Participanti & Proiecte
Femeia, lider în societate
|
Organizator: |
|
Categorie: Incluziune socială |
Întrucât Asociația pentru Dialog și Valori Universale este o asociație fondată de musulmani care trăiesc în România, în cadrul mai multor discuții, am observat că femeile musulmance sunt deseori marginalizate și poate ignorate de comunitatea românească, din cauza credinței și a cetățeniei, și, pe cale de consecintță, nici acestea nu se implică în viața socială din România, din cauza temerii de a nu fi marginalizate. În acest context, ne-am propus să fondăm, mai întâi, în cadrul Asociației, ,,Departamentul de femei voluntare”, adică o prietenie între femei de origine turcă și femei din România, urmând ca mai apoi să le ghidăm pașii într-un comportament civic activ și sistematizat
| Scopul proiectului
Scopul proiectul a fost integrarea femeilor de naţionalitate musulmană în comunitatea românească, astfel încât acestea să contribuie la dezvoltarea societății. Ca obiectiv specific, milităm pentru o societate în care femeile să nu fie marginalizate pentru faptul că poartă hijab sau pentru faptul că au o altă naționalitate și o religie diferită. Vedem incluziunea socială vitală în societatea românească, iar Departamentul de femei din cadrul Advu susține dezvoltarea acestora, ambiționându-le să intre în proiecte mărețe.
| Aria geografica
București
| Rezumat
Prin acest proiect, ne-am propus să punem în centru femeile casnice sau angajate, care își doresc să se implice din punct de vedere social, dar care nu au resursele necesare, motivația și poate curajul să se alăture programelor de voluntariat. Însă, mai presus de toate, ne-am dorit să luptăm cu marginalizarea și discriminarea care încă este pregnantă în societatea românească în ceea ce le privește pe femeile musulmane care trăiesc în românia. Așadar, am fondat în cadrul Asociației pentru Dialog și Valori Universale ,,Departamentul de femei”, departament în care, în principal, femei de cetățenie română și cetățenie musulmană lucrează împreună și reușesc, prin proiectele și activitățile lor, să construiască o societate mai bună. Proiectul cuprinde o serie de activități, workshop-uri, întâlniri, gale desfășurate pe o perioadă de timp, cu efecte benefice asupra societății și efecte asupra gradului de implicare. Ceea ce este cu adevărat interesant la acest proiect este că la majoritatea întâlnirilor, doamnele participante, atât românce, cât și turcoaice, își aduc și copiii, existând astfel puterea exemplului, putere care îi va face pe copiii de astăzi, adulții de mâine, capabili de dragoste pentru toate cetățenii lumii, indiferent de diferențe sociale, cultură, religie sau apartenență socială.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt femeile de naționalitate turcă, deoarece suntem conștienți de ruptura socială care există în societate, din cauza diferențelor care există între oameni.
| Activitati
Organizarea departamentului de femei a fost o activitatea intensă, deoarece a fost nevoie de colaborare din partea mai multor instituții private cu care suntem în asociere. Departamentul de femei are un lider prețios, doamna Aynur, și, datorită acesteia, au fost organizate minunate work-shop-uri, activități caritabile, cursuri și evenimente tematice. Întrucât ne-am dorit să promovăm toate femeile din societatea românească care, prin activitățile lor, schimbă lumea în bine, am organizat, cu ajutorul departamentului de femei, ,,Premiile femeia anului”, eveniment în cadrul căruia am dorit să aducem un omagiu femeilor care se implică cu adevărat. În cadrul acestui eveniment, au fost premiate femei care activează în sănătate, sport, artă, educație și responsabilitate socială. Sperăm că acest eveniment a reprezentat pentru doamnele implicate un motiv pentru a continua să facă ceea ce fac cel mai bine: dezvoltarea societății românești. În cadrul acestui proiect, am pus accent pe comunicarea dintre femeile de naționalitate turcă și femei de naționalitate română și alte naționalități, așadar le-am asigurat doamnelor un traducător româno-turcă-engleză, ca discuțiile lor să fie facile și chiar, de ce nu, să se lege prietenii, în cadrul activităților organizate.
| Rezultatele proiectului
În ceea ce privește rezultatele, faptul că doamnele de origine musulmană au fost organizate într-un departament, a creat o unitate și o dorință pentru participarea la acest proiect, iar după puțin timp de la lansare, o mulțime de femei de cetățenie turcă, care locuiesc in România, au arătat interes pentru departament și pentru beneficiile pe care le pot aduce acest departament în viața lor în calitate de rezident român. Fiecare dintre ele si-a adus talentele, abilitățile și dorința de a fi parte dintr-un frumos sistem și ne-am bucurat să vedem că doamnele voluntare au reușit să organizeze o mulțime de cursuri hand made, în care au fost interacționat direct cu participanții, apropierea dintre aceștia fiind remarcabilă. Pe lângă cursuri, departamentul de femei voluntare s-a alăturat unor cauze umanitare, reușind să aducă zâmbetul pe buze celor greu încercați de soartă.
| Bugetul
20000
| Parteneri
Lumina - Instituții de învățământ, Fundația Tuna
| Website proiect