close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EduCare- hub educațional



| Organizator:
    Fundația Bosch România
| Categorie:
    Premiul Special pentru Organizații Nou Fondate
| Problema de fond
    În contextul războiului din Ucraina, România a devenit o țară de tranzit pentru refugiați, dar și țară gazdă pentru un număr de aprox 40.000 de copii (date la început de an școlar 2022/2023). A existat o mobilizare inițială extraordinară a societății civile ca răspuns umanitar de urgență, dar și au apărut și inițiative menite să răspundă nevoilor refugiaților pe termen mediu și lung. Nu exista însă o centralizare a acestor inițiative, accesul la informații fiind destul de greoi. De asemenea, era important ca toate informațiile să vină din surse sigure, verificate. Mai mult existau semnale că pentru unele dintre proiectele dezvoltate de ONG-uri, nu erau suficienți beneficiari sau identificau greu beneficiarii. EduCare a fost integrat în cadrul site-ului edupedu.ro întrucât este o platforma educaționala recunoscuta, cu o mare vizibilitate,

| Scopul proiectului
    Scopul EduCare a fost de a deveni un adevărat hub informațional educațional care să ofere acces facil refugiaților din Ucraina la informații relevante, din surse sigure. Un alt obiectiv a fost acela de a oferi ONG-urilor, instituțiilor care desfășurau inițiative pentru acest target grup un spațiu de promovarea a acestor în mod gratuit. De asemenea, prin promovarea unor exemple de bune practică de la nivel internațional, un alt obiectiv a fost de a oferi informații relevante specialiștilor care lucrau cu acest target grup, de a ne folosi de experiența și expertiza altora.

EduCare- hub educațional EduCare- hub educațional EduCare- hub educațional

| Aria geografica
    Național

| Rezumat
    La început de an școlar 2022/2023, conform statisticilor oficiale, aproximativ 40.000 de copii ucraineni se aflau pe teritoriul României, majoritatea fiind de vârstă școlară. Pentru acești copii, dar și pentru părinții lor, era deosebit de important să aibă acces continuu la educație, indiferent dacă vorbim de educație formală, educație nonformală sau informală. Existau o serie de inițiative ale autorităților statului, dar și ale altor organisme private, al căror scop este să dezvolte aceste contexte potrivite pentru învățare.

Scopul EduCare era de a devini un hub informațional în care se vor regăsi toate aceste inițiative, centralizate, proiecte educaționale destinate copiilor din Ucraina. Informația va fi disponibilă în trei limbi (româna, engleză, ucraineană), pentru a putea fi accesată cu ușurință de către toți actorii interesați. Ne-am orientat către zona de educație, întrucât educația este cheia pentru o integrare facilă în țara gazdă. Acest hub informațional educațional pentru sprijinul refugiaților a cuprins și informații despre activitățile sau inițiativele organizațiilor sau entităților care se adresează acestui grup țintă. Vocea comunității a fost și ea auzită, există o secțiune Contact prin intermediul căreia refugiații puteau primi în timp cât mai scurt informațiile de care aveau nevoie.
În cadrul Hubului există 3 secțiuni disponibile: Utilitar-unde sunt incluse informațiile relevante furnizate de către autoritățile române; Sprijin- unde ONg-urile din România își putea promova proiectele, inițiativele educaționale pe care le aveau în beneficiul acestui grup țintă; Internațional- o colecție de bune practici de la nivel internațional.


| Date beneficiari direcţi
    La începutul anului scolar 2022/2023 peste 40.000 de copii ucraineni se aflau pe teritoriul României, ei reprezentând peste 45% dintre refugiații ucraineni. Prin urmare, putem menționa că ei și părinții lor au reprezentat publicul țintă (numărul total fiind de aproximativ 82.000).

| Activitati
    1. Culegerea de date despre profilul refugiaților care se aflau în România (autorități publice, insitituții europene, agenții ONU, etc), documentând totodată nevoia pentru un astfel de proiect.
2. Designul și lansarea secțiunii Utilitar care a cuprins date relevante furnizate de către autorități, date disponibile în 3 limbi (RO, ENG, UKR). Toate informațiile erau extrem de concret, cu pași de urmat, pentru a umple golurile acolo unde le-am identificat, datele puse la dispoziție nu erau doar prezentate, dar și analizate și exista un double check cu alte surse.
3. Call for proposals- ONG-urile din România au fost invitate să își promoveze inițiativele, proiectele educaționale dezvoltate pentru acest target grup.
4. Selecția, trierea inițiativelor primite.
5. Lnasarea secțiunii Sprijin- o colecție de astfel de inițiative, proiecte educaționale.
6. Lansarea secțiunii Internațional- o colecție de bune practici la nivel internațional.
7. Acțiuni de promovare a Hubului prin intermediul organizațiilor care lucrau în mod direct cu refugiații, acțiuni de promovare în social media, etc.
8. Interacțiunea constantă cu publicul țintă.
9. Update constant al informațiilor relevante.


| Rezultatele proiectului
    Printre rezultatele proiectului se numară: 18 articole resursă publicate în cadrul Hub-ului.

De asemenea, indicatorii de trafic pot fi considerați rezultate:

Indicatori Google Analytics 18 articole: 8.781 pageviews
Indicatori Google Analytics secțiune Educare : 4.543 pageviews
Indicatori Google Analytics Home Page Edupedu.ro secțiune vizibilă full time în spațiu premium: 191.910 pageviews

De asemenea, ca urmare a articolelor publicate în cadrul Hub-ului EduCare, 2 inițiative educaționale dezvoltate chiar de către ucraineni au atras finanțări.


| Bugetul
    110075 LEI

| Parteneri
    Edupedu.ro

| Despre organizator
    Înființată în 2020, Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială. Fundația Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Educația, mediul, habitatul, sănătatea și societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundația Bosch România.

| Website proiect
    https://www.edupedu.ro/category/educare/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->