Participanti & Proiecte
Program MOL de promovare a talentelor
|
Organizator: Fundatia Pentru Comunitate |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVATIE |
Romania aloca educatiei 4,1% din PIB, comparativ cu media de 4,7% in Europa de Est si media UE de 5,4%. (Raport Unicef 2014). Fondurile pentru ministerul responsabil de activitatile sportive si Comitetul Olimpic sunt sub 20 EUR/locuitor fata de peste 130/locuitor in Polonia. Un oboi de calitate costa peste 3.000 de lei, iar un echipament de sport profesionist poate ajunge si la 10.000 de lei. Deplasarile la concursuri sunt costisitoare, iar familiile cu un venit mediu se afla adesea in imposibilitatea de a sustine un copil talentat, care astfel risca sa se piarda."Sportivii au nevoie de ajutor, mai ales cei din Romania, pentru ca simt ca sportul romanesc nu prea mai este sustinut. Orice copil doreste sa faca miscare, mai putin cei care nu-si permit. De aceea initiativa MOL este o initiativa extraordinara” (Ivan Patzaichin, 2014).
| Scopul programului
Scopul programului este acordarea unui sprijin financiar tinerilor talentati (copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani) si cu rezultate bune din domeniul artei sau sportului. Obiectivul este aceea de a contribui la dezvoltarea tinerilor profesionisti, ajutandu-i intr-o ipostaza critica din viata lor, sustinandu-i in continuarea carierei si in obtinerea unor performante deosebite. Fondurile puse la dispozitia beneficiarilor asigura materiale, echipamente sportive, instrumente muzicale, accesorii, dar contribuie si la acoperirea cheltuielilor de deplasare in cantonamente sau la competitii.
| Aria geografica
Programul se desfasoara pe plan national, printre localitatile in care au ajuns sponsorizari se numara: Adjud, Alexandria, Apahida, Arad, Avrig, Bacau, Bascov, Berveni, Bistrita, Breaza, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Comanesti, Constanta, Corunca, Cluj Napoca, Craciunesti, Craiova, Gheorgheni, Gheraesti, Iasi, Lugoj, Medias, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Popesti Leordeni, Pitesti, Ploiesti, Predeal, Radauti, Radeni, Resita, Sfantu Gheorghe, Sarmas, Sighetu Marmatiei, Sovata, Targu Mures, Targu Secuiesc, Timisoara, Tulcea, Vaslui, Vlahita si altele. In cele 12 editii derulate, finantarile au ajuns in efectiv fiecare judet, in cadrul editiei 2017 au fost acordate finantari in 30 judete.
| Rezumat
Perseverenta si munca sunt premisele obtinerii performantelor de varf, dar eforturile tinerilor sportivi si artisti pot fi subminate de lipsuri materiale: echipamentele profesioniste de sport sau de arta si deplasarile la competitii costa mii de lei, iar familiile cu venituri medii nu au posibilitatea materiala de a-si sustine copiii in demersurile lor. Programul a fost lansat in 2006 si este menit sa sustina copiii si tinerii talentati in domeniul sportiv sau artistic, in achizitionarea de echipament sau in participarea la concursuri nationale, internationale, festivaluri, cantonamente, in vederea imbunatatirii performantelor. Programul este organizat sub forma unui concurs de proiecte, iar dosarele de candidatura sunt evaluate de catre doua jurii formate din specialisti. Un solicitant poate obtine maxim 10.000 lei, iar fondul total al sponsorizarilor este de 350.000 lei. Sustinerea financiara a contribuit intocmai la scopul propus, in editia 2016/17, 360 de copii si tineri au primit finantare. Inotatoarea Simona Savastita: “In fata tuturor greutatilor ati reusit din nou sa faceti minuni si n-ati ramas indiferenti la cei care v-au solicitat ajutorul, printre care ma numar si eu si am simtit ce inseamna sa nu fii singur in aceste incercari ale vietii”.
| Date beneficiari
Beneficiarii programului sunt pe de o parte tineri intre 8-18 ani, care si-au dovedit excelenta in cadrul unor competitii nationale si internationale de sport sau de arte. Proiectul se adreseaza pe de alta parte tinerilor care au depasit varsta de 18 ani, care prezinta de asemenea un palmares bogat si au fost printre castigatorii programului in anii precedenti. In editia 2016/17, 360 de tineri au primit finantare prin 171 de proiecte sustinute, inclusiv 5 sportivi care au participat la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro.
| Date beneficiari
Atat familiile beneficiarilor cat si institutiile unde tinerii sportivi si artisti isi desfasoara activitatea se numara printre beneficiarii indirecti. Familiile tinerilor sportivi si artisti, pe langa ajutorul material obtinut, constata modificarea calitatii vietii in urma obtinerii sprijinului necesar continuarii sau sustinerii carierei. De asemenea, cluburile sportive, ansamblurile artistice constata o crestere a nivelului rezultatelor atinse de tinerii care beneficiaza de sprijinul oferit prin program, sprijin care nu putea fi oferit de aceste institutii.
| Activitati
Programul este structurat sub forma unui concurs de proiecte, derulat de Fundatia Pentru Comunitate si finantat de MOL Romania. Anuntul de lansare a programului este publicat anual, in luna mai. La concursul de proiecte sunt invitati copii cu varsta cuprinsa intre 8-18 ani, respectiv tineri care au implinit varsta de 18 ani si care au fost beneficiari ai programului in anii anteriori. Lansarea programului are loc in cadrul unui eveniment media la care sunt invitati beneficiarii din anul anterior. Acest eveniment se organizeaza la o baza sportiva, la un liceu de arta sau intr-un cadru corespunzator scopului. Perioada de aplicare este de o luna de la data lansarii. Proiectele eligibile sunt prezentate juriilor de specialitate de sport si arte. Juriile analizeaza performantele candidatilor, potentialul acestora, uneori si situatia sociala si acorda sponsorizarile celor mai promitatoare proiecte. Din jurii fac parte personalitati ale lumii sportive si artistice, cum ar fi Ivan Patzaichin, Violeta Beclea Szekely, Laura Badea, Doina Sava, Markos Albert. Anuntarea rezultatelor se face printr-un comunicat de presa si prin alte mijloace de informare. Fundatia informeaza fiecare solicitant asupra rezultatului si incheie contracte cu castigatorii, carora le vireaza sumele castigate. Pe parcursul urmatorului an, Fundatia Pentru Comunitate si MOL Romania informeaza publicul larg despre rezultatele obtinute de catre beneficiari.
| Rezultatele programului
Beneficiarii programului au fost premiati la nenumarate competitii nationale si internationale sportive, la care nu ar fi putut participa fara sprijinul acordat prin acest program. Alin Larion, antrenor de atletism din Constanta: “Felicitari pentru programele pe care le sustineti, creati modele de urmat in sport si viata, iar in conditiile socio-economice actuale, reprezentati un sprijin deosebit si un ajutor extraordinar pentru tinerii sportivi care ne vor reprezenta la Tokyo 2020! Bravo!” Programul a avut impact deosebit atat asupra solicitantilor, contribuind semnificativ la dezvoltarea lor profesionala, cat si asupra publicului larg, aratand nevoia si beneficiul cultivarii valorilor adevarate. Tinerii artisti si sportivi au castigat si experienta conceperii si depunerii unui dosar de candidatura, deci au invatat sa practice managementul propriilor valori, competenta care le va folosi si in viitor. Printre cei 360 de copii si tineri sustinuti prin editia 2016/17 se numara sportivi ca Adina Diaconu, medaliata cu bronz la campionatele mondiale de tenis de masa, patinatorul de viteza Emil Imre, primul medaliat cu aur si argint din Romania la Festivalul Olimpic al Tineretului European, sau inotatorul Robert Andrei Glinta, care a obtinut locul 8 la Jocurile Olimpice de la Rio. In decursul celor 12 ani de derulare a programului, aproape 2000 de tineri au beneficiat de sprijinul oferit prin program, in valoare totala de 3.230.949 lei.
| Buget
350000
| Parteneri
Programul este derulat de catre Fundatia Pentru Comunitate, finantatorul MOL Romania asigurand fondurile necesare.
| Website program
http://pentrucomunitate.ro/web/index.php?option=com_content&view=article&id=543&Itemid=121&lang=ro