close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cros pentru Scoli



| Organizator:
    Fundatia Comunitara Iasi
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Proiectul a fost prezentat in scolile iesene si promovat public. Prin comunicare unu-la-unu, organizatiile elevilor, ale parintilor si dascalii au fost antrenati in discutii care i-au sensibilizat la propria putere de-a imbunatati mediul educational. Prin sesiuni de consiliere particulara, au ajuns sa identifice situatiile asupra carora isi doresc sa actioneze, pentru a imbunatati activitatea educationala, fie prin dotarea laboratoarelor, fie prin dezvoltarea unor activitati creative pentru elevi. Au fost consiliati si in legatura cu strategiile de coagulare a comunitatii in jurul proiectelor propuse de ei, care, desi par destinate unui grup inchis de elevi, sint reprezentative pentru comunitatea ieseana, in anasamblul sau.

| Scopul proiectului
    Ne-am propus sa cream o experienta etalon de invatare, prin care iesenii si, mai cu seama, toti cei implicati intr-un fel sau altul, in activitatea scolara, fie ca sint elevi, parinti, dascali sau ONG-uri, sa deprinda abilitati colaborative de rezolvare a problemelor prin intrajutorare si initiativa individuala. Ne-am propus sa atragem cel putin 7 proiecte si sa mobilizam comunitatea sa participe cu cel putin 50.000 de lei la implementarea proiectelor propuse de scoli si grupuri de initiativa

Cros pentru Scoli Cros pentru Scoli Cros pentru Scoli

| Aria geografica
    Iasi

| Rezumat
    „Cros pentru Scoli” este un mecanism de crowdfunding pentru comunitatea scolara din Iași. Structurat in jurul unui cros, dupa cum Swimathon este organizat in jurul unei competitii de inot, evenimentul sportiv este liantul care aduce impreuna initiatori de proiecte care urmaresc regenerarea mediului educational, sustinatori si donatori. Fundatia Comunitara supervizeaza investirea transparenta a fondurilor mobilizate si implementarea proiectelor sprijinite prin donatii colective.
Multe dintre problemele cu care se confruntă școlile românești nu pot fi rezolvate prin acțiuni ministeriale, care, prin natura lor, acționează sistemic. Pentru că problemele insele isi au cauzele in contexte particulare, nu pot fi gestionate prin algoritmi standardizati. Desi reformarea sistemului educațional este in continua dezbatere publica, singurul program ministerial prin care scolile au putut sa acceseze granturi pentru nevoi particulare s-a derulat in 2007. Principiul conform caruia „fiecare copil conteaza” presupune mobilizarea resurselor necesare, caz cu caz, pentru solutionarea progresiva si continua a problemelor particulare, pe masura ce sint identificate si intelese.
In 2015, Cros pentru Scoli a demarat cu deviza de-a transforma scolile iesene in democratii. Organizarea piramidala a scolilor face adesea ca multe resurse si idei sa ramina neaccesate. Am vrut sa activam spritului de initiativa in rindul dascalilor, elevilor si parintilor, care au fost incurajati sa identifice problemele din interior, sa gaseasca solutii in mod colaborativ si sa mobilizeze iesenii, pentru a obtine sprijinul financiar necesar implementarii solutiilor. 11 proiecte au fost inscrise la prima editie a Crosului. Au fost angajati 63.080 lei, prin sprijinul a 721 de sustinatori si companii.


| Date beneficiari
    7 Scoli si ONG-uri

| Date beneficiari
    1000 de ieseni care sa afle despre mecanism si sa se implice ca sustinatori sau alergatori

| Activitati
    Conceptul a fost popularizat in rindul scolilor si al ONG-urilor care actioneaza in mediul educational. Odata cu inscrierea proiectelor, initiatorii au fost consiliati in legatura cu mecanismele de crowdfunding prin care pot obtine sprijinul comunitatii. Fiecare dintre initiatori a derulat o astfel de campanie, care a presupus inchegarea unor echipe de alergatori care sa faca fundraising in numele proiectului pentru care alearga. Au fost organizate antrenamente pentru alergatorii inscrisi si a fost redactat un „indrumar de alergator”. Fiecare alergator a inscris in mod transparent pe site, numele si suma donata de fiecare dintre sustinatorii lor, in mod constat si continuu, pina in ziua evenimentului. Evenimentul a presupus un cros cu patru curse, in urma carora au fost acordate mai multe tipuri de premii, pentru galerii, pentru proiecte care au inspirat cei mai multi ieseni sa le sustina si pentru alergatori care au mobilizat cele mai mari sume de bani, alaturi de premiile pentru primii clasati la cursele de alergare. Dupa eveniment au fost distribuite fondurile catre initiatorii de proiecte. Pina in 2016, inclusiv, Fundatia Comunitara a monitorizat investirea acestor fonduri si ritmul de implementare a proiectelor sustinute de ieseni, analizind rapoartele de etapa pe care initiatorii proiectelor si-au asumat sa le realizeze. Pe baza acestor rapoarte, iesenii care au donat pentru un anumit proiect, au fost informati de stadiul investitiei lor in comunitate

| Rezultatele proiectului
    Pentru majoritatea initiatorilor de proiecte care au participat la Cros, aceasta a fost prima experienta colaborativa de solutionare a problemelor prin mobilizarea comunitatii. Au fost depasite praguri psihologice si culturale, deoarece practicile de crowdfunding nu fac parte din ADN-ul comportamental al ieșenilor si al institutiilor de invatamint. In acelasi timp, prin campaniile de fundraising, iesenii alergatori au avut ocazia sa se reconecteze la povestile lor de viata, la pasiunile si vechii prieteni, deoarece au organizat mini-evenimente prin care au petrecut din propria lor initiativa, un timp calitativ impreuna, in scop caritabil. Intr-un ritm de viata alert, care adesea nu permite conectarea cu oamenii dragi si cunoasterea umana a colegilor de munca, pentru iesenii alergatori din mediul corporativ, Crosul a constituit un prilej de sarbatoare interna, deoarece le-a oferit prilejul si pretextu de-a parcurge experiente comune. Fie ca au creat bazaruri caritabile, fie ca au gatit sau au jucat jocuri de masa, s-au conectat uman unii la altii. Deoarece scopul declarat al acestor experiente a fost mobilizarea fondurilor pentru proiecte scolare, intilnirile lor au putut fi patrunse de conversatii care, altfel, ar fi fost rar purtate, despre nevoia de implicare in proiecte comune si in dezvoltarea sociala.
11 proiecte au fost inscrise, sprijinite de 721 de sustinatori, persoane fizice si companii. 450 de ieseni s-au angajat ca alergatori si au mobilizat 63.080 pentru implementarea proiectelor de revitalizare a mediului scolar.


| Bugetul
    17500

| Parteneri
    Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Reiffeissen Bank, SCC, Ford, Centric, Decathlon, Gravez.ro, Club Moving, Hamak, Oxygen, Terra Centrum, Selgros, Wiron, Tricorp, Escape, Ursitoarea Buna, Walth and Beaty, Level, Primaria Municipiului Iasi, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Iasi

| Website proiect
    http://www.crospentruscoli.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->