close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Scoala mea Verde



| Organizator:
    Asociatia Viitorul in Zori
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Proiectul Scoala mea Verde a fost initiat in urma unor consultari cu cadrele didactice implicate in proiectul Let's Do It, Romania! ca organizatori(proiectul are echipe de voluntari organizatori in fiecare judet iar acestia fac parte din randul profesorilor, autoritatilor, companii). In urma acestor consultari am identificat o nevoie reala de sustinere a scolilor cu material didactic si cu imbunatatirea spatiului de desfasurare a orelor de curs. Nevoile scolilor sunt foarte mari. Astfel am decis sa pornim la drum prin a-i invata pe copii educatie ecologica iar rezultatele implicarii lor sa fie pe termen lung atat pentru ei cat si pentru colegii lor sa fie unul vizibil si util tuturor. Proiectul pe termen mediu isi propune sa realizeze o strategie pentru autoritatile responsabile privind modul de renovare eficienta a scolilor din Romania.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectul Scoala mea Verde este de a atrage atentia asupra unei probleme semnificative a educatiei din Romania - situatia cladilor de tip Scoala.
Obiectivele proiectului sunt:
- responsabilizarea unui numar de minim 5000 de elevi si 2500 de adulti cu privire la protejarea mediului si dobandirea unui comportament responsabil;
- colectarea a cel putin 5000 km din randul tuturor fractiilor de deseuri in cadrul concursului - plastic/ambalaje, aluminiu, hartie si carton, sticla, DEEE, corpuri de iluminat si baterii
- campanie de constientizare in randul comunitatilor locale


Scoala mea Verde Scoala mea Verde Scoala mea Verde

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Ideea realizarii acestui proiect a venit in urma feedback-lui mai multor cadre didactice participate in campanie Let's Do It, Romania! in perioada 2010-2012.Decizia a fost luata in urma participarii unui numar foarte mare de elevi la ziua de curatenie nationala (105.000-2010, 176.000-2011 si 127.800-2012).
Pe langa acest motiv, un studiu privind situatia scolilor din Romania afirma ca e 82% dintre cladirile scolilor sunt construite inainte de 1970 fara a fi renovate pana in prezent iar 10% dintre scoli nu au aviz sanitar de functionare.
Astfel, in acest context ne-am propus sa dezvoltam un program format din doua proiecte distincte: o ampla campanie de educatie si movitare a comunitatilor pentru un premiu substantial: modernizarea scolii folosind materiale sustenabile.
Scola mea Verde - proiectul de educatie a fost dezvoltat pentru a-i invata pe oamenii(elevi, profesori, comunitate) modul in care trebuie sa se implice pentru a putea beneficia de un premiu ("sa-i invatam sa pescuiasca pentru a avea peste").

Rezultatele proiectului sunt:
- implicarea unui numar de 96 scoli si licee implicate din 33 judete (55 mediul urban si 45 mediul rural)
- 23160 elevi participanti direct in proiect
- 1173 profesori implicati
- 7372 parinti participanti la proiect
-124.000 kg de deseuri colectate selectiv: 24.518 plastic si ambalaje, 74.013 kg hartie/carton, 1.782 kg aluminiu/metal, 10.050 kg sticla, 105,7 kg baterii, 25,8 kg corpuri de iluminat, 13.319 kg DEEE ( deseuri echipamente electrice, electronice, electrocasnice), 380 kg materiale textile





| Date beneficiari
    Beneficiarii directi si indirecti au avut o implicare directa in cadrul proeictului:
- elevii au participat la activitati de informare cat si la realizarea materiale creative din reutilizarea deseurilor, la elaborarea de materiale de promovare si la ranpandirea acestora in comunitate (pe strada, door to door, in randul companiilor, la biserica, dispensar, autoritati publice locale)
- profesorii s-au implicat in sustinerea elevilor si indrumarea acestora cat si in promovarea proiectului local
- parintii au participat direct, prin prezenta la activitari de informare (sustinute de elevi) si prin colectarea de deseuri acasa si strangerea acestora la scoala pentur a ajuta semnificativ la cantitatea totatala colectata de fiecare unitate de invatamant.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului au fost peste asteptari atat la nivelul activitatilor desfasurate cat si la nivelul tintelor stabilite la inceput.
In cadrul celor trei activitati,noi ca si organizatori am punctat activitatile generale ce pot fi desfasurate - educatie ecologica prin prezentari de tip powerpoint si video in prina etapa, colectarea selectiva a deseurilor generate la scoala - in cadrul etapei a II-a, participarea parintilor la activitati informale in interiorul scolii sau in sali puse la dispozitie de autoritatile publice locale - in cadrul etapei a III-a.
Elevii impreuna cu profesorii au depasit aceste activitati (fiind informati in regulament ca se va aprecia creativitatea acestora si puncta in mod corespunzator).
Astfel, in prima etapa acestia au facut - transformarea claselor in laboratoare de educatie ecologica prin popularizarea acestora cu planse, obiecte realziate din deseuri, sfasuri si planse cu mediul curat in comparatie cu cel poluat. In cea de-a doua etapa scolile au realizat campanii de ecologizare, colectare selectiva acasa si aducerea deseurilor in cadrul proiectului, implicare agenti economici si campania de colectare.
Cea de-a treia etapa ne-a surprins prin campanie de informare desfasurata de elevi in comunitate (autoritati publice, companii, in locuri publice, la biserica, dispensar etc).
Prin aceste activitati, beneficiarii directi si indirecti au constientizat importanta protejarii mediului si chiar au capatat un comportament responsabil de colectare selectiva.
Foarte multe scoli doresc sa colecteze deseuri si sa le valorifice in continuare.


| Bugetul proiectului (in RON)
    0

| Parteneri
    In cadrul proiectului de educatie ecologica au fost implicate companiile:Konica Minolta (productie materiale proiect)

| Website-ul proiectului
    www.scoalameaverde.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->