close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Educatie pentru Viata de Familie



| Organizator:
    Fundația Tineri pentru Tineri
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Romania a avut si are probleme in ceea ce priveste cunostintele si comportamentul individual in sanatatea reproducerii (SR): numar mare de intreruperi de sarcina, ITS, HIV/SIDA, la care se adauga probleme demografice, toate cu indicatori semnificativ mai slabi fata de UE.

Studiile de SR, datele MS, WHO si INS: 26,1% fete si 42,2% baieti isi incep viata sexuala inainte de 18 ani; doar 44,7%, respectiv 64,6% folosesc metodele moderne de contraceptie. Procent mic care este corelat cu faptul ca 60% din noile cazuri de HIV se regasesc in populatia generala de tineri (raport CNLAS).

La toate acestea se adauga si faptul ca sanatatea reproducerii si educatia pe astfel de teme este inca un subiect tabu, iar tinerii prefera sa discute despre aceste subiecte cu grupuri de egali, mai degraba decat sa apeleze la specialisti adulti.


| Scopul programului
    Scop: Cresterea accesului tinerilor la educatie si servicii prietenoase de sanatatea reproducerii.
Obiective:
1. Anual, 10% din populatia cu varsta 14-16 ani din judetele implicate va beneficia de EVF - 7000 de elevi/an
2. 70% dintre elevii care au beneficiat de EVF vor recunoaste si reproduce informatii corecte cu privire la contraceptie, ITS si HIV/SIDA

Strategia urmareste si linii de actiune de advocacy catre autoritati centrale (MECS, MS) si autoritati locale, astfel ca acestea sa solicite programe de prevenire in sanatatea reproducerii si sa sprijine implementarea acestora.


Educatie pentru Viata de Familie Educatie pentru Viata de Familie Educatie pentru Viata de Familie

| Aria geografica
    Romania - national, 15 judete: Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Constanta, Dambovita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Teleorman, Tulcea, Timis, Vaslui

| Rezumat
    Context: statisticile (INS,OMS) pentru indicatorii de sanatatea reproducerii (SR), arata ca: 10% dintre avorturi sunt la 15-19 ani si 4000/an sunt la sub 15 ani; incidenta avortului la cerere este dubla fata de media UE27; 10% din totalul nasterilor sunt la femei pana in 19 ani (primul loc in Europa cu 40,7 nasteri/ 1000 femei).

Studiul asupra comportamentului adolescentilor referitor la SR (ARPS, 2010) arata ca:
- varsta de debut sexual este la o medie de 16,1-baieti/17.5–fete, dar 16.3% nu au folosit prezervativul si 15% nici nu s-au gandit sa-l foloseasca;
- tinerii folosesc ca principala sursa de informatii grupurile de egali (colegi, prieteni, anturaj).

Astfel, interventia de educatie intre egali se consitutie intr-o masura care contracareaza miturile care circula in societate si grupuri in mod informal. Educatia pentru Viata de Familie (EVF) isi propune sa introduca, sa dezvolte si sa sustina un model de buna practica (educatia intre egali) in ceea ce priveste educatia sexuala a tinerilor, astfel incat fiecare tanar sa poata beneficia de informatii corecte din domeniul sanatatii reproducerii si sa isi dezvolte abilitati de viata si comportamente sanatoase.

Sunt urmarite 2 axe:
- sustinerea modelului – mentinerea, dezvoltarea si standardizarea modelului de educatie intre egali activ pana la momentul in care fiecare elev va beneficia de continuturile programului, prin intermediul Educatiei pentru Sanatate, ca materie de studiu in scoala
- institutionalizarea – integrarea continuturilor EVF in programul de Educatie pentru Sanatate coordonat de Ministerul Educatiei.

Stadiul actual: in scolile din Romania este prezenta ora de Educatie pentru Sanatate (optional), iar continuturile EVF au fost preluate in tematica „Sanatatea reproducerii si a familiei”.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt tinerii, de ambele sexe, cu varste cuprinse intre 14-16 ani, elevi de liceu in judetele implicate. Avand in vedere varietatea proiectelor prin care este sprijinit programul si numarul judetelelor acoperite, numarul anual de beneficiari a variat, peste 150.000 de elevi beneficiind pana in prezent de instruire in Educatie pentru Viata de Familie, prin 6-12 sesiuni pentru fiecare clasa implicata in program in unitatile scolare de nivel liceal.

In acelasi timp, de interventii in afara scolii de tip outreach/comunicare pentru schimbarea comportamentului/ campanii de vara, au beneficiat pana in prezent, peste 2 mil. de tineri (15-25 de ani).


| Rezultatele programului
    Produsul principal este modulul „Educatie pentru Viata de Familie”, insotit de un proces de formare in 3 faze a educatorilor intre egali pana la nivelul de formatori. EVF este un livrabil solid, care raspunde nevoilor identificate la nivel social, capabil sa produca schimbari semnificative.

Peste 150.000 de elevi (14-16 ani) au beneficiat de acest program in scoala; la finalul programului aproximativ 80% dintre beneficiari aveau cunostinte corecte pe teme de contraceptie, ITS si HIV/SIDA. In acelasi timp au fost:
- instruiti peste 5.000 de voluntari;
- instruite peste 2.000 de cadre didactice;
- realizate 10 campanii de vara pe litoral;
- sustinute peste 180.000 de ore de voluntariat – doar in cadrul componentei „in scoala”;

Peste 2.000.000 de tineri au beneficiat de activitatile derulate prin strategia EVF.

Rezultatele proiectelor care au completat si implementat strategia programului sunt parte integranta a programelor si strategiilor nationale privind sanatatea reproducerii, in axa principala de prevenire la populatia generala de tineri.

Chiar daca nu poate fi atribuit si corelat direct cu rezultatele programului, se observa ca nr. de avorturi este la un nivel de aproximativ 10% fata de 1990. Prevalenta contraceptiei a crescut de la 41% (1993) la 48% (2004). Se noteaza o intarziere a debutului in viata sexuala la tineri, conform SSR. Aceste rezultate se datoreaza efortului comun al institutiilor cu responsabilitati si misiune in domeniu.

Modulul a fost integrat in programul de „Educatie pentru Sanatate”, in componenta „Sanatatea reproducerii si familiei”.


| Bugetul programului (in RON)
    30538955,15

| Parteneri
    -

| Website-ul programului
    www.y4y.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes