close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Guvernare, Anticoruptie, Transparenta, Atitudine



| Organizator:
    Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Proiectul a asigurat constientizarea din partea cetatenilor privitor la drepturile lor, la procesul de exercitare a acestor drepturi creand responsabilitate si spirit civic. Experienta acumulata a fost diseminata in vederea dezvoltarii spiritului civic. Cetatenii au castiga propria incredere ca pot sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste procesul legislativ si modului in care se implementeaza HCL devenind mai activi. Societatile comerciale care au executat lucrari au constientiza ca pe langa autoritati vegheaza asupra calitatii si eficientei lucrarilor si reprezentantii cetatenilor si au fost mai atenti, mai responsabili si mai transparenti in colaborare cu acestea. Autoritatile au avut un feetback din partea organizatiilor asupra modului in care functionarii respecta L. 52/2003, şi L. 544/2001. Coaliţia a castigat experienta in activitati de prevenire si combatere a coruptiei, promovare a transparentei decizionale, responsabilizare a autoritatilor locale si buna guvernare.

| Scopul proiectului
    Crearea unei coalitii eficiente de 5 ONG-uri din Regiunea Vest (in loc. Timisoara, Arad, Jimbolia, Simeria, Vata de Jos ) si dezvoltarea ei pentru a desfasura activitati de prevenirea, combaterea coruptiei, promovarea transparentei, responsabilizarii si bunei guvernari a autoritatilor locale.
Imbunatatirea expertizei in promovarea transparentei bunei guvernari in plan local a celor 5 ONG-uri partenere pornind de la expertiza FALT.
Optimizarea accesului la informatii de interes public a cetatenilor din regiunea vest.
Cresterea gradului de implicare a cetatenilor din regiunea vest in prevenirea coruptiei.


Guvernare, Anticoruptie, Transparenta, Atitudine Guvernare, Anticoruptie, Transparenta, Atitudine Guvernare, Anticoruptie, Transparenta, Atitudine

| Aria geografica
    Timisoara, Arad, Simeria, Jimbolia, Vata de Jos

| Rezumat
    Obiectivul general a fost cresterea implicarii ONG-urilor din Regiunea de Vest in prevenirea si combaterea coruptiei, promovarea transparentei, responsabilizarii si bunei guvernari, la nivel regional si local. Acesta a fost atins prin obiectivele specifice şi activităţile proiectului care au fost gandite in acest sens. Au fost implicati pe lângă parteneri încă 13 ONG-uri din regiune. La acţiunile proiectului pe linga echipa au participat şi 823 cetăţeni. Activităţile au fost: constituirea si dezvoltarea „Coalitiei ONG-urilor din Regiunea de Vest”, constituirea unor grupuri cetatenesti in cele trei judete, mobilizarea si implicarea cu regularitate a participarii cetatenilor la dezbateri publice acestea participand la 16 dezbateri organizate de primarii, campanii de sensibilizare si informare a cetatenilor din cele trei judeţe, monitorizarea si analizarea proiectelor de HCL, prelucrarea acestor informatii si transpunerea lor intr-un limbaj accesibil cetatenilor scopul fiind imbunatatirea acestora. Au fost monitorizate 1001 proiecte de HCL, analizate 239 şi s-au propus imbunatatiri pentru 22 de proiecte. S-a monitorizat respectarea Legii 52/2003 in procesul de elaborare a proiectelor de HCL. S-a desfasurarea unui proces de analiza a hotararilor autoritatilor locale, finalitatea fiind selectarea a 3 hotarari care au fost monitorizate si evaluate, astfel au fost selectate lucrări de reabilitare termică a unor imobile, extinderi a retelei de apa-canal la Timişoara şi lucrarea de amenajare a accesului la Strandul Neptun din Arad. A fost realizat un ghid privind transparenta decizionala, liberul acces la informatiile de interes public, coruptia si efectele negative ale acesteia şi s-a organizat un seminar cu tema „Coruptia si efectele ei” şi o intalnire a parlamentarilor din regiune cu cetatenii. La final s-a elaborat un buletin informativ al proiectului.



| Date beneficiari
    Grupul tinta atat beneficiari directi cat si beneficiari indirecti au dobandit o alta viziune asupra problemelor cu care s-au confruntat, acordanduli-se un sprijin real si direct.

| Rezultatele proiectului
    Pliantul pentru popularizarea obiectivelor proiectului a fost tiparit in regie proprie in 83.000 de bucati. Fluturasul de promovare a proiectului a fost tiparit color la o tipografie in 10.000 de bucati. Fluturasului specific fiecarei localitati pentru atragerea cetatenilor in grupurile cetatenesti a fost tiparit in 93.000 de bucati. Afisului a fost tiparit color la o tipografie de catre solicitant in 500 de bucati. Pentru sustinerea si reusita implementarii campaniilor de sensibilizare a cetatenilor au fost elaborate trei pliante: unul pe transparenta decizionala cu titlul „Transparenta decizionala”, unul pe componenta coruptie si efectele negative ale acesteia cu titlul „”Spune GATA Coruptiei, iar unul pe liberul acces la informatiile de interes public cu titlul „Liberul Acces la Informatiile de Interes Public”. Cele trei pliante au fost tiparite in regie proprie de fiecare partener si anume la Timisoara 37.500 de bucati; la Arad 21.000 de bucati; la Simeria 9.000 de bucati ; la Jimbolia 9.000 de bucati; la Vata de Jos 3.000 de bucati, per total s-au tiparit 79.500 de pliante. O alta publicatie importanta a proiectului a fost „Ghidul de implicare civica” care a fost tiparit in 500 de exemplare. Publicatia finala a proiectului a fost „Buletinul informativ al proiectului” care a fost tiparit policolor la o tipografie de catre solicitant in 2.000 de exemplare . Grupul tinta a dobandit o alta viziune asupra problemelor cu care s-au confruntat, acordanduli-se un sprijin real si direct. La acţiunile proiectului pe linga echipa au participat active 823 cetateni din grupul tinta.

| Bugetul proiectului (in RON)
    444780

| Parteneri
    Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara,Asociatia Paem Arad, Asociatia pentru Integrarea Dezvoltarii Durabile Simeria, Asociatia Microregionala “Banat - Ripensis” de Dezvoltare a Localitatilor Jimbolia, Liga pentru Integrarea si Dezvoltarea Societatii Vata de Jos

| Website-ul proiectului
    nu





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes