Participanti & Proiecte
Terapie prin Arta by Create.Act.Enjoy - editia a VII-a
|
Organizator: Asociatia Create.Act.Enjoy |
|
Categorie: Sanatate |
Cand oamenii devin pacienti, au nevoie mai mult ca oricand sa fie sprijiniti moral, atrasi spre activitati de relaxare sau impulsionati sa urmeze recuperarea. Desfasurat anual din 2012, proiectul este unic la nivel national datorită formelor interdisciplinare si inovatoare prin care contribuie la dezvoltarea sociala a beneficiarilor, fie ca e vorba de pacienti, apartinatori sau personal medical.
In urma chestionarelor aplicate in 2019, 72% dintre cei intervievati nu participasera in ultimele 6 luni la nicio activitate culturala. Sub umbrela extinsa a artei, s-a urmarit sustinerea unui dialog intercultural prin interactiunea echipei cu persoane din medii sociale diferite și de etnii diferite, gasind in diversitate o forma de dezvoltare si imbogatire personala.
Din 2016, pe langa editia din vara, proiectul are si una speciala, iarna.
| Scopul proiectului
Scop: Cresterea starii de bine a pacientilor si a cadrelor medicale si stimularea imbunatatirii starii de sanatate a pacientilor din 8 spitale aflate in judetele Cluj, Valcea si Alba in perioada 01.04-30.08.2019.
OB gen: Imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor participanti; Imbunatatirea relatiei cadru medical-pacient.
OB specif: Cresterea starii de bine a 8000 pacienti internati; Realizarea de activitati creative pentru 10000 beneficiari; Stimularea abilitatilor de comunicare si relationare a 249 participanti care provin din medii sociale diferite, cu varste si etnii diferite.
| Aria geografica
Cluj-Napoca, Ramnicu Valcea si Alba Iulia.
| Rezumat
Terapie prin arta by Create.Act.Enjoy este un proiect participativ de interventie socio-culturala si se incadreaza in sfera programului de sanatate publica prin punerea in practica a notiunii de well-being, mizand pe faptul ca starea de bine a individului este data, pe langa satisfactia materiala, de o stare emotionala si psihica echilibrata si de o viata sociala care permite accesul la actul cultural. Metoda CAE pune accentul pe dezvoltarea umana, apeland la arta spectaculara si integreaza procesul de creatie, cu modele de consiliere si psihoterapie.
Studiile recente recunosc ca o prioritate nevoia de a lua in considerare, cand vine vorba de sanatate, conceptul de stare de bine ca parametru ce poate masura gradul de satisfactie si capacitatea persoanei de a fi productiva, de a se integra social si de a functiona. Unul dintre cei mai puternici indicatori ai starii de bine este efectul pozitiv pe care o persoana il semnaleaza atunci când se simte conectata social intr-un mod autentic si semnificativ - o retea de prieteni, sentimentul de apartenenta, capacitatea de a se adapta la schimbari, sentimentul de a avea un scop in viata. Metodele de lucru propuse au fost construite pe principiu participativ si sunt caracterizate de interactivitate, creativitate si incluziune - 19 interventii artistice, 4 concerte, 2 spectacole, 2 instalatii multimedia, 16 ateliere creative.
Pentru prima data extinsa in afara Clujului, initiativa a fost promovata ca model de bune practici replicabil la nivel national, prin implementarea activitatilor in spitalele din Ramnicu Valcea si Alba Iulia, unde au fost cooptati si instruiti artisti, coordonatori s voluntari locali, acestia exprimandu-si dorinta de a mai participa si la alte editii si speranta ca proiectul va fi reluat si in orasele lor.
| Date beneficiari
(1)Pacientii celor 8 spitale, internati pe perioada proiectului, care au participat la ateliere de terapie prin arta, concerte, momente artistice, vizite individuale – aprox. 8000 pers. (2)Cadrele medicale din cele 8 spitale participante – aprox. 1000 pers. (3)Vizitatorii si apartinatorii pacientilor – aprox. 1000 pers. (4)Conducerea spitalelor, prin optimizarea metodelor complementare de terapie; (5)Artistii cooptati in proiect - 50 pers.; (6)Voluntarii implicati - 76 pers.
| Date beneficiari
(1)Conducerea celor 8 spitale, prin capitalul de imagine dobandit; (2)26 parteneri de proiect; (3)Publicul din cele 3 municipii (Cluj-Napoca, Ramnicu Valcea, Alba Iulia); (4)Comunitatea locala si regionala; (5)Asociatia Create.Act.Enjoy si colaboratorii sai - aprox. 60 pers.
| Activitati
Vizand imbunatatirea starii de bine prin participarea la activitati socio-culturale: (1)organizare management de proiect; (2)promovare si diseminare; (3)documentare, informare si realizare de chestionare; (4)pregatire si desfasurare ateliere si interventii artistice; (5)desfasurare intalniri individuale; (6)concerte, spectacole, instalatii multimedia; (7)pregatire materiale video, expozitii si prezentare finala; (8) raport final.
S-a realizat incadrarea echipei, repartizarea atributiilor, monitorizarea, asigurarea necesarului. Promovarea s-a axat pe marirea vizibilitatii activitatilor si a beneficiilor terapiei prin arta.
Artistii au realizat 4 concerte de muzica live, 2 spectacole de teatru, 2 instalatii multimedia permanente (amplasate in zonele de așteptare) si 19 interventii artistice itinerante, oferind flori, baloane sau fructe.
Au fost realizate 273 de vizite individuale pacientilor care nu au avut parte de vizitatori pe durata internarii.
Trainerii au coordonat 16 ateliere de terapie prin arta ( realitate virtuala, teatru, dezvoltare personala, muzica, desen, pictura, lucru manual) pentru 249 de beneficiari.
Curtea interioara a IRGH a fost reamenajata si un mural a fost realizat pe peretele exterior al spitalului, cu ajutorul unui artist plastic.
Au fost realizate 5 expozitii de fotografie, dintre care 4 permanente in cadrul spitalelor.
Au fost pregatite materialele video, un vernisaj, prezentarea finala, raportul tehnico-financiar, dosarul de presa si feedback.
| Rezultatele proiectului
290 chestionare aplicate pacientilor si personalului medical au confirmat o data in plus ca nevoia la care raspunde proiectul este detectata corect si corespunzator.
Efecte observate: -beneficiari: eliberarea de tensiuni, stres, frustrari si sentimente negative; dezvoltarea abilitatilor sociale intre participanti de profesii, etnii sau religii diferite; imbunatatirea starii de bine si implicit a gradului de recuperare a pacientilor; diminuarea gradului de solitudine; dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii; dezvoltarea abilitatilor de exprimare a emotiilor si dorintelor; dispunerea de o serie de instrumente de relaxare pe care beneficiarul le poate aplica acasa, crearea unor legaturi intre beneficiari si echipa formata din artisti;
-comunitate: cresterea gradului de informare si familiarizare cu notiunile de „stare de bine” si „terapie prin arta in sprijinul sanatatii”; cresterea gradului de constientizare cu privire la beneficiile produse de activitatile artistice asupra sanatatii; cresterea ofertei culturale in comunitatile din Rm Valcea si Alba Iulia;
Pe durata activitatilor, artistii au interactionat cu peste 10000 de persoane, care s-au bucurat de prezenta lor și au dat curs activ propunerilor participative, dovada stand scurtmetrajele si fotografiile realizate.
Feedback-ul in comunitate a aratat un interes crescut pentru proiect, informatiile publicate pe pagina de Facebook bucurandu-se de un numar foarte mare de reach-uri, view-uri, like-uri, reactii, share-uri si comentarii.
| Bugetul
231000
| Parteneri
Asociatia Create.Act.Enjoy (organizator), Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, Teatrul National „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul „Anton Pann” Ramnicu Valcea, Centrul Cultural Clujean, Facultatea de Teatru si Film Cluj-Napoca, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Departamentul de Sanatate Publica (FSPAC), Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Casino Centru de Cultura Urbana, Asociatia Apulum Forum Alba Iulia, Radio Cluj, TVR Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, S.C. Loghin Advertising SRL-D (cluju.ro), S.C. Comitnet S.R.L. (cluj.com), Arcadia Media SRL (Buletin de Manastur), Ceva Fain SRL-D (Ceva Fain), SC WEBDOIZERO SRL (Cluj Life), Monitorul de Cluj SRL, S.C. Sonotra Team S.R.L. (clujuldebuzunar.ro), I Like Cluj (ilikecluj.ro)
| Website proiect
https://createactenjoy.com/terapie-prin-arta-ed-a-vi-a-2018-2-2/