Participanti & Proiecte
LEXY - platforma in limba romana pentru copiii dislexici
|
Organizator: Ionescu Bogdan |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
3 din 20 de elevi de scoala primara prezinta o astfel de conditie, fiind denumiti si dislexici. Peste 11.000 de copii numai in Bucuresti au o astfel de conditie. Copiii dislexici,desi au o inteligenta si un potential inalt, pot esua foarte usor datorita conditiei lor. LEXY a venit ca raspuns la nevoia acestor copii de a invata adaptat lor, insa in limba romana. Cum nu era nici o astfel de aplicatie, am decis sa ma implic in crearea ei. LEXY este usor de utilizat atat de specialisti, cat mai ales de copii si parinti, Practic, platforma este intuitiva, usor de accesat, utilizat, adaptat. LEXY creste motivatia copiilor si ii aduce in situatia de a putea citi, scrie corect si a isi gestiona singuri strategia de invatare si dislexia, cu care vor trai toata viata.
| Scopul proiectului
Punerea tehnologiei in slujba invatarii adaptate copiilor cu dificultati de invatare-dislexie(TSI)
Obiective: Crearea unei platforme digitale in limba romana//Folosirea unui font adaptat dislexicilor//Gasirea unei modalitati de a face LEXY flexibila si adaptata touchscreen, stylus, mouse//Implementarea unui cod care sa poata fi upgradat pe module de diverse varste scolare sau dificutati de corectat.
Cel mai provocator; codul care sa fie potrivit clasei I , cat si clasei a Va, nerepetitiv, care sa nu duca la plictiseala, ci sa provoace zilnic noi progrese.
| Aria geografica
national
| Rezumat
Sunt Bogdan Ionescu, student la Universitatea din Manchester și Voluntar Edulier de 10 ani. Sunt pasionat de tehnologie și de modul in care ea poate fi pusa in slujba binelui. Am gandit LEXY pentru copiii pe care ii vedeam ca nu pot invata literele, cuvintele, ca nu pot citi povesti. Nu m-am gandit ca am doar 18 ani cand am scris primele linii de cod. Azi realizez ca am scris cele mai importante 340 de linii de cod din viata copiilor ce lupta cu dislexia. LEXY vine cu o solutie inedita, inovativa, unica pana in acest moment, exclusiv in limba romana. Platforma disponibila online este flexibila, poate fi accesata in orice moment al zilei si poate fi utilizata de oricine cunoaste limba romana, din Romania sau strainatate si foloseste un font special destinat dislexicilor, creat de un prieten IT-ist dislexic din Olanda. Am gandit aplicatia să functioneze pe ecrane digitale-fie proiectoare interactive, telefone, tablete, dar și laptopuri, desktopuri, touchscreen sau cu mouse sau pixuri digitale.
Spun doar cateva detalii tehnice: Java script, Library Grafic p5.js, Dyslexia font. Alte informatii : peste 40 de ore de scriere cod programare( zile, dar si cateva nopti) peste peste 20 de ore de design grafic, 50 de ore de testare in versiuni diferite, pe platforme diferite.
Ca rezultate în primele luni de utilizare: peste 428 ore de terapie folosind platforma, mai mult de 30 de copii, cu varste intre 6 si 12 ani, 45 de cadre didactice instruite sa o foloseasca.
| Date beneficiari
30 copii cu TSI utilizeaza zilnic LEXY, peste 150 de copii in programe scolare de diseminare a Lexy
| Date beneficiari
5 terapeuti educationali instruiti sa foloseasca Lexy, 45 profesori si educatori, 30 logopezi si consilieri scolari,60 de parinti.
| Activitati
Asistarea la orele de terapie pentru a intelege procesul si metodele aplicate
Intalniri cu terapeuti si cadre didactice
Discutii skype cu creatorul Dyslexia font
Adaptarea Dyslexia fond la diacriticile din limba romana
Scrierea codului de programare in java Script
Design grafic pentru intreaga platforma
Organizarea de focus grupuri de testare cu copii cu varste intre 6 si 12 ani
Testarea LEXY pe laptop, perete digital, desktop, tableta, telefon mobil
Imbunatatiri ale codului de programare dupa fiecare feedback
Organizarea unei campanii de atragere de fonduri de catre asociatia Edulier ( Bursa Binelui-BCR) si abordarea unor companii din domeniu care sa sprijine Lexy(Telekom)
Utilizarea Lexy in orele de terapie educationala la Centrul Edulier, in scoli, etc
Ateliere de lucru cu cdrele didactice pentru a invata sa foloseasca LEXY la clasa
| Rezultatele proiectului
Peste 428 ore de terapie folosind platforma, mai mult de 30 de copii, cu varste intre 6 si 12 ani, folosesc zilnic LEXY in terapia de recuperare
45 de cadre didactice instruite sa o foloseasca
A crescut stima de sine a copiilor care o folosesc, acestia desi nu se atingeau de carti, stau zilnic cu DEX in mana pentru a cauta cuvinte noi si provocatoare pe care sa le invete//S-a imbunatatit capaciteta lor de a citi si scrie cuvinte complexe
S-a imbunatatit motricitatea fina si scrisul copiilor cu probleme de disgrafie, datorita flexibilitatii LEXY
Ca efecte neplanificate- fratii copiilor care folosesc la terapie LEXY au dorit sa o incerce si le-a placut foarte tare o astfel de metoda de invatare. Iar cadrele didatice instruite de noi insista ca la clasa orice elev este atras de LEXY, nu doar cei cu TSI.
Ca rezultat al campaniei de strangere de fonduri am reusit pe platform Bursa Binelui , iar Telekom a spus imediat DA, ca urmare a parteneriatului de lunga durata cu asociatia Edulier.
| Bugetul
0
| Parteneri
Asociatia EDULIER, Asociatia Fascination, CMBRAE, Inspectoratul scolar al judetului Ilfov, Telekom, Dyslexie Font- Olanda, Bursa Binelui-BCR
| Website proiect