close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



RoJAM - Fa urmatorul pas!



| Organizator:
    Organizația Națională Cercetașii României
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Identificarea nevoilor a fost realizata pornind de la studiul 'Nevoi emergente ale copiilor din Romania' realizat de Fundatia Pentru Dezvoltare Societatii Civile: 'Copiii sunt confuzi din cauza volumului de informatie pe care trebuie sa o proceseze, si nu au abilitatile necesare de filtrare a informatiei si luare a deciziilor. In acelasi timp, metodele traditionale de predare folosite in scoala au devenit cu fiecare an din ce in ce mai putin atractive, copiii avand alternative pentru gasirea informatiilor care ii intereseaza, prin intermediul internetului si a altor materiale educative pe suport electronic. Copiii nu mai stiu la ce sa se raporteze, valorile si modelele se schimba. Lipsesc modelele reale pentru tineri.'

| Scopul proiectului
    Scopul e de a aduce laolalta peste 1000 de copiii si tineri care vor putea sa se bucure impreuna de activitati de educatie non-formala si sa creeze noi legaturi, reflectand in acelasi timp asupra rolului si responsabilitatii lor in societatea globala.

O1. Implicarea a 1000 de copii şi tineri in activitaţi de voluntariat
O2. Crearea de oportunitaţi pentru dobandirea cunoştinţelor, abilitaţilor, atitudinilor şi valorilor necesare implicarii active in comunitate pentru sprijinirea dezvoltarii durabile
O3. Promovarea cercetaşiei ca o metoda de educaţie non-formala şi voluntariat deschisa tuturor


RoJAM - Fa urmatorul pas! RoJAM - Fa urmatorul pas! RoJAM - Fa urmatorul pas!

| Aria geografica
    23/20

| Rezumat
    Per ansamblu, proiectul este considerat un succes, atingandu-si obiectivele stabilite, implicand tineri din intreaga tara si nu numai, contribuind la dezvoltarea personala a peste 1000 de tineri si fiind o amintire de neuitat a acestora – ba chiar mai mult, ajuntandu-i in a-si face noi prieteni, a constientiza mai clar importanta lor pentru dezvoltarea durabila a societatii romanesti. Prezenta la eveniment, Oana Badea, secretar de stat in MECTS, a invitat cercetasii sa propuna scolilor din Romania programul unei zile din saptamana „SCOALA ALTFEL".


Activitati:
Glocals a cuprins peste 30 de ateliere de dezvoltare durabila, avand trei categorii: social, economic si ecologic.
Simply Scouting a dezvoltat aptitudinile tinerilor, de la cele mai simple si rudimentare (noduri, orientare, gravura in lemn cu ajutorul lupei si al razelor solare), pana la ateliere de foto-video, muzica, radio, teatru, tiroliana, geocaching, jonglerii sau un hike in muntii Cindrel.
Explorarea a insemnat explorarea Sibiului si Marginimii Sibiului, tinerii parcurgand capitala culturala a Europei din 2007 cu mult interes, indeplinind in fiecare punct de interes provocari specific.
Proiectele locale a presupus implicarea directa a tinerilor in activitati realizate chiar in comunitatile din apropierea taberei.
Targul Educatiei Nonformale a avut durata de o zi si a fost deschis tuturor organizatiilor care utilizeaza educatia non-formala. Tinerii au descoperit oferta educativa a peste 20 de ong-uri si institutii.
Olimpiada a testat aptitudinile fizice, intelectuale si de lucru in echipa.


| Date beneficiari
    Grupurile participante la eveniment si-au ales proiectele locale in care au vrut sa se implice inainte de eveniment si au avut cateva intalniri de planificare a modului in care vor realiza proiectul. De asemenea, fiecare grup a trebuit sa contribuie cu cateva materiale de baza (manusi, ciocan, etc.) pentru a simti propria implicare.
In programul evenimentului a fost prevazuta o evaluare in fiecare zi la finalul activitatilor. Fiecare participant a trecut prin evaluare.
La finalul evenimentului, fiecare grup de participanti a fost incurajat sa duca in comunitatile lor locale tot ce au invatat la Jamboree, sa implementeze local si sa imparta experienta cu colegii si prietenii lor.


| Rezultatele proiectului
    In urma evaluarii evenimentului, echipa de coordonare a subliniat atingerea in totalitate a obiectivelor RoJAM - Fa urmatorul pas, avand:
- peste 1000 de tineri participanti la eveniment si implicati in activitati de voluntariat;
- 10 zile de ateliere in care si-au dezvoltat cunostinte, abilitati, atitudini si valori necesare – prin lucru in echipe mici, prin asumare de responsabilitati, prin indeplinirea atributiilor pe care le aveau zilnic, etc. Acestia au constietizat implicarea activa in comunitate pentru sprijinirea dezvoltarii durabile;
- pe intreaga perioada a lunii august – echipa de imagine si comunicare au transmis si promovat pe diferite cai cercetasia ca o metoda de educaţie non-formala şi voluntariat deschisa tuturor tinerilor din Romania.

Durata, dimensiunea si complexitatea proiectului ne detemina sa afirmam ca, in contextul Anului European al Voluntariatului, ROJAM – Fa Următorul Pas, reprezinta cel mai mare eveniment de educatie non-formala din Romania din 2011, realizat in totalitate de tineri voluntari pentru tineri.

Un rezultat neintentionat a fost introducerea unei zile cu specific cercetasesc in cadrul proiectului Scoala Altfel derulat de catre Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului. Prin acest proiect peste 25.000 de copii vor beneficia de o zi de activitati cercetasesti.


| Bugetul proiectului (in RON)
    545815

| Parteneri
    Eveniment realizat sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, Primaria Orasului Saliste, Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, World Scout Foundation, Mercedes-Benz Romania, European Scout Foundation, Danone, BCR, SanoVita, Fundația Sașilor Transilvăneni, Fundația Soros, Black Maria Production, RCS & RDS, Crucea Roșie, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Stage Expert, Falcon, Bilbor, Creative Nuke Explosive Ideas, Kiss FM, comunicatedepresa.ro, Uniunea Editorilor din România, Asociația Recolamp, Uniunea Cercetașilor Maghiari din România, Direcția Generală Anti-Corupție, Campania Viața, Nomad Merida Racing Team, Veloteca, Centrul de sortare din Săliște, Terra Mileniul III, Greenpeace, Asociația Mai Bine, Centrul Europe Direct CENTRAS, Studentul.info, evenimentestudentesti.ro, ȘtiriDeBine, România Pozitivă, Blogunteer.ro, CROS, STIRIONG.RO, Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Focul Viu, ART Fusion, Lume Bună, Serviciul de Ajutor Maltez din România, Petit Boutique, Asociația Creativ, ANPCDEFP, Salvați Copii, Fundația Noi Orizonturi, TEDx, Fundația Change for Life, Teatru Fără Frontiere, Asociația Super Tineri ASIRYS, Centrul de jocuri Mirakolix, Fundația Cartea Călătoare, Asociația Cercetații Munților, Centrul Local ONCR ”Axente Sever” Alba Iulia, Centrul Local ONCR ”Caraimani” Bușteni, Centrul Local ONCR ”Oltea Doamna” Tecuci, Centrul Local ONCR ”Mircea cel Bătran” Rm. Valcea, Centrul Local ONCR Suceava, Centrul Local ONCR Oradea

| Website-ul proiectului
    http://www.rojam.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->