close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Plantam fapte bune in Romania



| Organizator:
    Asociatia EcoAssist
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Initiativa ”Plantam fapte bune in Romania” a pornit din dorinta de a creste suprafata de paduri a tarii prin impadurirea unor suprafete de teren degradate, terenuri cu probleme care afecteaza in mod negativ comunitatile locale. Identificarea terenurilor cu probleme se face pe baza unei cereri catre primarii prin intermediul Institutiilor Prefectului si/sau a Consiliilor Judetene sau prin discutie directa cu un reprezentant al primariei, acolo unde avem deja informatii ca exista un teren cu probleme. Decizia de a realiza actiunea de impadurire cu primaria respectiva se ia in urma unei vizite la teren la care participa si un inginer silvic si a identificarii reale a necesitatii realizarii actiunii de impadurire pentru comunitatea respectiva.


| Scopul proiectului
    In 2017 ne-am propus sa realizam actiuni de impadurire in cel putin 10 judete din Romania si scopul initiativei este acela de a planta an de an suprafete cat mai mari de teren astfel incat numarul de puieti plantati, numarul de voluntari implicati sa creasca an de an. Obiectivele initiativei ”Plantam fapte bune in Romania” sunt de acelea de a mobiliza cat mai multi voluntari sa se implice in acțiuni de mediu, de a implica cati mai multi actori sociali, administratii publice locale, companii, institutii, in cresterea si protejarea padurilor.

Plantam fapte bune in Romania Plantam fapte bune in Romania Plantam fapte bune in Romania

| Aria geografica
    Bacau, Constanta, Gorj, Dambovita, Calarasi, Ialomita, Buzau, Gorj, Giurgiu, Teleorman, Timis

| Rezumat
    ”Plantam fapte bune in Romania” initiativa pe baza de voluntariat, organizeaza actiuni de impadurire si ingrijire cu ajutorul voluntarilor individuali, grupurilor informale, organizatiilor neguvernamentale si companiilor.
Pana la acest moment, Romania a avut un deficit in administrarea resursei nationale strategice de lemn, motiv pentru care am fost si suntem expusi unor riscuri de inundatii, alunecari de teren, desertificare a regiunilor de Sud, Sud Est si Nord Est ale tarii, cat si pierderi economice reale prin exploatari ilegale, abuzive si procesare exclusiv primara a masei lemnoase din tara noastra.
Misiunea initiativei este de a creste si a proteja padurile din Romania, iar demersul “Plantam fapte bune in Romania” este menit sa atraga atentia asupra importantei protejarii padurilor, de promovare a preocuparii fată de natura de care depindem cu totii si de promovare a imaginii unei tari în care persoane publice, persoane private, cetateni, autoritati centrale, locale, organizatii non-guvernamentale, companii colaboreaza intr-un demers civic national.
”Plantam fapte bune in Romania” organizeaza actiuni de impadurire pe terenuri publice, apartinand primariilor, incadrate ca neproductive (degradate din cauza cultivarii intense, afectate de fenomenul desertificarii sau cu risc crescut de alunecare).
Beneficiarii acțiunilor de impadurire sunt comunitatile locale implicate in proiect, plantarea se realizeaza pe baza unui proiect tehnic si a unui studiu pedologic ,speciile alese fiind cele cu cel mai mare grad mare de prindere.
In anul 2017 ”Plantam fapte bune in Romania” a plantat in 11 judete un numar de 88.185 puieti, pe o suprafata totala de 27 de hectare si a mobilizat un numar de 4502 voluntari, 15 parteneri in administratie si 50 de sponsori.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului sunt comunitatile locale de pe raza primariilor cu care am realizat actiunile de impadurire. In 2017 am colaborat cu 11 primarii, parteneri ai proiectului, care au participat atat la actiunile de pregatire a terenurilor (arat, discuit, facut gropi, parcelat) cat si la actiunile de impadurire propriu zise. Parteneriatul cu aceste primarii se va realiza pe o perioada de 5-7 ani, perioada in care acestia vor fi implicati in actiunile de ingrijire si completare pana il momentul in care puietii vor ajunge la starea de masiv si va fi declarata realizarea unei paduri. Ulterior primariile vor avea sarcina sa treaca aceste paduri in administrarea R.N.P. Romsilva.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt voluntarii care s-au implicat in aceste actiuni pentru a avea un aer mai curat si o viata mai sanatoasa, partenerii sociali (alte organizatii non-guvernamental ,institutii ,companii care si-au incurajat membrii sau angajatii sa participe) care au ajutat la cresterea vizibilitatii actiuniilor, precum si publicul larg care a venit in contact cu actiunea prin comunicarea, constientizarea si participarea efectiva. Toate categoriile de beneficiari prezentate mai sus au contribuit direct la schimbarea in bine a mediului inconjurator prin plantarea propriului puiet si ingrijirea acestuia. Mai mult, beneficiarii parcurg toate etapele plantarii si cresterii unei paduri, fiind in permanenta indrumati de catre ingineri silvici, beneficiind astfel si de un transfer de cunostinte in domeniul gestiunii padurilor. In 2017 la actiunile de plantare au participat 4500 de voluntari,50 de companii, 15 parteneri din institutia publică precum si 8 ONG noi.

| Activitati
    In urma identificarii terenurilor si pe care urma sa se realizeze actiunile de impadurire s-a semnat cate un Acord de parteneriat intre intitiva PFBRo si primariile cu care am plantat in 2017. Acordurile de parteneriat au fost semnate in baza unei Hotararilor de Consiliu Local emise de primariile particiante la proiect si prin semnarea acordurilor primariile si-au asumat ca timp de 5-7 ani, in parteneriat cu initiativa Plantam fapte bune in Romania, sa participe la actiunile de completare si ingrijire a puietilor plantati si padurea sa nu fie taiata timp de 50 de ani de la declararea starii de masiv.
Urmatoarea atapa a fost realizarea proiectelor tehnice, in baza unui examen pedologic si a unei analize de sol si stabilirea speciilor de puieti care urmau sa fie plantati.
In anul 2017 am realizat actiuni de impadurie in 3 zile: 25 martie, 18 noiembrie si 25 noiembrie. Inainte ziua de plantare, in functie de specificul terenului, terenurile au fost pregatite, parcelate, arate si in unele cazuri au fost facute gropile. Voluntarii participanti au fost fie voluntari independenti, fie voluntari din companii, ONG-uri sau institutii, iar recrutarea voluntarilor a fost realizata atat de echipa centrala, cat si de coordonatorul din fiecare judet.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost cele 11 comunitati locale implicate in proiect. Comunitatile s-au implicat prin participarea directa la actiunea de plantare, in majoritatea localitatilor primarul fiind persoana de legatura dintre initiativa si localnici. In unele localitati au fost organizate intalniri cu elevii din localitate, intalniri in cadrul carora coordonatorii judeteni au realizat prezentari care au avut ca subiect rolul padurilor, importanta protejarii mediului, precum și activitățile desfășurate împreună. Prin organizarea unor astfel de intalniri s-a urmarit consstientizarea comunităților locale cu privire la protecția mediului și l-a gospodărirea responsabilă a pădurilor.

| Bugetul
    1289518

| Parteneri
    Primaria Sotanga, Primaria Jegalia, Primaria Moinesti, Primaria Grecesti, Primaria Pestera, Primaria Cozieni, Primaria SanMihaiu Roman, Primaria Silistea-Gumești, Primaria Vladimir, R.N.P. - Romsilva, Coalitia Natura 2000, Dedeman, JYSK, Daikin, Fan Courier, Coca - Cola HBC Romania, Tibbett Logistics

| Website proiect
    http://www.plantamfaptebune.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->