Participanti & Proiecte
Bio & Co - Cultivam solidaritatea!
|
Organizator: Ateliere Fara Frontiere |
|
Categorie: Protectia mediului |
Potrivit Eurostat, un român risipește anual 76 de kg de alimente, in conditiile in care România se afla pe penultimul loc în UE în ce priveste rata saraciei și a excluziunii sociale.
Mai mult decât atat, în Romania, persoanele vulnerabile, dar abte de munca, nu beneficiază servicii sociale de activare. Serviciile sociale de la noi sunt de tip pasiv, care transforma aceste persoane vulnerabile in „beneficiari de profesie”.
Proiectul Bio&co are o solutie pentru aceste nevoi. Productia de legume bio si consumul responsabil au multiple beneficii: diminueaza impactului negativ al poluarii si reduc risipa alimentara, fapte ce vin in sprijinul celor nevoiasi.
Bio& Co este un atelier social care angajeaza persoane din grupuri vulnerabile. Acestea beneficiaza de formare si acompaniere socio-profesionala pentru a se integra pe piata muncii.
| Scopul proiectului
Obiectivul proiectului este de a oferi un cadru pentru insertia socio-profesionala a persoanelor aflate in dificultate, prin: productia de legume si fructe bio si distribuirea acestora catre abonati; colectarea deseurilor alimentare din retail, trierea lor pentru a fi donate catre persoane care traiesc sub pragul saraciei sau transformate in fertilizator natural; sensibilizarea publicului larg asupra alimentatiei locale si sanatoase.
| Aria geografica
Judetele Dambovita, Bucuresti-Ilfov
| Rezumat
Proiectul Bio&Co s-a nascut din dorinta de a de a oferi o solutie de valorificare a deseurilor alimentare si de reducere a risipei alimentara prin sensibilizare si reutilizare in sprijinul celor mai nevoiasi.
In acest sens, asociatia Ateliere Fara Frontiere a infiintat o ferma bio aflata in Ciocanari, jud. Dambovita, unde colecteaza deseuri alimentare si organice provenite din hypermarket-urile Carrefour si lanturi hoteliere si le transforma in compost. La Bio& Co, persoane extrem de defavorizate cultiva legume si fructe bio ce sunt livrate abonatilor din Bucuresti sub forma de cosuri saptamanale, dar si sub forma cosurilor solidare, care sunt distribuite catre familii monoparentale defavorizate, institutii sociale si ONG-uri care ofera servicii persoanelor marginalizate.
Ferma beneficiaza de o platforma de colectare, transport, triere si compostare a deseurilor alimentare, transformandu-le in fertilizant natural pentru agricultura bio si gradinarit natural, model replicabil la scara mai mare. Ferma de 4 hectare de productie agricola certificata bio este membra retelei Cocagne (120 ferme de legumicultura BIO in Franta). Are 4000 m² de sere, 80 de varietati de legume/fructe BIO distribuite saptamanal la membri abonati (consum’actori).
Salariatii Bio & Co - persoane aflate in dificultate apartinand comunitatii sarace din Ciocanari si din Bucuresti (care se confrunta cu adictii, violenta, excluziune, fara adapost) - beneficiaza de un parcurs de insertie sociala si profesionala.
Bio & Co se construieste totodata ca ferma pedagogica, care urmareste sensibilizarea asupra unui mod de viata sanatos, respectuos cu mediul si a consumului responsabil, prin initierea de ateliere de informare in scoli si companii.
| Date beneficiari
14 angajati defavorizati ai fermei Bio&Co, 93 de abonati consum'actori ai cosurilor saptamanale
| Date beneficiari
150 de beneficiari ale meselor calde ale DGASMB unde am donat legume, 12 familii (50 beneficiari) au primit cosuri Bio&Co solidare
| Activitati
Ferma de 4 hectare de productie agricola certificata bio, membra retelei Cocagne (120 ferme de legumicultura BIO in Franta). 4000 m² de sere, 80 de varietati de legume/fructe BIO distribuite direct (circuit scrut) saptamanal la membri abonati (consum’actori)
Parcurs de insertie sociala si profesionala pentru 14 persoane marginalizate, apartinand comunitatii sarace rome din Ciocanari (Dambovita), dar si din Bucuresti (persoane care sufera de adictii, sunt victime ale violentei, sunt excluse sau fara adapost).
Platforma de colectare, transport, triere si compostare a deseurilor alimentare, transformandu-le in fertilizant natural pentru agricultura bio si gradinarit natural, model replicabil la scara mai mare.
Ferma pedagogica si un program de sensibilizare asupra unui mod de viata sanatos, respectuos cu mediul si a consumului responsabil: ateliere de informare in scoli si companii.
| Rezultatele proiectului
In 2017, Ateliere Fara Frontiere a colectat gratie parteneriatului cu Carrefour Romania 497 de tone de deseuri alimentare de la 4 hipermarketuri din Bucuresti: Berceni, Vulcan, Vitantis si Mega Mall. Aceasta a insemnat o implicare deosebita a angajatilor Carrefour de la sediu precum si din magazine. Angajatii Carrefour au fost sensibilizati in problematica luptei impotriva risipei, au beneficiat de formare pentru separarea corecta si manipularea deseurilor alimentare in mod corespunzator.
Intr-o experienta pilot cu magazinul Berceni, am reusit sa reutilizam 3,6 tone de fructe si legume si sa donam catre Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti 16 tone colectate in perioada octombrie-decembrie. Legumele si fructele au fost donate in stare buna catre persoane nevoiase, prin intermediul centrelor si cantinelor sociale ale DGASMB, care datorita acestui proiect au putut sustine o a doua masa calda zilnica pentru 150 de beneficiari, persoane varstnice si/sau fara adapost. (1200 mese calde in total)
In 2017, proiectul Bio&Co. a sustinut 14 salariati ai fermei – persoane defavorizate, care au produs în medie 52 de cosuri saptamanale livrate celor 93 de abonati consum’actori (total anual).
Dimensiunea de reutilizare si solidaritate alimentara, adica de lupta imporiva risipei este prioritara. In 2017, am reusit sa reutilizam aproximativ un sfert din ce am colectat pe pilotul Berceni, dar previzionam sa ajungem la 40% in 2018 dupa ce am finalizat procedurile si instatiile de triere in 2018.
| Bugetul
850487
| Parteneri
Partener strategic: Fondation d’enterprise Carrefour; Parteneri financiari – Solidarity Accor Hotels, Fondation d’enterprise Air Liquide, Fondation d’enterprise Vinci Pour la Cite, Fondation Solidarite Societe Generale, Ipso Agricultura, Acvatot, GRH, Carrefour, Freyrom, Groupama, Yves Rocher, Lidya Organic; Partener local: Asociatia Mladita
| Website proiect
www.bio-co.ro