close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Piatra. Case traditionale din nordul Olteniei



| Organizator:
    Asociatia 37
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Demersul nostru a fost justificat de situatia din teren si de starea de conservare monumentelor, dar si de lipsa unei publicatii dedicate acestui partimoniu important. In patru ani de cercetarea zonei am putut constata rapiditatea cu care satele isi modifica infatisarea. Casele traditionale dispar sau sunt mutilate pentru a face loc unei arhitecturi straine locului, fara stil sau valoare. Vechiul este indepartat cu dispret, ca semn al saraciei, ori ca marca a unui trecut ce trebuie inlocuit. Casele nou construite desi aflate la sat au aliura urbana.

| Scopul proiectului
    Scopul principal a fost prezentarea pentru prima data a acestei arhitecturii traditionale valoroase: case joase, case cu un nivel, conace si cule.
–cercetarea a 199 de monumente de patrimoniu si altor case cu valoare arhitecturala,
- fotografierea acestora si a anexelor gospodaresti
-crearea unei arhive de imagini si documente
-realizarea unui studiu introductiv accesibil si a unui instrument util specialistilor datorita materialului fotografic, dar si a unui ghid cultural al zonei
-un produs competitiv pe piata de carte prin calitatile sa le grafice si editoriale


Piatra. Case traditionale din nordul Olteniei Piatra. Case traditionale din nordul Olteniei Piatra. Case traditionale din nordul Olteniei

| Aria geografica
    Gorj si Valcea

| Rezumat
    Proiectul realizat in 2012 face parte dintr-o serie editoriala bilingva ro/en initiata de Asociatia 37 in anul 2010 intru promovarea patrimoniului Olteniei de nord, in special a monumentelor care nu au fost niciodata publicate: biserici de lemn (cele mai multe din tara), case traditionale, biserici de sat cu pictura exterioara. Seria a debutat cu albumul ”Lemn. Biserici din nordul Olteniei” si se va incheia in 2013 cu ”Zid. Ctitorii marunte din nordul Olteniei”. Cercetarea facuta cu ocazia primului album a stat la baza programului de salvare in regim de urgenta ”60 de biserici” initiat de OAR si alte ong-uri.
Patrimoniul acestei zone, in afara marilor manastiri, a fost complet ignorat atat institutional cat si editorial. Astfel am decis sa prezentam in 3 ample albume 3 categorii de patrimoniu cu valoare nationala, relevand valoarea si specificul acestora, ajutand la intelegerea fiziomiei culturale, arhitecturale si etnografice a zonei. Mai mult, starea de conservare a caselor si bisericilor, ritmul degradarii si distrugerilor ne-au motivat ca intr-o perioada relativ scurta sa fotografiem si sa cercetam un numar cat mai mare de monumente, complementar albumului realizand si o vasta arhiva de imagini.
Principalele activitati ale proiectului au constat in documentarea atat in arhive si biblioteci, dar mai ales pe teren, a monumentelor acestei zone si fotografierea acestora. Pentru coerenta, conceptul albumului s-a pliat pe cel al seriei, prezentand materialul in trei sectiuni ”In afara”, ”Inauntru”, ”Parasite.Surpate.Pocite,”. A rezultat un album care a fost tiparit in 1000 de exemplare. A fost lansat la Banca Nationala a Romaniei, unde a fost insotit de o dezbatere sustinuta de Dan C. Mihailescu si de Vintila Mihailescu, de o expozitie multimedia si de un concert.


| Date beneficiari
    Nu a fost cazul implicarii directe a beneficiarilor. Cu toate acestea a existat in cazul ambelor proiecte de pana acum reactii din partea cititorilor sau a proprietarilor de monumente, de tip informare asupra altor detalii decat cele mentionate in carte, de multumire, de invitare la o lansare in comunitate, etc.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatul imediat al acestui proiect l-a constituit albumul, care si-a propus sa devina un obiect si chiar un fenomen asemanator celui generat de albumul Cule. Case boieresti fortificate din Romania, realizat de aceiasi autori pentru editura igloo, in 2006. Acesta a suscitat un entuziasm deosebit in varii medii culturale prin revelarea unui patrimoniu cultural putin cunoscut pana atunci, care a avut drept urmare, in unele cazuri, preluarea modelui acestor case in constructii actuale, dar si tiparirea a trei editii.
S-au prezentat peste 150 de edificii, atat monumente cat si case cu valoare arhitecturala.
S-a produs o constientizare sporita asupra acestei teme, atat in mediul cultural si de specialitate, cat si in media, cuantificat prin numarul de aparitii, prin numarul de exemplare vandute in trei luni de la aparitie, prin numarul de vizitatori si aprecieri pe pagina Ascociatiei si prin solicitarile pe care le-am primit de a prezenta album si expozitia in comunitatile locale.
Albumul, prin nivelul informational si prin calitatea editoriala, a contribuit la cunoasterea si promovarea zonei precum si la dezvoltarea interesului pentru patrimoniul national.
Materialul documentar a fost pus Catedrei de Istoria si Teoria Artei din cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti ca suport pentru cursuri, demers initiat odata cu lansarea albumului precedent.


| Bugetul proiectului (in RON)
    67156,00

| Parteneri
    Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor din Romania, Administratia Fondului Cultural National, West Group Architecture, Directiile Judetene pentru Cultura din Gorj si Valcea

| Website-ul proiectului
    www.asociatia37.ro, http://www.facebook.com/pages/Asociatia-37/179505172061458





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes