Participanti & Proiecte
Ajungem MARI - extindere nationala
|
Organizator: Asociatia Lindenfeld - Ajungem Mari |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Copiii din centrele de plasament au mare nevoie de incurajare, de atentie, de afectiune, de modele si de sprijin sa Ajunga MARI. Personalul din centre este insuficient ca numar si ca pregatire, iar, din pacate, cea mai mare problema a sistemului este ca nu sunt tratate traumele copiilor prin psihoterapie, costurile fiind foarte mari. Desi nu acoperim aceasta nevoie, voluntarii au un rol esential in dezvoltarea personala a copiilor, cresterea stimei de sine si schimbarea viziunii asupra viitorului. Copiii au nevoie de activitati constante, de stabilitate, de prieteni, de modele, nu doar de campanii de donatii de Craciun. Vulnerabili si pesimisti, neincrezatori, nestimulati si slab pregatiti, au nevoie sa inteleaga utilitatea educatiei, sa descopere la ce sunt buni, ce le place si ce vor sa faca mai departe.
| Scopul proiectului
Scopul este sa extindem programul educational Ajungem MARI in cat mai multe judete pentru a ajuta copiii din centre de plasament sa Ajunga MARI, oameni responsabili si independenti.
- Extinderea in 25 de judete
- Implicarea si formarea a minim 30 de voluntari in permanenta/ judet
- Sustinerea a minim 100 de copii/judet prin cursuri interactive si iesiri educative
- Organizarea a minim 1 training/ judet/ modul
- Instruirea a 25 de coordonatori locali dupa standardele Ajungem MARI
- Instruirea a 25 de comunicatori locali in stilul Ajungem MARI
- Organizarea de evenimente de fundraising local.
| Aria geografica
Bucuresti si judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov,Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vrancea
| Rezumat
Proiectul “Ajungem MARI – extindere nationala” a pornit in februarie 2015, initial in Buzau, Timis, Cluj si Iasi, iar pana in decembrie 2015 erau deja incluse in proiect 25 de judete. Programul educational Ajungem MARI a luat nastere in iunie 2014 in Bucuresti si a implicat pana acum 2400 de voluntari in sprijinul a 2000 de copii, dintre care cu 300 in primavara si vara si cu 850 in toamna (din 14 judete). Momentam se lucreaza cu 1400 de copii din tara in 25 de judete in urma pregatirii activitatii in luna decembrie (recrutarea coordonatorilor, parteneratele cu DGASPC-urile, promovarea apelului la voluntariat).
Prin programul Ajungem MARI voluntarii lucreaza cu copiii institutionalizati sau din familii defavorizate intre 3 si 19 ani, pe termen lung, cel putin pana la parasirea sistemului de protectie. Ei organizeaza saptamanal mai multe cursuri interactive si ateliere creative si periodic iesiri recreative, mentorat si orientare profesionala. Raportul este de 1 voluntar la 2 copii, voluntarii merg in echipe de 2 sau 3 si lucraza timp de 3-4 luni cu o grupa de copii.
Rezultatele se vad in imbunatatirea situatiei scolare a copiilor si mai ales in dezvoltarea lor personala: cresterea increderii in sine, imbunatatirea abilitatilor de comunicare, respect si altruism, deschidere pentru educatie, o viziune mai optimista asupra viitorului. Voluntarii le devin copiilor prieteni, profesori si modele, ii sfatuiesc si ii ajuta sa inteleaga lumea in cadrul iesirilor. Le ofera atentie si afectiune si le arata ca educatia poate fi interesanta si distractiva.
Programul este sustinut financiar de echipa din Bucuresti (din donatii individuale in evenimente inedite de fundraising si cateva sponsorizari), dar voluntarii din judete incearca sa si atraga fonduri si parteneriate locale.
| Date beneficiari
In 2015 au beneficiat direct 850 de copiii si tineri intre 3 si 19 ani din centre de plasament, centre de primire in regim de urgenta, apartamente de tip familial, asistenta maternala, familii defavorizare (beneficiari ai centrelor de zi) din 14 judete; in 2015 s-a pregatit terenul pentru ca momentam sa beneficieze 1400 de copii si tineri din 25 de judete.
| Date beneficiari
550 de de voluntari in 14 judete in 3 module de voluntariat
| Activitati
Pentru demararea activitatii in fiecare judet se discuta initial telefonic cu coordonatorul local (cererea vine de la el, asigurand astfel o mai mare motivatie), apoi transmitem solicitare la DGASPC din judet si lansam local apelul la voluntariat in presa si social media. Sunt 3 etape de selectie a voluntarilor: formular online, CV prin e-mail, comportament la training (in unele judete se cer si aviz psihologic, analize si adeverinte). Organizam training cu un trainer din Bucuresti, 8 ore de joaca educativa. Apoi coordonatorul local mai sustine un training cu cei ce nu au ajuns si programeaza semnarea contractelor, cand verifica si disponibilitatea voluntarilor ca program, deplasare si materii. Coordonatorul repartizeaza voluntarii la centre in echipe de 2, iar ei confirma si se angajeaza sa mearga saptamanal pentru o sedinta de 2 ore pana la finalul modulului, la aceeasi grupa de copii. Monitorizare prin formular online saptamanal si postare pe grupul secret de Facebook al centrului. Voluntarii primesc rechizite din Bucuresti si aleg informatiile si metodelede lucru in functie de nevoile si lacunele copiilor). Voluntarii ii scot pe copii la iesiri educative, periodic, in functie de fonduri si parteneriate, la teatru, film, spectacole, circ, pe partie, in zone turistice, in alte orase. Voluntarii propun activitati si ii insotesc pe copii. Voluntarii pot desfasura activitati de strangere de fonduri pentru activitatile lor.
| Rezultatele proiectului
Rezultate pentru cei 850 de copii:
- Imbunatatirea performantelor scolare
- O atitudine deschisa fata de educatie
- Cresterea increderii in sine
- Imbunatatirea abilitatilor de comunicare si relationare
- Sunt mai respectuosi cu colegii si adultii si mai altruisti (se incurajeaza unii pe altii, impart)
- Au o atitudine mai deschisa fata de activitati si mai optimista cu privire la viitorul lor
- Au descoperit unor modele in voluntari, carora le copiaza comportamentul
Rezultate pentru cei 550 de voluntari:
- Cresterea stimei de sine, dezvoltarea abilitatilor de vorbire in public si lucru in echipa
- Au renuntat la prejudecati si sunt mai motivati sa reuseasca in viata
- Au devenit mai toleranti, mai rabdatori
- Coordonatorii au prins experienta de lucru si de organizare
Rezultate pentru comunitate
- Implicarea tot mai multor voluntari, de toate varstele, mai ales in zone unde nu exista o cultura a voluntatului
- Schimbarea atitudinii fata de copiii si tinerii institutionalizati – perceptia nu ca victime, ci oameni cu potential
| Bugetul
20000
| Parteneri
Programul Ajungem MARI se desfasoara in Bucuresti si 25 de judete in colaborare cu Directiile generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului sic entre private: DGASPC Sectorele 1, 2, 3 si 6, Alba, Arad, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov,Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vrancea + Arges - Asociatia Hercules, Timis – centrul For Help, Fundatia Chosen, Salvati Copiii; Bihor - Curcubeul Copiilor, Fundatia Caritas, Centrul Social Sf. Stefan Saniob, Cluj - Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie(FRCCF), centrul Everychild, Prahova – Organizatia Concordia, Bucuresti - Fundatia Sf. Dimitrie, Asociatia Romano Butiq.
| Website proiect
http://www.ajungemmari.ro/