Participanti & Proiecte
Educlick -10 ani de solidaritate digitala
|
Organizator: Ateliere Fara Frontiere |
|
Categorie: Programe |
Conform planului-cadru pentru invatamantul gimnazial, aprobat prin OMENCS nr. 3590/2016, disciplina Informatica si TIC se preda in clasele a V-a, a VI-a, a VII-a si a VIII-a, ca disciplina de trunchi comun, cu o alocare de o ora/saptamana.
Cu toate ca vorbim de o materie obligatorie, realitatea este ca foarte multe scoli, mai ales din mediul rural, nu pot sustine orele din cauza lipsei de echipament IT. Sunt scoli in comunitati sarace unde nu exista laboratoare, scoli unde calculatoarele sunt insuficiente, depasite sau nefunctionale.
Din cauza posibilitatilor reduse, multi copii din mediul rural iau contact cu calculatorul doar la scoala, asa ca este cu atat mai important ca ele sa fie dotate cu tehnologia necesara pentru a le putea oferi sansa unei educatii moderne, comparabile cu cea de care beneficiaza copiii din mediul urban.
| Scopul proiectului
Scopul programul Educlick este de a reduce decalajul digital dintre mediul urban si cel rural si de a oferi acces la o educatie de calitate si sanse egale copiilor si tinerilor nevoiasi din comunitatile defavorizate din Romania.
Obiectivele specifice pentru 2018 sunt:
- Dotarea a peste 160 de unitati educationale si ONG-uri cu 2.450 PC-uri echipamente IT revalorificate (in medie 15 PC-uri/unitate)
- Acces la o educatie moderna si la o dezvoltare optima a deprinderilor pentru 31.000 de copii si tineri
- Sprijinirea a peste 1.500 de profesori in demersul lor educational
| Aria geografica
Nationala
| Rezumat
In Romania exista un puternic decalaj informatic intre zonele urbane si cele rurale, unde multi copii si tineri nu au acces la un calculator decat la scoala. Insa chiar si asa, majoritatea scolilor din mediul rural, si chiar multe scoli din mediul urban nu au laboratoare IT care sa raspunda nevoilor lor. Echipamentele sunt insuficiente, depasite sau in stadii avansate de degradare.
Din 2008, Ateliere Fara Frontiere si-a insusit misiunea de reducere a decalajului informatic din Romania, prin programul Educlick.
Programul, denumit initial Assoclic, a avut si are ca obiectiv facilitarea accesului la o educatie moderna in comunitatile defavorizate din Romania prin reconditionarea calculatoarelor colectate din piata, implicand persoane vulnerabile aflate intr-un proces de insertie pe piata muncii.
Practic, AFF colecteaza de la companii echipament IT uzat pe care apoi il sorteaza, testeaza, il curata, il reconditioneaza si il doteaza cu software, iar apoi il doneaza mai departe catre scoli, asociatii, biblioteci, muzee, centre de plasament, penitenciare sau alte institutii sociale, pentru ca aceste institutii sa poata derula proiecte de educatie, formare sau integrare cu ajutorul IT&C.
Intregul proces de revalorificare a deseurilor IT si transformarea lor in echipamente functionale implica persoane aflate in mare dificultate (persoane fara adapost, cu adictii, cu handicap sau alte vulnerabilitati) angajati in atelierul Reconect al AFF.
In 10 ani, AFF a donat peste 12.000 de calculatoare complete la peste 2.000 de scoli, gradinite, biblioteci si muzee, asociatii si institutii sociale, de care se bucura peste 38.0000 de beneficiari, majoritatea copii si tineri.
| Date beneficiari
2.018 de unitati educationale si ONG-uri, biblioteci muzee, 381.600 de beneficiari care s-au bucurat de aceste calculatoare de-a lungul anilor.
| Date beneficiari
Peste 150 de salariati in insertie ai atelierului Reconect, comunitatile locale din regiunile unde se desfasoara proiectele sprijinite
| Activitati
A1. Identificarea proiectelor de educatie/formare/integrare pentru comunitati defavorizate cu ajutorul IT&C.
Se face printr-un apel la propuneri de proiecte, pe toate canalele si retelele de comunicare de care dispune asociatia, vizand mai ales unitati educationale in care beneficiarii sunt copii sau tineri. Aplicantii trebuie sa prezinte un proiect in care sa descrie beneficiarii si sa prezinte activitatile, obiectivele si rezultatele asteptate in lucrul cu calculatoarele.
A2. Selectionarea celor mai bune proiecte. Implicam donatorii, angajatii acestora, in jurizarea online a proiectelor educationale.
A3. Echiparea celor mai bune proiecte cu calculatoare dotate cu software-ul potrivit, astfel incat initiativele lor sa devina realitate. Trimitem echipamentele IT prin curier, gata pentru a fi puse in priza. Oferim garantie de 6 luni pentru toate echipamentele.
A4. Consolidam capacitatea scolilor de a pune in aplicare activitati de educatie bazate pe TIC si de a asigura o buna gestionare a echipamentelor IT.
A5. Solicitam o auto-evaluare a proiectelor din partea unitatilor educationale, sub forma unui chestionar online.
A6. Selectam cateva proiecte la care mergem in vizita de monitorizare.
A7. Raportam narativ si financiar catre donatorii nostri.
A8. Comunicam online si offline etapele si rezultatele proiectului pe toate canalele de care dispune asociatia.
| Rezultatele proiectului
Prin Educlick, peste 380.000 de beneficiari s-au putut bucura de cele 12.078 de calculatoare reconditionate in atelierul de insertie, donate catre 2018 de scoli si ONGuri, biblioteci, muzee si centre de plasament.
Calculatoarele sunt mai mult decat hardware. Ele sunt o munca valorizanta pentru salariatii in insertie implicati in reconditionarea echipamentelor, care stiu ca munca depusa de ei e o sansa la educatie pentru un copil din mediul rural. Asta le ofera un scop si demnitate, ajutandu-i sa isi contureze un proiect personal si profesional.
Pentru beneficiarii finali ai calculatoarelor, majoritar copii si tineri din medii defavorizate, calculatoarele ofera acces la materiale moderne de invatare, reducand decalajul deja existent in Romania.
Pentru structurile dotate, ele sunt resurse prin care isi pot dezvolta la randul lor programele. Un astfel de exemplu: „Suntem un grup de persoane cu dizabilitati care isi doresc sa arate ca pot sa se implice in comunitate, ca pot depasi eticheta de asistati sociali. Derulam in prezent diverse activitati de terapie ocupationala, grupuri de suport si ateliere de initiere si dezvoltare competente IT – acestea din urma nu ar fi existat fara Educlick si oamenii de suflet care dau viata acestui generos proiect. Visam sa infiintam o unitate protejata in care sa lucreze persoane cu deficiente diferite, care sa se ajute reciproc, tinand cont de faptul ca fiecare afectiune are limitarile ei. Cu sprijinul oamenilor dumneavoastra, facem pasi spre implinirea acestui vis!” Elena Ilea, presedinte Asociatia Handicope
| Bugetul
661000
| Parteneri
BRD Groupe Societe Generale, Kaufland, ING, Apa Nova, GDF Suez, Engie, Groupe Renault, OMV Petrom, Enel, Fundatia Vodafone, Auchan, Unicredit, Carrefour, BCR Asigurari de viata, Romcarton, DHL Express, Ecotic
| Website proiect
www.educlick.ro