close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



SCOALA DE VOLUNTARIAT IN RESTAURARE



| Organizator:
    Ordinul Arhitectilor din Romania
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Ideea s-a nascut din necesitatea de a accelera procesul de restaurare la nivelul diferitelor componente artistice din Casa Mincu, corelata cu dorinta studentilor de a pune in practica cunostintele teoretice primite la facultate. Restaurarea Casei Mincu, sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, reprezenta un monument de referinta in istoria arhitecturii romanesti, fiind caminul arhitectului considerat a fi creatorul stilului arhitectural romanesc. Beneficiarul direct este Ordinul Arhitectilor din Romania, care, prin sediul sau restaurat, a devenit un centru cultural, o casa a arhitectilor, dar si a comunitatii. Beneficiar indirect vor fi toate celelalte monumente care vor beneficia de expertiza, implicarea si contributia acestui corp de voluntari de diferite specilizari, dar si cultura, peisajul urban si societatea, in ansamblul sau.

| Scopul proiectului
    Scopul intiativei a fost crearea unui nucleu de specialisti-restauratori, arhitecti, ingineri, constructori, chimisti-capabili sa intervina in regim de voluntariat si in situatii de urgenta in procesul de restaurare al monumentelor istorice.Obiectivul principal este contributia la salvarea fondului patrimoniului construit, afectat de lipsa de fonduri, de birocratie si de incapacitatea de a mobiliza resursele necesare interventiei, cel mai adesea de urgenta. Obiective secundare: program de training extrascolar si dezvoltarea conceptului de voluntariat in domeniul patrimoniului construit.

SCOALA DE VOLUNTARIAT IN RESTAURARE SCOALA DE VOLUNTARIAT IN RESTAURARE SCOALA DE VOLUNTARIAT IN RESTAURARE

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    1. Nevoile identificate:
•Nevoia studentilor de a aplica cunostintele teoretice acumulate in cadrul Facultatii.
•Accelerarea procesului de restaurare la nivelul diferitelor componente artistice din Casa Mincu
•Formarea unui nucleu de specialisti disponibili pentru restaurarea monumentelor, decazute adesea din cauza lipsei de fonduri.
2. Obiective:
•Asimilarea de cunostinte practice in domeniul restaurarii si conservarii componentelor artistice din Casa Mincu.
•Dezvoltarea capacitatii de identificare a unor componente artistice prezente in structura unui monument.
•Informatii de baza privind conservarea in situ, interventiile de urgenta in cazul unui santier de restaurare, cat si trimiterea la materiale scrise, care completeaza programa scolara si practica de specialitate.
3. Activitati:
•Organizare de santier; indepartarea, prin mijloace mecanice si fizico-chimice, a depunerilor aderente situate la nivelul tamplariei pictate; identificarea starii de conservare a picturii murale; lucrari de conservare si restaurare a decoratiei din piatra; identificarea unor tehnici vechi de pictura; identificarea fenomenelor de degradare, care pot deprecia starea de conservare a unui monument istoric; derularea unor cursuri-modul de prezentare a monumentului restaurant, din punct de vedere arhitectonic, istoric si cultural.
4. Rezultate:crearea unei echipe complexe-restauratori, arhitecti, ingineri-care poate derula operatiuni de urgenta sau de asistenta tehnica pentru monumente in pericol iminent de disparitie sau care au nevoie de interventii scurte de conservare (echipa participa la al doilea proiect de restaurare la Biserica din satul Boz, judetul Hunedoara);creearea unor cicluri de pregatire pe diferite niveluri in domeniul conservarii si restaurarii monumentelor istorice.


| Date beneficiari
    Ordinul Arhitectilor din Romania a contribuit prin urmatoarele actiuni:
- asigurarea accesului in spatiile proprii;
- asigurarea materialelor necesare realizarii activitatilor specifice de restaurare;
- asigurarea indrumarii de specialitate(prin prezenta coordonatorului proiectului de restaurare si a proiectantului);
- certificarea in scris a participarii voluntarilor la procesul de restaurare derulat la Casa Mincu;
- promovarea Scolii de Voluntari prin includerea in evenimente publice ale Ordinului.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului:
- Restaurarea unui monument istoric reprezinta o extraordinara lectie de profesie, de a invata si de a te forma pe santier; e o chestiune multiplicabila ca procedura de relatie, de dezvoltare, de reciclare a unui spatiu istoric. In viitor, va genera oportunitati pentru intalnirea arhitectului cu societatea si a comunitatii cu istoria.
- Dimensiunea sociala, deschisa catre oras este esentiala, activand pe doua niveluri: stratul istoric al casei, imbogatit prin toate documentarile care continua (inca se descopera lucruri noi, date istorice noi), si un strat actual, al prezentului si al viitorului, care trebuie sa fie cat se poate de modern.
- S-a creat un anumit model, care nu are legatura cu stilul casei restaurate, ci cu aplicarea unei succesiuni de proceduri cu nuanta didactica, foarte utila pentru formarea arhitectului sau a restauratorului. Exista pasi parcursi cu profit intelectual si profesional, impartasind experienta lumii din jur: arhitecti, studenti, voluntari sau nu, prin comunicarea actului de regenerare.
- Casa Mincu a devenit casa unei comunitati si este rarisim ca, intr – un Bucuresti care a suferit atat de multe transformari, sa gasesti o casa in centrul orasului, in care sunt lucruri care nu si – au modificat locul de peste 100 de ani. Scoala de Voluntari poate transforma aceasta raritate intr-o normalitate, prin interventii de urgenta si restaurarea a numeroase alte monumente istorice, uitate adesea in paragina.


| Bugetul proiectului (in RON)
    12000

| Parteneri
    Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Pro Patrimonio, Universitatea de Arhitectura si Urbanism

| Website-ul proiectului
    https://www.facebook.com/groups/299901110079671/?ref=ts&fref=ts





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->