close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fondul pentru Democratie



| Organizator:
    Asociaţia Geeks for Democracy (G4D)
| Categorie:
    Inițiative Cetățenești
| Problema de fond
    In Romania, sectorul nonguvernamental are o pozitie deloc confortabila si se confrunta cu numeroase dificultati in a-si pune in aplicare initiativele – resurse putine si lipsite de consistenta, piedici birocratice, lipsa de sustinere la nivel institutional si administrativ.
In ultimii ani se observa o crestere a numarului de grupuri de initiativa formate din persoane cu interese comune care doresc sa actioneze impreuna, dar au nevoie de ajutor sa isi puna pe picioare ideile. Consideram ca aceasta sustinere de care au nevoie initiativele civice poate veni chiar de la beneficiarii directi, de la cetateni. Fondul pentru Democratie isi propune exact acest lucru - sa puna in legatura cetatenii care sunt dispusi sa sustina initiativele civice si acele proiecte importante care au nevoie de sprijin financiar si logistic pentru a exista.


| Scopul proiectului
    Crearea unui mecanism puternic si stabil de finantare a proiectelor care contribuie la constructia unei democratii solide. Principalele obiective sunt finantarea proiectelor valoroase pentru comunitate, crearea unei culturi a implicarii active si crearea unei punti intre cetateni si organizatii. Fondul va sustine proiectele care se incadreaza in cele patru directii principale de investitie: consolidarea societatii civile, educatia si implicarea civica; independenta presei si combaterea manipularii presei; echilibrul si separatia puterilor in stat; profesionalizarea clasei politice.

Fondul pentru Democratie Fondul pentru Democratie Fondul pentru Democratie

| Aria geografica
    Romania

| Rezumat
    Fondul pentru Democratie este un fond gestionat transparent si participativ, initiat la inceputul anului 2017 de catre trei organizatii: Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS, o fundatie cu traditie in mediul asociativ romanesc, cu o experienta de 22 ani, care a implementat, sustinut si promovat principiile democratice prin sprijinirea sectorului non-profit, prin stimularea parteneriatului si promovarea modelelor de buna practica; Geeks for Democracy - un grup deschis si informal de peste 10.000 de cetateni care vor sa puna impreuna priceperea si resursele pe care le are fiecare pentru o Romanie mai buna; si #600pentrudemocratie – un grup informal cu aproape 1000 de membri, pornit de la ideea ca pastrarea democratiei costa timp, bani si implicare.
Fondul pentru Democratie (Fondul) incurajeaza oameni cu initiativa, organizatii si fundatii sa aplice cu idei curajoase. Prin donatiile recurente, fondul ofera un mecanism practic de implicare a acelor oameni care vor sa ajute societatea civila, dar nu au timpul sau competenta sa o faca altfel. Nu am apelat la investitori mari sau tipici, ci la contributia oamenilor in folosul carora se vor desfasura proiectele.


| Date beneficiari
    Organizatiile nonguvernamentale care implementeaza proiecte de impact, cetateni care se reunesc in initiative cetatenesti pentru a schimba lucrurile intr-o comunitate, jurnalisti independenti care cauta adevarul, dar si cetateni dispusi sa sustina proiectele lor. Pana in prezent exista 13 beneficiari directi (7 din prima runda de finantare si 6 din a doua), care au primit finantare din partea Fondului pentru implementarea proiectelor depuse.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt cetatenii din comunitatile in care sunt implementate proiectele castigatoare. Fara a exagera, putem spune ca beneficiarii indirecti sunt romanii, in general. Prin proiectele finantate, Fondul pentru Democratie doreste sa creeze o cultura a implicarii active prin voluntariat, prin asocieri a oamenilor care doresc o tara mai buna. Pe de alta parte, Fondul doreste sa creeze o cultura a donatiei in randul persoanelor interesate de proiecte valoroase pentru comunitate, dar care nu au posibilitatea de a se implica altfel decat prin finantare. Acestia sunt invitati sa doneze regulat sume mici, care nu reprezinta un efort financiar foarte mare. Acestora le oferim posibilitatea reala de a se implica in bunul mers al societatii.

| Activitati
    De la crearea Fondului, acesta a beneficiat de suportul financiar al peste 900 de donatori care au facut posibila finantarea a 13 proiecte: 7 in cadrul primei runde, si alte 6 proiecte care sunt in implementare, urmare a finantarii din a doua runda. A existat initial un test financiar, pentru a vedea daca intuitia si cercetarea noastra sunt corecte. Doneaza oamenii? Doneaza! Astfel, Fondul pentru Democratie a ajuns la a doua runda de finantare, in care a avut de ales dintre 118 idei diverse atat ca abordare si concept, cat si ca raspandire geografica.
La primul apel de idei au fost depuse 55 de idei, din care 7 au primit finantare. Selectia proiectelor castigatoare a fost pe baza votului echipei executive. Dupa selectia proiectelor castigatoare, acestea sunt finantate, iar implementarea proiectelor este monitorizata si evaluata periodic. Beneficiarii transmit comunitatii rapoarte regulate privind respectarea termenelor si rezultatele obtinute.
Un proiect foarte interesant si util in comunitate, care a fost implementat cu sprijinul Fondului, este cel al grupului informal de initiativa Initiativa pentru Medias - Medias Alert (https://www.medias-alert.ro/) un site cu o harta interactiva pe care se pot trimite alerte cu descriere si localizare, privind probleme de pe domeniul public.


| Rezultatele proiectului
    Testul financiar initial trebuia sa ne verifice ipotezele, dar nu doar ne-a confirmat asteptarile, le-a depasit. Ne-am propus sa strangem 20.000 de lei, de la 200 de donatori si sa finantam 3 proiecte. Am strans in jur de 120.000 de lei, suntem 880 de donatori (275 recurenti) si am finantat 7 proiecte in prima runda si 6 in cea de-a doua.
Prin Fond ni s-a confirmat ca exista un interes crescut pentru proiecte civice. Daca oamenii rezoneaza cu mesajul si motivele sunt cele corecte, sunt foarte dornici sa sustina cauza: “La Sibiu am cunoscut un amic care mi-a povestit de Fond – era si el donator. Am decis ca este momentul sa dau si eu pentru oamenii care se ocupa activ sa schimbe Romania. Asa se pun pe picioare proiecte.”
Un proiect foarte bun la care am contribuit este Scoala pentru Democratie (https://goo.gl/JZXaDW) organizata de Expert Forum. Intr-o prima faza se urmareste dezvoltarea de abilitati de predare non-formala a unor concepte despre democratie pentru 25 de profesori, pentru ca apoi acestia sa disemineze in comunitatile lor informatiile dobandite. Scopul final este de a creste interesul elevilor pentru cetatenie activa si pentru a implica civic intreaga comunitate.
Ce spun beneficiarii despre Scoala pentru Democratie: „Scoala aceasta este buna pentru noi, ea ne descopera niste competente, cum facem si noi cu elevii. Ne determina sa fim increzatori in noi insine. Avem idei, dar multi profesori nu le aplica dintr-o timiditate poate nejustificata.” – profesoara de istorie si cultura civica, jud. Teleorman.


| Bugetul
    36000

| Parteneri
    Grupul informal #600pentrudemocratie; Grupul informal Geeks for Democracy; Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS

| Website proiect
    https://fondulpentrudemocratie.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->