close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



O sansa pentru viata - renovarea si modernizarea centrelor de transfuzii din Romania



| Organizator:
    Asociatia REACT
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    In 2008 Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania au lansat programul "O sansa pentru viata", pt a contribui la imbunatatirea stocurilor sanguine nationale. In fiecare an organizatorii au adaugat noi compenente proiectului pentru a realiza schimbari de profunzime la nivelul sistemului (promovarea donarii benevole, fara recompense materiale, organizarea de campanii mobile de donare, etc).
In 2015 organizatorii au lansat o noua componeneta a proiectului – renovarea centrelor de transfuzii, principalii pioni in procesul recoltarii si prelucrarii sangelui. Astfel, prin renovarea si dotarea celor 8 centre de transfuzii mai mult de 100.000 de oameni doneaza sange anual in spatii special amenajate si propice actului medical iar mii de pacienti din spitale au acces la sange sigur, testat si preparat in conditii sigure si igienice.


| Scopul proiectului
    Scopul: Imbunatatirea sistemului transfuzional romanesc prin interventii startegicie care sa vizeze donatorii, centrele de trnasfuzii si spitalele beneficiare pentru a creste accesul la produse sanguine de calitate pentru minim 10% dintre pacientii din Romania care au nevoie de sange.
O1: renovarea principaleleor centre de transfuzii din Romania care asigura stocurile de sange pentru majoritatea spitaleleor din tara.
O2: Dotarea centrelor cu aparatua performanta de analiza si preucrare a sangelui pentru a creste nivelul de siguranta transfuzionala a sistemului sanitar


O sansa pentru viata - renovarea si modernizarea centrelor de transfuzii din Romania O sansa pentru viata - renovarea si modernizarea centrelor de transfuzii din Romania O sansa pentru viata - renovarea si modernizarea centrelor de transfuzii din Romania

| Aria geografica
    Bucuresti, Buzau, Cluj, Giurgiu, Gorj, Iasi, Olt Suceava

| Rezumat
    Sangele este lichidul vital care salveaza viata pacientilor din spitale: bolnavi de cancer, pacienti chirurgicali, victime ale incendiilor, etc. Sangele nu poate fi sintetizat in laborator. Transfuzia sanguine este singurul mod prin care lichidul vital ajunge de la un donator la pacient iar Centrele judetene de transfuzii sint singurele abilitate sa recolteze si sa testesze sangele ce urmeaza a fi utilizat in spitale. In Romania sunt 41 de Centre de transfuzii – Majoritatea functioneaza in cladiri insalubre, nerenovate, locatii care nu sunt propice actului medical al denarii de sange.
In 2015 Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania au renovat si doatat cu aparatura medicala 8 cele mai degradate centre de transfuzii, oferind astfel sansa ca peste 100.000 de donatori de sange, anual sa doneze in conditii propice actului medical iar pacientii sa primeasca sange sigur.

Cele 8 centre renovate deservesc 1/3 din totalul pacientilor din tara care beneficiaza de transfuzii sanguine. 291 de spitale din Romania primesc sangele recoltat si prelucrat in centrele de transfuzii renovate (Bucuresti, Buzau, Cluj, Giurgiu, Gorj, Iasi, Olt Suceava).


| Date beneficiari
    Programul, derulat la nivel national, are ca beneficiari finali bolnavii din spitalele romanesti care au nevoie de transfuzii sanguine sigure (sange colectat in conditii de maxima siguranta si transformat in preparate sanguine cu ajutorul unei aparaturi medicale performante). In acelasi timp, tinta a proiectului si a donarii de sange au fost persoanele sanatoase, cu varste cuprinse intre 18 si 60 ani apte de a dona, care au fost incurajate sa doneze sange in centre renovate. Practic, peste 100.000 de romani doneaza annual in centrele renovate. Totodata, 291 de spitale din Romania beneficiaza de sangele recoltat si prelucrat in cele 8 centre de transfuzii.

| Date beneficiari
    mai mult de 200.000 de pacienti si peste 100.000 donatori

| Activitati
    A1. Idenficarea centrelor de transfuzii care au nevoie de sprijinul nostrum – Au fost stabilita metodologia de selectie a centrelor ce uremeaza a fi renovate, au fost transmise solicitari participare la selectie catre toate centrele. In baza metodologiei, au fost selectate cele mai degradate 8 centre ce au urmat a fi renovate.
A2. Renovarea centrelor si doatrea lor cu aparatura
A3. Implicarea comunitatii in procesul de renovare in vederea identificarii centrului ca “bun comunitar”
A4. Comunicarea renovarii


| Rezultatele proiectului
    291 de unitati sanitare cu paturi beneficiare directe (care au sectii de chirurgie) deservite cu sange de catre centrele de transfuzii renovate (sursa: Ministerul Sanatatii). Dintre care:
43 in Bucuresti – Ilfov
4 in Buzau
15 in Cluj
2 in Giurgiu
6 in Gorj
14 in Iasi
4 in Olt
6 in Suceava
Prin renovarea celor 8 centre de transfuzii, 1/3 dintre donatorii de sange din Romania doneaza sange intr-un spatiu renovat si dotat cu aparatura moderna.


| Bugetul
    1430000

| Parteneri
    Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania

| Website proiect
    www.pentruviata.com





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes