close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Reintegrarea socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului din Romania



| Organizator:
    Hope and Homes for Children Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    La 18 ani sau la finalizarea studiilor, tinerii din sistemul de protectie sunt obligati sa paraseasca orfelinatele, fara a fi pregatiti pentru viata independenta, in primul rand, din cauza faptului ca membrii de personal care interactioneaza cu ei sunt rar instruiti sa-i ajute pentru o astfel de viata. Un sistem social care-i marginalizeaza prin institutionalizare, continua sa-i marginalizeze si prin lipsa programelor sau a strategiilor de asistenta si sprijin create special pentru ei. Integrarea sociala si profesionala a acestor tineri (aprox. 4.000 anual) cu sprijinul HHC inseamna imbunatatirea abilitatilor de trai independent (prin consiliere si sprijin material), crearea premiselor pentru integrarea lor pe piata muncii (prin consiliere, mediere, recomandari) si asigurarea unei locuinte, cu implicarea autoritatilor locale.

| Scopul proiectului
    Sprijinirea tinerilor care parasesc sistemul de protectie pentru a incepe o viata independenta prin imbunatatirea abilitatilor de trai independent, consiliere si sprijin material, astfel creandu-se premisele pentru asigurarea unei locuinte, cu implicarea autoritatilor locale si integrarea lor pe piata muncii (prin consiliere, mediere, recomandari).

Reintegrarea socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului din Romania Reintegrarea socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului din Romania Reintegrarea socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului din Romania

| Aria geografica
    Nationala

| Rezumat
    In prezent, in sistemul de stat de protectie a copilului mai traiesc aprox. 8.000 de copii. Numarul lor a scazut de la 100000 la inceputul anilor ’90. In 1998, Fundatia Hope and Homes for Children (HHC) si-a inceput activitatea in Romania cu scopul de a eradica institutionalizarea copiilor si de a reforma sistemul de protectie a copilului din tara noastra. Ca urmarea a activitatii organizatiei, o mare parte din copii au parasit sistemul, altii au fost reintegrati cu familia naturala sau extinsa, o parte dintre ei au fost mutati in case de tip familial. Programele dezvoltate de organizatie se refera si la tinerii care parasesc sistemul si incep viata pe cont propriu. La 18 ani sau la finalizarea studiilor, tinerii din sistem sunt obligati sa paraseasca institutiile de tip vechi (orfelinatele) fara a fi pregatiti pentru viata independenta. Un sistem social care-i marginalizeaza prin institutionalizare, continua sa-i marginalizeze prin lipsa programelor sau a strategiilor de asistenta si sprijin create special pentru ei, care sa-i ajute sa paseasca increzatori in viata independenta. De multe ori copiilor din sistem le lipsesc chiar si abilitatile de baza care tin de ingrijirea si igiena personala, iar lipsa unei case si a resurselor financiare ii face sa se simta singuri, izolati intr-o lume straina, recurgand chiar la sinucidere. Integrarea sociala si profesionala a acestor tineri cu sprijinul HHC inseamna imbunatatirea abilitatilor de trai independent (prin consiliere si sprijin material) si asigurarea unei locuinte cu implicarea autoritatilor locale care sa creeze premisele pentru integrarea lor pe piata muncii (prin consiliere, mediere, recomandari). In perioada 2001-2015, 774 de tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta.

| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 774 de tineri sprijiniti pentru o viata independent in perioada 2001-2015, din care 66 doar in 2015, 7.164 de membri ai personalului serviciilor de protectie a copilului (personal de ingrijire directa si manageri) instruiti, fapt ce are ca rezultat direct o mai buna informare si pregatire a copiilor din sistem pentru traiul independent.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: peste 9.500 de copii ale caror vieti au fost schimbate datorita pregatirii personalului.

| Activitati
    Proiectul a avut rolul de a furniza interventii integrate de sprijin tinerilor prin care sa li se ofere sanse reale de integrare socio-profesionala prin imbunatatirea abilitatilor de trai independent si integrarea pe piata muncii:
- Evaluarea sociala, psihologica, medicala, profesionala pentru stabilirea proiectelor personale de interventie
- Facilitarea accesului la agentii de prestatii sociale si ocupare a fortei de munca si consiliere pentru identificarea si accesarea unui loc de munca
- Consiliere psihologica (stima de sine, comportament, managementul stresului si situatiilor de conflict, atitudine pozitiva, relatii de cuplu)
- Consiliere sociala: accesul la beneficii oferite de stat (locuinte sociale ajutoare sociale, adaposturi sau centre de tranzit, servicii medicale, educatie)
- Consiliere privind managementul banilor si bunurilor
- Actiuni de initiere si/sau consolidare a relatiei cu familia naturala sau extinsa
- Consiliere si indrumare pentru intemeierea unei familii si asumarea responsabilitatilor de parinte
- Pregatirea profesionala a personalului din serviciile de protectie a copilului.
Procesul de sprijin a tinerilor trebui sa existe si sa se perfectioneze atat timp cat vor fi astfel de copii si tineri in sistem. El trebuie sa fie dezvoltat si adaptat vechilor si noilor probleme sau nevoi pe care le au acesti tineri. Iar situatia sociala, economica si morala prin care trece Romania determina in continuare situatii de abandon sau separare a copiilor de familie


| Rezultatele proiectului
    Prin toate programele desfasurate, HHC isi propune reformarea sistemului de protectie a copilului din Romania si eradicarea institutionalizarii ca forma de protectie a copilului pana in anul 2022. Reintegrarea socio profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie face parte din reformarea sistemului si reprezinta o abordare inovativa (statul roman nu are in vedere masuri concrete pentru acesti tineri, considerand ca ii ajuta suficinet prin institutionalizare) care da sanse la viata unor tineri care se pot simti izolati, marginalizati.
774 de tineri sprijiniti pentru o viata independenta, din care 66 in 2015.
7.164 de membri ai personalului serviciilor de protectie a copilului (personal de ingrijire directa si manageri) instruiti care au avut schimbat viata a peste 9.500 de copii ale caror vieti datorita pregatirii primite.
Toate interventiile au in vedere interesul superior al tinerilor si sunt implementate flexibil cu scopul de a evita crearea dependentei de serviciile sociale, astfe avand in vedere cresterea sanselor de reusita a acestor tineri pe termen lung in societate.
Identificarea acestei probleme a tinerilor care parasesc sistemul a dus la ideea construrii unui Centru Tranzit, Asistenta sii Consiliere in Baia Mare care isi propune sa ofere o solutie rapida la o problema critica pentru acesti tineri, locuirea, asigurand elementul esential de care au nevoie tinerii atunci cand parasesc sistemul, adica o casa. Centrul este conceput ca fiind parte din continuumul de ingrijire propus de HHC ca model care porneste de la nevoile copilului.


| Bugetul
    30737712

| Parteneri
    Hope and Homes for Children Romania (HHC) si Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului

| Website proiect
    www.hhc.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes