Participanti & Proiecte
Crestem impreuna
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Categorie: Programe |
In anul 2007 Salvati Copiii a realizat, cu sprijinul ANPDC si MECT studiul Impactul migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă. Studiul a evidentiat ca plecarea unui parinte este un moment dificil pentru copil iar lipsa mamei este mai des şi mai intens resimţită. In urma recomandarilor studiului s-a luat hotararea infiintarii a opt centre destinate acestor copii
Cu ajutorul filialelor Salvati Copiii si a institutiilor de pe plan local au fost identificate orasele in care fenomenul avea o amploare ridicata iar la nivelor oraselor, au fost identificate scolile cu un numar mare de copii cu parintii plecati. Au fost incheiate parteneriate cu scolile si cu institutiile cu rol in protectia si educatia copilului din 8 orase iar pentru identificarea nevoilor reale ale copiilor au fost aplcate chestionare de evaluare intiala a nevoilor.
| Scopul programului
Scopul programului este dezvoltarea servicii complexe de suport pentru copiii cu parinti plecati la munca in strainatate. Serviciile cuprind: educatie, evaluare si suport psihologic, programe de timp liber, facilitaterea comunicarii cu parintii, suport si informare pentru persoanele in a caror grija au ramas. O alta componenta este cea de informare si sensibilizare a publicului larg cu privire la problema copiilor „singuri acasa”.
Obiectivul il constituie diminuarea impactului negativ al migratiei economice a parintilor in strainatate asupra copiilor din Romania ramasi singuri acasa
| Aria geografica
Pitesti/Arges, Brasov, Bucuresti, Resita/Caras-Severin, Mangalia/Constanta, Targoviste/Dambovita(2 centre), Craiova/Dolj, Petrila, Lupeni/Hunedoara, Iasi, Sighisoara/Mures, Piatra Neamt/Neamt, Suceava, Timisoara/Timis,Negresti/Vaslui
| Rezumat
Migratia fortei de munca spre Europa de Vest a dus la aparitia unei categorii noi de copiii in risc – copiii ramasi singuri acasa.Conform DPC, in 2012, 84.312 de copiii aveau parintii plecati la munca in strainatate. Estimarile ONG-urilor indica insa cifra de 350.000 copii. Ruperea legaturii cu parintii ii face pe copii vulnerabili, fiind expusi risului de abandon scolar si delincventa. Obiectiv-diminuarea impactului negativ al migratiei economice a parintilor in strainatate asupra copiilor din Romania ramasi singuri acasa.Programul acorda sprijin direct copiilor ramasi singuri acasa si familiilor prin derularea de activitati de pregatire scolara suplimentara, petrecere a timpului liber, consiliere psihologica pentru copii si apartinatorii lor si facilitarea comunicarii cu parintii plecati.Activitatile se desfasoara intr-o maniera interactiva, care le permite copiilor sa isi exprime optiunile.Pentru deschiderea celor 16centre, spatiile au fost puse gratuit la dispozitie de scolile partenere fiind amenajate si dotate cu mobilier si calculatoare cu acces la internet din bugetul programului. Rezultate:32 de specialisti formati pentru a lucra cu copiii, peste 1200 de copii si 1000 apartinatori beneficiari ai activitatilor programului. Peste 700 de copii au comunicat saptamanal cu parintii prin intermediul internetului. Peste 85% dintre copii si-au imbunatatit comportamentul la clasa si relationarea cu colegii, 80% dintre copii si-au imbunatatit performantele scolare.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai programului sunt selectati pe baza unor criterii stabilite in metodologia de implementare. Acestia sunt:
- Copiii de varsta scolara cu parinti plecati la munca in straintate, din orasele selectate;
- Apartinatorii (unul dintre parinti, bunici, alte rude) in grija carora au ramas copiii;
- Parintii plecati la munca in strainatate;
- Profesionistii care lucreaza in program si care au fost formati in scopul derularii activitatilor.
| Rezultatele programului
In cei trei ani rezultatele sunt: 62 de parteneriate cu institutiile relevante, 16 sali renovate și dotate de către Salvați Copiii cu mobilier adecvat, cu calculatoare, conexiune la internet, 16 grupuri de lucru formate din specialisti din institutiile partenere sunt constituite si functioneaza, 32 de specialisti formati pentru a lucra in cadrul programului.
Peste 1200 de copii au participat la activităţi de pregătire școlară, consiliere psihologica și de petrecere a timpului liber (excursii, vizionare de filme, vizite la muzeu). Copiii au devenit mai încrezători în propriile puteri, și-au îmbunătățit capacitatea de a relaționa cu alți copii și adulți. Numărul absențelor s-a diminuat iar copiii au înregistrat rezultate mai bune la școală. S-a constatat reducerea comportamentelor violente și dezvoltarea abilităţilor de comunicare și relaţionare socială. S-a îmbunătăţit comunicarea cu părinţii aflaţi în străinătate, procentul copiilor care comunică cu părinţii prin intermediul Internetului fiind de peste 65%.
1000 de părinți și reprezentanți au participat la întâlniri lunare de informare și la ședințe de consiliere psihologică, consiliere familiala (apartinatori si copil), psihoterapie pentrut copiii aflati in situatii de risc (comportamente deviante), interventii de grup pentru cresterea abilitatilor socio-emotionale (preventie).
Au fost tiparite peste 3000 de pliante si 1000 de afise ale proiectului.
Metodologia de lucru -o buna practica- pentru extinderea programului in alte scoli/zone, inclusiv in zona rurala. Sunt planificate meetinguri regionale pentru prezentare.
| Bugetul programului (in RON)
2359140
| Parteneri
Inspectoratele Scolare Judetene si de sector, DGASPC-uri judetene si de sector, Primarii, Scoli din localitatile in care se desfasoara programul, Companii: Enel Cuore, Porsche Romania, Money Gram
| Website-ul programului
www.salvaticopiii.ro