Participanti & Proiecte
Nu fi spectator! Voluntariaza!
|
Organizator: Asociatia Crestin - Umnaitara Slujirea Vietii |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Pornind de la un proiect anterior initiat tot de ei, 4 tineri dezavantajati si-au propus sa realizeze un transfer de experienta catre alti tineri din comunitate. Ingredientele de baza ale unui proiect de succes sunt in viziunea lor voluntariatul si implicarea comunitara, astfel ei au gandit un proiect care a imbinat cu dibacie voluntariatul, implicarea, non-discriminarea, cetatenia europeana si protectia mediului. Tinerii au venit cu solutii inedite pentru a mobiliza comunitatea, in sprijinul tinerilor cu dizabilitati.. Astfel 35 de elevi cu varste cuprinse intre 13 -19 ani au beneficiat de un program atractiv de dezvoltare personala, cu accent pe formarea de abilitati, iar la finalul formarii ei sunt capabili sa genereze o schimbare pozitiva in comunitate: au amenajat Ecoclubul pentru tinerii cu dizabilitati, devenind voluntari activi.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului:
Implicarea comunitatii iesene in procesul de integrare a tinerilor dezavantajati
O1 - Formarea a 30 de tineri cu varsta cuprinsa intre 13 – 19 ani in vederea implicarii active in comunitate
O2 ¬- Desfasurarea a 3 campanii de constientizare si strangere de fonduri
O3 - Amenajarea EcoClubului Valea Lupului, pentru tinerii cu dizabilitati
O4 - Cresterea numarului de tineri voluntari implicati in rezolvarea problemelor comunitatii
| Aria geografica
Judetul Iasi
| Rezumat
Proiectul a plecat de la o nevoie: aceea de a forma tineri responsabili care sa invete sa lucreze in echipa, sa se organizeze si sa se implice activ in comunitatile lor, pentru a aduce o schimbare pozitiva in beneficiul tinerilor cu dizabilitati. Initiativa apartine unui grup format din 4 tineri dezavantajati (doi cu dizabilitati severe locomotorii si altii 2 minori).
Proiectul a avut ca scop implicarea comunitatii iesene in procesul de integrare a tinerilor cu dizabilitati si a vizat dezvoltarea de abilitati si competente necesare implicarii active in comunicate, pentru 35 de elevi din judetul Iasi.
Proiectul si-a propune sa ofere tinerilor implicati diferite situatii de invatare prin organizarea unor activitati practice, in cadrul carora tinerii au lucrta in echipe, au participat la o serie de ateliere de creatie si de workshop-uri in care au invata pas cu pas cum se pot implica in comunitate, cum sa organizeze o campanie de constientizare si strangere de fonduri sau o conferinta de presa, cum ii poti motiva pe ceilalti sa se alature unei initiative, cum sa confectioneze obiecte cu utilitate protejand mediul inconjurator si au pus in pratica cele invatate prin organizarea a 3 campanii de constientizare si strangere de fonduri; au contribuit la amenajarea EcoClub-ului Valea Lupului, pentru tinerii cu dizabilitati si au organizat si sustinut conferita de presa de inchidere a proeictului.
In cadrul proiectului tinerii s-au implicat activ si au jucat rolurile principale, dezvoltandu-si initiativa, spiritual antreprenorial si creativitatea.
Proiectul a fost finanatat de Comisia Europeana in cadrul Programului Tineret in Actiune, Actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor, bugetul fiind de 5950 euro.
| Date beneficiari
Proiectul a fost initiat de 4 tineri care au constituit grupul de inititiva. Alaturi de ei au fost indrumatorul si alti 3 voluntari ai asociatiei, care au sustinut cursurile de formare.
35 de tineri au beneficiat de formare, ulterior acestia au exersat voluntariatul prin organizarea a 3 campanii de constientizare si starngere de fonduri si implicarea in activitatile de amenajare a EcoClubului Valea Lupului pentru tineri cu dizabilitati.
Fiecare dintre cei 35 de tineri participanti si-au asumat un rol in cadrul echipei sale : lider de grup, purtator de cuvant, contabil, administrator, operator si au organizat in echipa fiecare campanie. Au existat 5 echipe, cate una pentru fiecare scoala.
Tinerii din grupul de initiativa au organizat in detaliu si sustinut conferinta de presa si au organizat evenimentul ExpoVoluntar – SNV – 2012.
| Rezultatele proiectului
ACU Slujirea Vieitii desfasoara periodic proiecte care pun accentul pe mobilizarea comunitatii si schimbarea mentalitatii legat de tinerii cu dizabilitati. In acest proiect ne-am propus sa implicam cu precadere tineri dezavantajati (cu dizabilitati severe, din mediul rural, care se confrunta cu probleme socio – economice), pentru ca ei sa constientizeze ca pentru a lua o initiativa si a te implica in comunitate nu presupune sa ai resurse financiare importante. Se pot face lucruri frumoase si utile cu ceea ce ai, dar cu multa pasiune.
Formarea de care au beneficiat 35 de tineri elevi i-a invatat sa lucreze in echipa, sa aiba grija de cel de langa ei; au decifrat tainele implicarii comunitare si si-au dezvoltat abilitatile necesare pentru a organiza evenimente publice (campanii de constientizare si strangere de fonduri, conferinte de presa)
Pentru noi, ca asociatie, schimbarea statutului beneficiarilor nostri in voluntari este un rezultat cu adevarat important. In prezent 20 de tineri dintre cei 39 implicati in acest proiect au initiat 3 alte proiecte marca Tineret in Actiune, aflate in derulare sau in asteptare.
Alte rezultate:
- au fost formati 35 de voluntari;
- s-au organizat 3 campanii de constientizare si strangere de fonduri in care au fost implicati 2000 de elevi din scolile partenere si peste 5000 de membrii ai comunitatilor: Iasi, Valea Lupului si Liteni;
- a fost amenajat EcoClubul Valea Lupului pentru tineri cu dizabilitati;
- s-au desfasurat 2 evenimente publice: o conferinta de presa si ExpoVoluntar – SNV 2012
- 25 de aparitii in ziare, situri, bloguri, TV.
| Bugetul proiectului (in RON)
25644
| Parteneri
Scoala Stefan Barsanescu, Scoala Ion Ghica, Scoala cu clasele I – VIII, Liteni – com. Belcesti, Scoala Petru Poni si Scoala Valea Lupului
| Website-ul proiectului