Participanti & Proiecte
Lumina pentru Romania
|
Organizator: Asociația Free Miorița |
|
Categorie: Programe |
Prima actiune a avut loc la Ursici, Hunedoara, in septembrie 2013, cand am instalat 14 sisteme cu panouri fotovoltaice, oferind o solutie durabila pentru a rezolva lipsa electricitatii in acest sat de munte.
Am continuat munca de documentare, atat pe internet cat si pe teren si am aflat ca in Romania exista inca scoli dar si multe locuinte fara electricitate. Confirmarea a venit odata cu publicarea rezultatelor oficiale ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor din 2011, conform caruia la nivel national exista 100.130 locuinte fara electricitate. Sute de mii de romani traiesc la lumina lumanarii, la felinar sau, cei mai norocosi, au lumina seara de la un generator. Multi dintre ei traiesc in zone unde ”firul de curent” nu a ajuns, altii nu au acte si bani pentru racordare, iar unii nu isi permit plata facturilor de electricitate.
| Scopul programului
Obiectivul programului este de a aduce lumina in cat mai multe dintre casele care acum sunt in intuneric. Lumina inseamna iluminat dar si acces la educatie si informare prin utilizarea unui televizor si a unui telefon mobil. Solutia o reprezinta sistemele individuale de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice.
| Aria geografica
Hunedoara, Caras-Severin, Maramures, Suceava
| Rezumat
Campania Lumina pentru Romania are ca obiectiv identificarea scolilor si familiilor care nu acces la electricitate (din varii motive, cum ar fi: lipsa retelei, lipsa mijloacelor economice, lipsa actelor necesare pentru racordarea la retea s.a.m.d.) si gasirea de resurse financiare in societate (persoane fizice si juridice de drept privat) pentru a achizitiona, transporta si instala sisteme de producere a energiei electrice pe baza de panouri fotovoltaice. Acest sistem produce energie electrica pentru iluminatul casnic si consumatori mici, asigurand si acces la educatie si informare (televizor, telefon mobil).
Pana acum am montat sisteme fotovoltaice de producere a curentului electric la 4 scoli si 35 de familii in 15 localitati din 10 judete ale tarii.
In plus, pentru a asigura acces la educatie si informare, la scoli am instalat si calculatoare cu softuri educationale, iar la unele familii si televizoare+dvd player.
| Date beneficiari
In ordinea prioritatii, beneficiarii directi sunt:
1. Scolile - au fost 4, am instalat panouri fotovoltaice si echipamente IT la toate
2. Familiile fara resurse materiale, cazuri sociale, cu copii minori sau copii cu handicap din zone izolate sau greu accesibile, unde reteaua publica nu a ajuns si nu va ajunge din cauza costurilor foarte mari
3. Familiile cu copii minori, fara posibilitati materiale sau cu resurse materiale minime, care traiesc in zone izolate, greu accesibile sau chiar zone urbane, dar care nu intrunesc conditiile legale de bransare la reteaua publica de electricitate (lipsa actelor pe casa, casa construita fara autorizatie sau fara a indeplini normele de siguranta, de exemplu din chirpici) sau care nu au banii necesari pentru racordarea la retea si plata ulterioara a facturilor lunare
4. Familii fara copii, varstnici
| Date beneficiari
1. Societatea romaneasca in ansamblul ei
2. Autoritatile centrale: Guvernul Romaniei, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, familiei si protectiei sociale
3. Autoritatile judetene si locale: prefecturi, primarii, directii de asistenta sociala
| Activitati
Actiunile de iluminare sunt partea vizibila a programului Lumina pentru Romania. Pentru ca lumina sa ajunga la o familie si un copil sa isi faca temele la bec si nu la lumanare, desfasuram multe actiuni, cum ar fi:
1. identificarea gospodariilor care nu sunt racordate la reteaua publica de electricitate sau nu au surse continue de curent electric, prin documentare pe internet, vizite pe teren, corespondenta cu autoritati si persoane/mass-media
2. constientizarea publicului larg, a organizatiilor private si a autoritatilor centrale si locale cu privire la aceasta grava problema sociala si a solutiei implementate de noi
3. atragerea de companii si organizatii care sa se implice financiar si uman in program
4. participarea si organizarea de actiuni si evenimente
5. mediatizarea actiunilor intreprinse si a familiilor care au nevoie de lumina
| Rezultatele programului
Rezultatele de pana acum sunt: 4 scoli si 35 de familii ”iluminate”, in 15 localitati din 10 judete. Schimbarile si efectele sunt pozitive, dar la un nivel destul de modest, avand in vedere ca situatia lor economica si sociala este deosebit de grea: traiesc in zone izolate sau greu accesibile, cu acces limitat si costisitor la tot ce inseamna sistem sanitar, sistem de educatie si informare, aprovizionare... Cu siguranta, lumina (energia electrica) este o necesitate care trebuie rezolvata si asigurata constant, dar trebuie ca si celelalte componente (cu titlu de exemplu accesul gratuit si facil la servicii medicale sau protectie sociala) sa fie functionale.
| Buget
10000000
| Parteneri
UniCredit Bank, UniCredit Business Integrated Solutions, Ropeco Bucuresti, Fan Courier, Esri Romania, Guv Electronics, BandPro
| Website program
www.freemiorita.ro