close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gala Persoanelor cu Dizabilitati "Angajeaza Abilitatea!"



| Organizator:
    Fundatia Motivation Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Fundatia Motivation Romania exista de 16 ani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati, iar experienta sa a fost combinata cu cea a ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei in materie de comunicare publica pentru drepturile celor defavorizati. Cele doua organizatii au pornit de la ideea ca, in contextul unei societati prea putin accesibile persoanelor cu dizabilitati, reusitele acestora trebuie promovate pentru a creste numarul sustinatorilor acestei categorii si pentru a-i indemna pe cei care au o dizabilitate sa lupte impotriva celui mai grav efect al dizabilitatii: izolarea. Proiectul si-a propus aducerea in prim plan a abilitatilor persoanelor cu dizabilitati in paralel cu mobilizarea publica in sustinerea fiecaruia dintre candidatii Galei.

| Scopul proiectului
    Gala Persoanelor cu dizablilitati a urmarit sa promoveze intelegerea subiectelor legate de dizabilitate si sa obtina un sprijin cat mai larg pentru dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati. Evenimentul si-a propus sa arate castigul societatii ca urmare a integrarii acestei categorii de persoane pe piata muncii. Nu in ultimul rand, prin Gala am dorit sa aducem o recunoastere publica atat persoanelor cu dizabilitati, cat si sustinatorilor acestora, aceia care au demarat actiuni concrete de accesibilizare, angajare sau promovare publica a persoanelor cu dizabilitati.

Gala Persoanelor cu Dizabilitati "Angajeaza Abilitatea!" Gala Persoanelor cu Dizabilitati "Angajeaza Abilitatea!" Gala Persoanelor cu Dizabilitati "Angajeaza Abilitatea!"

| Aria geografica
    Cluj, Iasi, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Pitesti, Galati, Bucuresti

| Rezumat
    In Romania, doar 12,7% din persoanele cu dizabilitati intre 18-55 de ani au un loc de munca. Potrivit unui studiu realizat in 2010, rata ocuparii persoanelor cu dizabilitati in Uniunea Europeana este de aproximativ 50 %. Gala ‘’Angajeaza Abilitatea!’’ a vizat senzibilizarea opiniei publice si a angajatorilor in privinta potentialului pe care il au persoanele cu dizabilitati. Precedata de o campanie in presa care a adus in prim plan persoane cu dizabilitati care sunt un exemplu de urmat, prima editie a Galei, desfasurata la TVR 1 sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a oferit un spatiu de intalnire intre persoanele cu dizabilitati, angajatori, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, ai ambasadelor si publicul larg. Prin parteneriate cu diverse media, au fost promovate la nivel national subiecte legate de drepturile persoanelor cu dizabilitati si muncile pe care acestea le pot face. In paralel, a fost organizata o competitie pentru patru categorii de premiere: persoane cu dizabilitati, angajatori ai acestora, institutii care si-au accesibilizat sediile si pentru mass media care au prezentat corect si in mod regulat realitatea dizabilitatii din Romania. 99 de candidati din toata tara s-au inscris in competitia care a avut 4 jurii cu membri cunoscuti si apreciati de opinia publica. Pe 16 noiembrie, Gala Persoanelor cu dizabilitati s-a desfasurat in prezenta a 200 de invitati, fiind apoi difuzata de TVR1 si TVR International, si a adus in atentia publicului problemele care isi pot gasi rezolvare si intelegere prin efortul fiecaruia dintre noi.

| Date beneficiari
    Persoanele cu dizabilitati au fost implicate inca de la planificarea proiectului, acestea fiind angajate ale Fundatiei Motivation sau fiind membre in juriile competitiei. Persoane cu cele mai diverse dizabilitati si din toate zonele tarii s-au inscris in competitia publica pe site-ul proiectului www.incluziune.activewatch.ro, iar altele au fost invitate sa isi comunice mesajul in articolele de presa din campania de sensibilizare. Votul public a mobilizat o sustinere pentru candidatii competitiei, ceea ce a insemnat o implicare a comunitatii din care provin acestia. La Gala organizata in cel mai mare studio al televiziunii publice, persoanele cu dizabilitati si insotitorii acestora au fost alaturi de ambasadori, reprezentanti ai unor institutii, dar mai ales alaturi de angajatori importanti intr-un spatiu comun de intalnire si comunicare.

| Rezultatele proiectului
    500 de companii care au primit materiale informative sunt potentiali angajatori ai persoanelor cu dizabilitati si pot utiliza legislatia in vigoare pentru a crea programe incluzive. Fata de situatia implicarii companiilor in domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii in urma cu 2 ani, cand la intalniri si conferinte organizate cu acest scop participau sub 10 reprezentanti din mediul de afaceri, Gala reprezinta o crestere vadita a interesului acestora.
Persoanele cu dizabilitati au beneficiat de o prezentare publica din prisma potentialului si a capacitatii lor de a fi implicate in viata sociala activa, prin prezenta masiva in media (Adevarul, Avantaje, Elle, Dilema Veche, Hotnews, Psychologies) a exemplelor de succes. Astfel, am pus bazele schimbarii abordarii in media si in perspectiva publica si am facut trecerea de la persoana asitata la persoana cu potential. Campania a generat peste 50 de articole si reportaje audio si video despre subiectul incluziunii in munca a persoanelor cu dizabilitati. Au fost distribuite peste 3800 de materiale informative. In presa scrisa au aparut 25 de machete si peste 30 de articole (stiri, anunturi, reportaje, sinteze, analize, interviuri). 270 de difuzari ale spotului audio la Radio Romania Regional, Bucuresti FM si CityFM. 60 de difuzari ale spotului video pe canalele TVR, precum si 3 difuzari ale Galei, una la TVR1 si alte doua la TVRI. La pagina Galei de pe Facebook au aderat, in mai putin de o luna, 803 persoane. E-bannerele campaniei au fost afisaje pe 34 de site-uri si bloguri, timp de o luna.


| Bugetul proiectului (in RON)
    34000

| Parteneri
    ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si Fundatia Motivation Romania

| Website-ul proiectului
    http://www.incluziune.activewatch.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes