close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Foyer - Sansa tinerilor ce parasesc institutiile de stat



| Organizator:
    Fundatia FARA
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Programul a luat nastere in urma unei nevoi identificate de catre o familie de voluntari straini care veneau la finalul anilor 90, inceputul anilor 2000 de cateva ori pe an in casele de copii pentru a derula activitati cu copiii. Pe masura ce treceau anii, tinerii care implineau 18 ani nu mai erau de gasit in centru la sosirea familiei. Chiar daca incercau sa dea de ei nu mai stia nimeni nimic despre soarta lor.
Pornind de la aceasta problema, voluntarii britanici au decis sa initieze un program pentru ei, concretizat in deschiderea unui centru de tranzit in care sa fie ajutati sa faca trecerea de la starea de dependenta la starea de independenta si astfel sa evite frecventa situatie in care copiii din instituții schimbau orfelinatul pe penitenciar.


| Scopul proiectului
    Scop:
- de a permite tinerilor dezavantajati sa ajunga sa se intretina singuri, sa devina independenti si sa treaca cu succes de la varsta adolescentei la maturitate.
- Facilitarea integrarii sociale si profesionale a tinerilor aflati in situatie de risc, cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani.
Obiective: fiecare tanar sa ajunga la un loc de munca stabil, sa aiba abilitati de gestionare a propriului buget astfel incat sa se poate intretine intr-o locuinta.
Acest lucru se realizeaza prin oferirea de servicii de cazare, pregatire profesionala/angajare cat si dezvoltarea personala a tinerilor


Foyer - Sansa tinerilor ce parasesc institutiile de stat Foyer - Sansa tinerilor ce parasesc institutiile de stat Foyer - Sansa tinerilor ce parasesc institutiile de stat

| Aria geografica
    Ilfov, Suceava, Satu Mare

| Rezumat
    Programul este activ din 2002 în Satu Mare si vine ca o solutie la nevoia tinerilor care implinesc varsta majoratului si trebuie sa-si asume rolul de adult, insa au un trecut care nu le ofera prea multe sanse de succes: fie provin din sistemul de protectie a copilului fie din familii dezorganizate care nu i-au oferit sustinerea necesara astfel incat sa se poata integra cu succes social si profesional. După 13 ani de activitate,am deschis două noi Foyer-uri, unul la Suceava si unul la Popesti Leordeni.
Tanarul din Foyer, fie fata sau baiat, este un tanar confuz, neincrezator in oameni si in fortele proprii, in garda mereu pentru a se feri de pericolele care crede ca il pasc la tot pasul. A ajuns asa deoarece a fost stigmatizat toata viata ca fiind abandonat si diferit de ceilalti, a primit intelegere gresita cand nu reusea ceva spunandu-i-se ca e normal sa fie asa deoarece nu poate mai mult si peste toate acestea nu a avut multe exemple demne de urmat in viata.
Noi intervenim in viata lui spunandu-i mereu ca nu conteaza de unde a venit ci catre ce se indreapta, si atunci cand vrea sa obtina ceva se poate concentra cu toate puterea pe acel lucru, sa se ridice de jos, ori de cate ori cade.
Vreme de 15 ani am reusit sa facilitam integrarea socio-profesionala unui numar de peste 150 de tineri, adica 85% dintre cei care ne-au trecut pragul, printr-o abordare holistica a nevoilor acestora si prin gestionarea unui program care se adapteaza nevoilor fiecarui tinar pe care îi avem in programul nostru de mentorat.In lucrul cu tunerii nu credem in dictonul ”EU STIU MAI BINE CE E BINE PENTRU TINE!”, ci in ”sunt aici sa te ghidez intr-un moment dificil si stiu ca vei reusi sa-l depasesti”. Acest model de lucru în regim de rezidetiat cu tinerii vulnerabili este unic in Romania.


| Date beneficiari
    Tineri cu vârsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani ce provin din institutii de stat sau din familii dezorganizate

| Date beneficiari
    Comunitățile locale, familie extinsa, prieteni, angajatori, autorități.

| Activitati
    Odată selectat, tânărul semnează un contract de rezidenta cu Fundatia, în care sunt stipulate obligaţiile ambelor părţi. Fiecăruia îi este desemnat în mod personal un angajat care sa-l ghideze/monitorizeze pe tanar. Împreună, ei elaboreaza un plan personal de dezvoltare, care include şi evaluările lunare, pentru elaborarea si atingerea scopurilor personale, generale si lunare. Tinerii participa la activităţi adaptate nevoilor individuale, având în vedere opt arii de dezvoltare prioritare, astfel încât abordarea sa fie nu doar individualizata pe fiecare persoana in parte, ci si holistica:
• Educatie pentru sanatate si igiena
•Educatie pentru cariera
•Educatie financiara
•Comportament (controlul furiei, comunicare interpersonala,asertivitate)
•Autonomie personala/autogospodarire
•Educatie civica
•Educatie si formare (continuare scoala, cursuri de calificare)
•Educatie pentru independenta (pregatire pentru viata in chirie, viata de familie,etc)
Progresul individual al tânărului este evaluat în mod regulat de către lucrătorul său social şi trebuie să reflecte scopurile stabilite în planul personal de dezvoltare. La sfârşitul perioadei de rezidenta (aproximativ 2 ani) lucrătorul social face demersurile necesare pentru a se asigura că tânărul are condiţii de trai adecvate în noul loc, precum şi abilităţile necesare pentru a trăi independent. Tanarul isi cauta singur un serviciu, o chirie si invata inca din Foyer sa se autogospodareasca.


| Rezultatele proiectului
    Tinerii care au trecut prin programul nostru au depasit momentul de confuzie avut la varsta de 18 ani cand li se spune ca sunt adulti de acum si trebuie sa se descurce singuri si au ajuns la stadiul in care chiar se descurca singuri.
În ultimii 15 ani:
Foyer a gazduit si indrumat 176 de tineri. Dintre acestia, 150 sunt in prezent angajati. 120 au terminat liceul cat timp au fost in programul nostru, iar 7 au facut o facultate.
85 dintre tineri au acum o familie. In acest acontext, am remarcat si un rezultat neplanificat. Anume acela ca 25 de tineri sunt parinti si nu si-au abandonat copiii, in ciuda traumei abandonului traite in propria copilarie.
Nu in ultimul rand, ca ecou al rezultatelor din cadrul primului proiect Foyer, cel de la Satu Mare, Fundatia FARA a decis in 2016 si 2017 sa extinda programul cu doua noi proiecte (unul la Suceava si Unul la Popesti Leordeni) pentru a da o sansa si tinerilor vulnerabili din aceste regiuni ale tarii la un viitor autonom, independent de serviciile sociale.


| Bugetul
    792000

| Parteneri
    FRCCF, DGASPC Satu Mare, Ilfov, Bucuresti, SPAS Satu Mare, Ilfov Protoeria Ilfov, Banca de alimente.

| Website proiect
    https://www.faracharity.ro/programe/programul-fara-foyer





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->