Participanti & Proiecte
Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice
|
Organizator: Fundatia TERRA Mileniul III |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Ultimul raport IPCC subliniaza clar contributia umana la modificarea climei, nevoia de actiune cat mai rapida in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, adaptarea la schimbarile climatice dar si impactul la nivelul sectoarelor economice si al populatiei. La nivelul populatiei numeroase organisme internationale (ex: UNICEF) au analizat magnitudinea impactului schimbarilor climatice in urmatoarea decada asupra copiilor. Astfel, studiile arata ca la nivel global aprox. 175 mil. de copii vor fi afectati, cei mai vulnerabili fiind cei din tarile sarace, lipsiti de conditii materiale si cei lipsiti de educatie. Efectele schimbarilor climatice reprezinta o problema majora si in Romania ultimilor ani, cand evenimentele extreme au inceput sa apara tot mai frecvent, iar efectele lor sunt devastatoare.
| Scopul proiectului
Scop: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si adaptarea la schimbarile climatice in randul tinerilor, care reprezinta una din categoriile cele mai vulnerabile la efectele acestui fenomen. Obiective: 1. Cresterea gradului de instruire a 300 de elevi si 16 profesori pentru a gandi si actiona in vederea promovarii eforturilor de reducere a cauzelor si efectelor schimbarilor climatice si de adaptare la acestea. 2. Cresterea gradului de constientizare a comunitatilor locale pentru a combate efectele schimbarilor climatice. 3. Influentarea politicilor publice privind educatia pentru mediu.
| Aria geografica
Pitesti siTopoloveni (Arges), Moreni (Dambovita), Sighisoara (Mures), Valenii de Munte, Sinaia, Ploiesti si Comarnic (Prahova), Bucuresti, Galati, Moinesti (Bacau)
| Rezumat
Proiectul "Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice”, implementat de Fundatia TERRA Mileniul III, abordează lipsa de educatie in domeniul schimbarilor climatice in randul tinerilor, care reprezinta una din categoriile cele mai vulnerabile la efectele acestui fenomen. Obiectivele proiectului sunt: cresterea gradului de instruire a elevilor si profesorilor privind cauzele si efectele schimbarilor climatice, constientizarea comunitatilor locale cu privire la schimbarile climatice, influentarea politicilor publice privind educatia pentru mediu si dezvoltarea capacitatii de training a solicitantului. Principalele rezultate asteptate: instruirea a 16 profesori ce vor deveni multiplicatori de informatie, educarea a peste 300 de elevi, constientizarea a peste 1500 de persoane la nivel local, informarea a peste 5000 de persoane la nivel national si implicarea unui numar de cel putin 8 factori de decizie la nivel local si 5 factori de decizie la nivel central in luarea unei decizii cu privire la educatia pentru mediu si combatarea schimbarilor climatice. Prin activitatile sale de educatie nonformala, competitii si campanii de constientizare si advocacy, proiectul va propune solutii pentru provocarile descrise. Grupurile tinta sunt compuse din: beneficiari directi - elevi si profesori si beneficiari indirecti - publicul larg. Un grup tinta important il reprezinta si autoritatile din domeniul educatiei. Partenerii in proiect sunt 2 organizatii membre ale Retelei de Actiune pentru Clima Romania (RAC-RO) – asociatiile Floarea Reginei si Prietenii Pamantului.
| Date beneficiari
In perioada iulie-decembrie 2014, beneficiarii directi (elevii de gimnaziu si profesorii) au fost implicati in urmatoarele actiuni: sesiune de training cu profesorii, sesiuni de instruire in scoli cu elevii pe baza materialelor educationale dezvoltate in cadrul proiectului, participare la concursul national.
| Rezultatele proiectului
In perioada iulie-decembrie 2014, in cadrul proiectului, au fost angrenati 19 profesori (16 dintre ei participand si la sesiunea de training) care au derulat cate doua sesiuni de instruire in scoli pentru un numar total de aproximativ 500 de elevi. De asemenea, in cadrul concursului national au participat 185 de elevi, alaturi de profesorii acestora, provenind din circa 20 de judete. Atat lucrarile inscrise in concurs, cat si alte materiale dezvoltate in cadrul proiectului, pot fi regasite pe pagina de Facebook - Tinerii Ambasadori.
| Bugetul proiectului (in RON)
612088,077
| Parteneri
Asociatia Floarea Reginei Sinaia, Asociatia Prietenii Pamantului Galati
| Website-ul proiectului
http://eschools.ro/wp/