Participanti & Proiecte
Abecedarul Carierei
|
Organizator: Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Abecedarul Carierei este un proiect relativ nou al OSUT (in 2015 s-a desfasurat abia cea de-a doua editie) conceput pentru a le oferi studentilor sansa de a invata intr-un mod diferit, de a-si dezvolta abilitatile economice, contribuind la evolutia lor atat profesionala, cat si personala.
Studentii au nevoie de a invata practic cum se fac anumite lucruri, au nevoia de a sti cum sa iti realizeze un CV si o scrisoare de intentie, de a sti cum sa se prezinte la un interviu (cum sa se imbrace, cum sa vorbeasca, ce teme sa abordeze etc.), de a cunoasste mai multe din domeniul angajabilitatii si antreprenoriatului.
Proeictul nostru vine in rezolvarea acestor nevoi intalnite in randul tinerilor din Romania prin activitatile realizate in proiect: ateliere de lucru tematice, conferinte si seminarii pe teme de interes
| Scopul proiectului
Scopul principal al proiectului este dezvoltarea si valorificarea de aptitudini, abilitati si cunostinte pentru studentii din Universitatea de Vest din Timisoara in vederea imbunatatirii integrarii acestora pe piata fortei de munca.
Obiective:
- Dezvoltarea de cunostinte si abilitati practice necesare studentilor din domeniul economic, ca o completare a educatiei primite in ciclul universitar, in randul a 200 de studenti
- Dezvoltarea competentelor antreprenoriale in randul a 150 de studenti,
- Dezvoltarea constintelor cu privire la intrarea pe piata muncii in randul a 125 de studenti
| Aria geografica
Timișoara/Timiș
| Rezumat
Abecedarul Carierei este un proiect relativ nou al OSUT (în 2015 s-a desfășurat abia cea de-a doua ediție) conceput pentru a le oferi studenților șansa de a învăța într-un mod diferit, de a-și dezvolta abilitățile economice, contribuind la evoluția lor atât profesională, cât și personal.
Scopul principal al proiectului este dezvoltarea şi valorificarea de aptitudini, abilităţi şi cunoştinţe pentru studenţii din Universitatea de Vest din Timişoara în vederea îmbunătăţirii integrării acestora pe piaţa forţei de muncă. Obiectivele proiectului: 1. Dezvoltarea de cunoştinţe şi abilităţi practice necesare studenţilor din domeniul economic, ca o completare a educaţiei primite în ciclul universitar, în rândul a 200 de studenti, pe o perioadă de 10 zile; 2. Dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul a 150 de studenţi, pe o perioadă de 10 zile;3. Dezvoltarea conştinţelor cu privire la intrarea pe piaţa muncii în rândul a 125 de studenţi, pe o perioadă de 10 zile.
Proiectul a conținut 2 tipuri majore de evenimente: ateliere de lucru (workshopuri) și conferințe.
Conferințele au fost realizate înaintea și în timpul proiectului propriu-zis. Atelierele de lucru s-au desfășurat în perioada 1-8 aprilie 2015 și au fost specifice celor 3 secțiuni ale proiectului (Economia de la A la Noi, ABC-ul Angajării, Antreprenoriatul de A la Tine).
Proiectul şi-a propus obţinerea unor rezultate concrete şi relevante pentru cei 475 de studenţi implicaţi. Astfel, prin activităţile desfăşurate s-au dezvoltat o serie de cunoştinte şi abilităţi practice necesare studenţilor în domeniul economic. Abecedarul Carierei a mizat şi pe stimularea spiritului întreprinzător în rândul studenţilor
| Date beneficiari
475 studenti, participanti
| Date beneficiari
500 organziatori, sustinatori, traineri
| Activitati
Atelierele de lucru s-au desfasurat in perioada 1-8 aprilie 2015 si au fost specifice celor 3 sectiuni ale proiectului (Economia de la A la Noi, ABC-ul Angajarii, Antreprenoriatul de A la Tine).
Economia de la A la Noi a avut in componenta urmatoarele ateliere de lucru:
- Marketingul ca mijloc de influentare psihica pozitiva si negativa
- Primii pasi in contabilitate
- Rolul fiscalitatii in afacerea ta
- Tranzactionarea la Bursa: Risc sau castig?
- Economia in limbaj informatic
- Turismul, o afacere de succes
In cadrul sectiunii ABC-ul Angajarii s-au realizat urmatoarele ateliere de lucru:
- Public Speaking
- Ce cariera mi se potriveste?
- Scrierea CV-ului si a scrisorii de intentie
- Esti angajat? Cunoaste-ti drepturile!
Antreprenoriatul de A la Tine a venit in intampinarea tinerilor cu atelierele de lucru urmatoare:
- Managementul Resurselor Umane
- Managementul timpului
- Managementul proiectelor: definire, planificare, implementare si finalizare
- Managementul echipei
| Rezultatele proiectului
In cadrul Economiei de la A la Noi, cei 200 de tineri participanti au desprins cunostiinte si abilitati noi in domeniul economiei. Acestia au putut afla sau invata mai multe despre marketing ca mijloc de influentare, primii pasi in contabilitate, rolul fiscalitatii,etc. Timp de 8 zile, studentii au participat la atelierele de lucru, sustinute de formatori specializati in domeniile respective, fapt ce a beneficiat si colaborarea directa a studentilor cu mediul economic.
125 de studenti inscrisi la sectiunea ABC-ul angajarii, au castigat eperienta si au despris noi cunostinte despre public speaking, scrierea corecta a unui CV, adaptat la ultimele norme adoptate, etc. De asemenea, unul din atelierele de lucru desfasurate a avut ca scop invatarea tinerilor despre drepturile lor ca angajati pe piata muncii, dar si a obligatiilor acestora. Nu in ultimul rand, participantii au avut ocazia, prin intermediul unui workshop, sa afle care sunt metodele cele mai potrivite pentru fiecare dintre ei de a-si alege cariera potrivita.
La ultima sectiune a proiectului, Antreprenoriatul de A la Tine, studentii au participat la ateliere de lucru precum managementul Resurselor Umane, managementul timpului, managementul proiectelor si managementul echipei. Managementul a devenit aproape omniprezent in toate domeniile de lucru, astfel ca in urma atelierelor de lucru, toti participantii si-au format o baza stabila de informatii, fapt ce le va facilita pe viitor implementarea unui proiect in cadrul companiilor.
| Bugetul
5000
| Parteneri
Universitatea de Vest din Timișoara, Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Adecco
| Website proiect
www.abc.osut.ro