Participanti & Proiecte
neCUVINTE - Teatru pentru schimbare sociala
|
Organizator: Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture |
|
Categorie: Proiecte pentru Tineret |
În prezent, accesul persoanelor surde la spectacolele de teatru este limitat, în primul rând din cauza faptului că nu înțeleg limbajul verbal. La noi în țară au fost încercări timide, în cadrul unor proiecte punctuale, fără sustenabilitate, de a interpreta textul pieselor de teatru în limbaj mimico gestual. Nu există o trupă de teatru, nici măcar de amatori, alcătuită din persoane deficient de auz care să susțină spectacole în limba semnelor, cum există în alte țări. Prin acest proiect ne-am dorit să facem trecerea de la limbajul verbal la limbajul mimico – gestual în spectacolul de teatru, punând accentul pe limbajul nonverbal, pentru a putea convinge publicul că limbajul teatrului este universal și că toți, și cei care aud, și cei care nu aud, au dreptul la cultură.
| Scopul proiectului
Trupa de teatru gestual neCUVINTE este de la Școala Profesionala Speciala pentru Deficienți de Auz ”Sfânta Maria” din București. A fost infiintata in 2012, iar coordonatorul trupei este profesoara de limba si literatura romana Cristina Gîrniceanu. Ceea ce este remarcabil la aceasta trupa este ca au castigat o multime de premii la festivalurile pentru elevi, fiind in competitie directa cu copii auzitori, fara deficiente. Scopul a fost sa aratam ca talentul acestor copii trebuie sustinut si incurajat, ca pot transmite emotie dincolo de scena chiar si fara cuvinte.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
#neCUVINTE - Teatru pentru schimbare socială și-a propus să ofere prin intermediul AFCN o șansă artistică trupei de teatru de la Școala pentru Deficienți de Auz Sfanta Maria din București. Un masterclass, o pregătire intensivă de 6 luni alături de un actor profesionist (Eduard Adam de la TNB) și profesoara lor de limba și literatura română (Cristina Gîrniceanu) având drept rezultat o piesă de teatru gestual - Visul lui Don Quijote - care să poată fi jucată pe o scenă adevărată, în fața publicului. Axat pe potențialul creativ a cinci adolescenți hipoacuzici, proiectul a facilitat conturarea unei voci autentice prin artă. Un exercițiu de incluziune care poate fi replicat cu succes și în alte comunități/școli. In primele 4 luni ne-am concentrat atenția pe întâlniri online și offline în spatii care să îi facă pe copii să se simtă speciali: un studio de înregistrări pentru filmări și ședință foto, scena Teatrului Constantin Tănase din Herăstrau, săli de repetiții din cadrul Teatrului Național București, cele două scene de la Muzeul Satului, Grădina Japoneză și Parcul Bordei unde trecătorii puteau asista la repetițiile noastre. A fost o vară plină, cu repetiții și întâlniri, dar și cu momente speciale - prima lor vizită la Teatrul Național într-un tur complet, în fața și în spatele scenei, primele lor interviuri la radio și la TV (Radio Trinitas și TVR1), o șansă pentru ei de a crește atât la nivel individual, cât și la nivel de trupă, într-o vară de sacrificiu pentru noi toți. Cel mai greu moment al proiectului a fost cel în care s-au închis sălile de spectacol din cauza pandemiei.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii directi au fost cei 5 adolescenti din trupa de teatru. Trebuie menționați Alexandru Minea, Bogdan Vasiliu, Marian Ciurlea, Maya Scarlat, Daniela Maria, Ana Scurtu, copiii care, chiar dacă nu aud, au atât de multe de spus, care se bucură când dau viață personajelor.
| Activitati
In primele 4 luni ne-am concentrat atenția pe întâlniri online și offline în spatii care să îi facă pe copii să se simtă speciali: un studio de înregistrări pentru filmări și ședință foto, scena Teatrului Constantin Tănase din Herăstrau, săli de repetiții din cadrul Teatrului Național București, cele două scene de la Muzeul Satului, Grădina Japoneză și Parcul Bordei unde trecătorii puteau asista la repetițiile noastre. A fost o vară plină, cu repetiții și întâlniri, dar și cu momente speciale - prima lor vizită la Teatrul Național într-un tur complet, în fața și în spatele scenei, primele lor interviuri la radio și la TV (Radio Trinitas și TVR1), o șansă pentru ei de a crește atât la nivel individual, cât și la nivel de trupă, într-o vară de sacrificiu pentru noi toți. Cel mai greu moment al proiectului a fost cel în care s-au închis sălile de spectacol din cauza pandemiei. Faptul că cei de la Opera Comică pentru Copii ne-au sprijinit și am reușit sa jucăm premiera în offline, pe scenă, a fost un moment foarte special pentru întrega echipă. Premiera a fost difuzată și în online pe pagina FB A fost odata și postată pe site-ul afostodata.net. Pentru că ne-am dorit mai mult pentru acești copii, după o vară de muncă, am hotărât să producem din FONDURI PROPRII și un scurt metraj pe care să-l difuzăm online, într-o premieră unică, un manifest care să arate că arta unește oamenii și că tinerii artiști pot fi susținuți.
| Rezultatele proiectului
un masterclass de actorie pentru neCUVINTE - 6 luni, beneficiari - 5 adolescenti hipoacuzici
o piesă de teatru gestual - Visul lui Don Quijote care poate fi jucată oricând, pe orice scenă care va deschide o nouă perspectivă a ceea ce înseamnă limba semnelor și o oportunitate de incluziune și integrare a acestor copii cu dizabilități auditive
o reprezentație la Opera Comică pentru Copii
difuzarea live pe FB a fost odata (20.000 de followers) a premierei - https://afostodata.net/premiera-don-quijote/
un scurt metraj difuzat online, realizat din fonduri proprii - https://afostodata.net/visul-lui-don-quijote-scurt-metraj/
o premieră manifest la care au participat artiști, actori și instituții publice culturale
un making of al acestui proiect - reacții, bonding, rezultate, evoluție, construcția unei echipe și a unui spectacol, interacțiuni - https://afostodata.net/making-of-necuvinte/
o secțiune specială pe site-ul afostodata.net
postare premieră OCC și scurt metraj pe canalul de Youtube A fost odată
7 articole online, 6 apariții media (TV și radio)
peste 130 de postări în Social MEDIA
2 PREMIERE în online
mail către cele 13 Școli Speciale din România în care am recomandat piesa de teatru profesorilor și elevilor cu deficiență de auz
un experiment de viață și de teatru documentat cu aparatul de filmat
o echipă de profesioniști care au susținut un proiect școlar cu rezultate naționale (premii la festivaluri de teatru). O activitate culturală care reprezintă un exemplu de bună-practică interdisciplinară.
| Bugetul
77920
| Parteneri
Școala pentru Deficienți de Auz Sfânta Maria, Muzeul Satului și OCC
| Website proiect
https://afostodata.net/necuvinte-teatru-pentru-schimbare-sociala/