Constanta, a fost admis la Columbia University), sa obtina roluri in marile companii in domenii precum: consultanta, financiar bancar, dezvoltare; sa devina antreprenori sau sa inceapa proiecte indraznete. De exemplu Miruna Popa-Nemoiu si George Carlan (Alumni ai Aspire Profesional) au lansat un start-up ce ofera servicii de depozitare (Box it).
Un alt rezultat al proiectului este dezvoltarea organizatiei, printr-o noua structura a echipei de organizare, pe baza principiului „holacracy” care a permis implicarea unui numar de 50 de voluntari in organizarea Aspire 2016. Aceasta este oportunitate de dezvoltare profesionala ei invatand si practicand principiile managementului de proiect, managementului financiar sau al resurselor umane.
Efectele neintentionate le putem cuantifica in repornirea motoarelor motivationale a tinerilor cu potential din Romania: ei isi doresc sa dea mai departe altor generatii ceea ce primesc in cadrul comunitatii.


| Bugetul
    257210

| Parteneri
    Programul este sustinut de universitati internationale de prestigiu precum Harvard, Stanford sau Wharton, prin prezenta profesorilor lor care predau studii de caz in cadrul programelor de vara. Totodata, proiectul este sustinut si de universitatile, liceele si scolile din Romania, el fiind promovat de catre Alumni ai programelor sau de catre profesori. In acelasi timp, proiectul este sustinut financiar de companii din mediul de business din Romania, fondurile fiind obtinute de voluntarii Aspire ce lucreaza in echipa de finante/ sponsorizari.

| Website proiect
    www.aspireacademy.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes