close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Lumina pentru ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania



| Organizator:
    Asociația Free Miorița
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Actiunea a pornit de la dorinta de a da o sansa la educatie si o speranta celor 27 de copii care invatau la cele 3 scoli. Cateva becuri, calculatoare si laptopuri cu softuri educationale, o imprimanta, reprezinta o baza necesara pentru accesul la educatie.
Este greu de crezut ca un copil din munti are sanse in viata atata vreme cat nici acasa si nici la scoala nu are curent electric. Apoi, calculatorul impreuna cu programe educationale, le dau o sansa sa fie egali cu ceilalti copii din tara si, mai departe, sansa unui viitor mai bun.
In acelasi timp, am vrut sa dam un exemplu autoritatilor ca trebuie sa faca ceva si sa gandeasca altfel decat pana acum, dincolo de ”curent prin fir”.
Nevoile au fost identificate prin munca de documentare prin internet, mailuri, telefoane, intalniri cu autoritati si prin vizite pe teren la cele 3 scoli.


| Scopul proiectului
    Obiectivul propus si realizat a fost de a face lumina, la propriu dar si in sens spiritual, la ultimele 3 scoli fara electriciate din Romania. Solutia a constat in achizitionarea, transportul si montajul unor sisteme care sa genereze curent electric pe baza de panouri fotovoltaice, pentru iluminat si echipamente IT (calculatoare si laptopuri pe care au fost instalate softuri educationale, imprimante).
Proiectul a urmarit de asemenea constientizarea publicului si a autoritatilor fata de aceasta situatie.


Lumina pentru ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania Lumina pentru ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania Lumina pentru ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania

| Aria geografica
    Cruhla, judetul Suceava, Cornatea, judetul Maramures, Dobraia, judetul Caras-Severin

| Rezumat
    După actiunile ”Lumina pentru Ursici” si ”Lumina pentru copiii din Inelet”, dupa o lunga munca de teren si o documentare asidua, in lipsa unor date oficiale de la Ministerul Educatiei Nationale sau alte autoritati, am identificat in Romania inca 3 scoli care nu aveau electricitate si tot ce tine de un proces educational decent: lumina, calculatoare sau o imprimanta.
La cele 3 scoli, situate in Cruhla, judetul Suceava, Cornatea, comuna Poienile de sub Munte, judetul Maramurea si Dobraia, comuna Cornereva, judetul Caraș-Severin, invatau 27 de copii, 27 de copii care ajung la scoala după ce merg pe jos prin paduri si pe poteci de munte. Cea mai impresionanta situatie este la scoala din Poienile de sub Munte, Maramures, cea mai mica din tara: 15 elevi invata intr-un spatiu de 4x4 metri, cu predare simultana la clasele I-IV.
Este imposibil sa vorbim de educatie si o sansa la viitor in conditiile in care acesti copii pot citi atunci cand afara este soare si singura lor fereastra spre lume sunt cateva harti atarnate pe un perete.
Cu sprijinul financiar al Ropeco Bucuresti, cu suport tehnic de la Guv Electronics, am pornit 2 actiuni de teren pentru a transporta si instala singura sursa de energie electrica viabila pentru fiecare scoala: energie solara prin panouri fotovoltaice.
Solutia este verde, usor de implementat, fara avize birocratice si fara facturi ulterioare.
Uitate de timp si de autoritati, voluntarii Free Miorita au facut lumina la ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania. Pe poteci de munte, pe viscol si ger, cu sania sau in remorca unui tractor, am transportat si instalat la cele 3 scoli: 3 sisteme de producere a energiei electrice cu 9 panouri fotovoltaice, 9 calculatoare si 2 laptopuri cu softuri educationale Intuitext, si 2 imprimante.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 27 de copii, familiile lor si 3 invatatoare de la scolile din Cruhla, jud. Suceava, Cornatea, jud. Maramures si Dobraia, jud. Caras-Severin.

| Date beneficiari
    Public tinta secundar: autoritatile locale (primarii) si centrale (Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Energiei, Guvernul Romaniei), societatea romanesca in ansamblu.

| Activitati
    Actiunea ”Lumina pentru ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania” a fost una deosebit de complexa, atat pentru partea de documentare cat mai ales pentru implementare. Gradul de dificultate a fost deosebit de ridicat avand in vedere munca de teren in 3 locatii diferite, situate in zone de munte, greu accesibile, la sute de kilometri de Bucuresti. Principalele activitati intreprinse au fost:
1. Actiune de documentare, desktop research si vizite pe teren la fiecare din cele 3 scoli
2. Campanie de informare si constientizare prin site-ul freemiorita.ro si pagina de facebook Free Miorita
3. Atragerea unor sponsori si parteneri care sa asigure necesarul de finantare, echipamente si materiale
4. Selectarea de voluntari si pregatirea lor corespunzatoare
5. Achizitionarea echipamentelor si materialelor necesare
6. Pregatirea echipamentelor IT, inclusiv instalarea de softuri educationale
7. Asigurarea mijloacelor de transport pana la fiecare locatie, atat pentru voluntari cat si pentru echipamente
8. Asigurarea de cazare si masa pentru voluntari
9. Instalarea echipamentelor fotovoltaice si punerea lor in functiune
10. Instalarea echipamentelor IT si punerea lor in functiune
11. Instruirea cadrelor didactice si a copiilor
12. Comunicarea catre public, in toate fazele actiunii


| Rezultatele proiectului
    Actiunea a asigurat electricitate pentru iluminat și echipamente IT la ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania. Iluminatul si calculatoarele dotate cu softuri educationale realizate de Intuitext si sisteme audio asigura o baza necesara si foarte buna pentru educatia oricarui copil, cu atat mai mult a celor aflati in zone greu accesibile, fara acces la electricitate si mijloace de comunicare (televizor, de exemplu), departe de centre urbane.
Pe langa sansa de a afla lucruri noi si de a se pregati la fel ca oricare alt elev din Romania, cei 27 de copii au aflat ca exista si altceva dincolo de lumea lor, ca Romania este colorata si ca pot desena si in ”Paint”, nu doar pe hartie. Unii dintre ei au vazut desene animate pentru prima oara.
Calculatoarele si lectiile interactive sunt un stimulent pentru ca parintii sa isi trimita elevii la scoala, iar copiii sunt mult mai interesati ”sa descopere lumea”.
Nu in ultimul rand, iluminarea ultimelor 3 scoli a dat un semnal ca acesti copii si familiile lor nu sunt uitate chiar de toata lumea.
Este posibila o schimbare, in sensul ca unii copii sa mearga mai departe cu scoala si educatia, dar numai in contextul unor modificari ale contextului socio-economic la nivel macro si micro. Este vorba de acces mai facil (transport) pentru elevi la scoala si de conditii normale de viata in fiecare casa (electricitate, apa curenta, acces la mijloace de comunicare).


| Bugetul
    55000

| Parteneri
    UniCredit Business Integrated Solutions, Intuitext, Ropeco Bucuresti, Guv Electronics

| Website proiect
    www.freemiorita.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes