close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fondul ONG in Romania



| Organizator:
    Civil Society Development Foundation/ Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Pe baza studiilor efectuate de organizatii nationale si internationale si a rapoartelor FDSC, in particular: Romania 2010. Sectorul ONG - profil, tendinte, provocari ; Barometrul liderilor ONG din Romania desfasurat in 2010 si al Barometrului Civic - sondaj de opinie publica la cererea FDSC – au identificat si adresate de catre Program urmatoarele provocari la nivelul ONG din Romania: nivel de dezvoltare inca redus a multor ONG (lipsa de practici interne democratice, numar mic de membri, sustenabilitate redusa), implicarea redusa a ONG-urilor in procesul politic si de luare a deciziilor cu autoritatile, capacitatea slaba a ONG-urilor in activitatile lor de advocacy, relativ putine retele si coalitii ale ONG-urilor, precum si mediul destul de nefavorabil in care ele actioneaza.

| Scopul proiectului
    Obiectivul general al programului a fost consolidarea dezvoltarii societatii civile si contributia sporita la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila. Programul a contribuit la realizarea scopului Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European si anume acela de a reduce disparitatile economice si sociale in Spatiul Economic European si de a intari relatiile bilaterale intre Romania si statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Fondul ONG in Romania Fondul ONG in Romania Fondul ONG in Romania

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Programul a incurajat participarea activa a cetatenilor printr-o implicare sporita a ONG-urilor in dezbaterea pe marginea politicilor publice si prin masuri specifice precum cele care vizeaza coruptia si statul de drept. O componenta esentiala a programului a fost acordarea de granturi pentru ONG-uri din Romania, iar ca activitati complementare au fost derulate actiuni specifice de sporire a colaborarii cu organizatii din alte tari dintre cele care beneficiaza de finantare prin Mecanismul SEE dar si cu ONG si alte entitati din statele donatoare. In total 390 de granturi au fost acordate ONG-urilor care au derulat proiecte in domenii variate si au presupus implicarea activa a cetatenilor. In contextul scaderii increderii in institutiile publice din Romania, Programul a reusit sa mobilizeze peste 3.000.000 de cetateni in intreaga tara si peste 25.000 de voluntari, a sprijinit 100 de grupuri civice. 123.000 de cetateni au fost implicati in actiuni de luare a deciziilor publice. Au fost derulate peste 7800 de activitati privind deciziile publice, iar peste 400 de localitati rurale si 100 urbane au beneficiat de activitatile programului. Proiectele au facilitat schimbarea atitudinilor si a comportamentelor prin furnizarea de instrumente de participare (unele dintre ele folosite pentru prima data), cum ar fi platformele pentru semnarea petitiilor, monitorizarea cheltuielilor publice, depunerea cererii de informatii publice, formularea plangerilor si depunerea lor catre autoritatile responsabile , organizarea de intalniri comunitare, dezbateri/consultari cu autoritatile publice, campanii de advocacy pentru modificarea legii etc. Fondul ONG cuprinde povesti despre oameni care au dat forma implicarii chiar si atunci cand conditiile nu erau tocmai prielnice.

| Date beneficiari
    Cel putin 2300 de ONG-uri (promotori de proiecte si parteneri, membri in retele si coalitii, etc) si 56 de retele si coalitii

| Date beneficiari
    3000000 cetateni

| Activitati
    O componenta importanta a Programului a fost cea de acordare a finantarii nerambursabile pentru ONG-uri din Romania in cadrul a 2 runde de finantare, una in 2013 si cea de-a doua in 2014, in urma carora s-au contractat si implementat in total 390 de proiecte in domenii diverse. Acestea au vizat cresterea comportamentului civic si a participarii publice pentru grupuri tinta diverse si prin metode variate: cresterea capacitatii ONG-urilor de a mobiliza si facilita participarea cetatenilor la procesul de luare a deciziilor publice, de a monitoriza implementarea politicilor publice la nivel local sau central (prin formare, campanii publice, dezvoltarea de platforme, organizarea de consultari publice, etc); cresterea capacitatii ONG-urilor de a se coaliza, atrage noi membrii si a cunoaste mai bine nevoile acestora si a beneficiarilor lor, pentru o mai buna reprezentare a sectorului, dar si a nevoilor beneficiarilor in relatie cu autoritatile; sprijinirea coalizarii cetatenilor in grupuri de initiativa preocupati de diverse probleme din comunitate si sprijinirea activitatii acestora; atragerea si implicarea voluntarilor in activitatea ONG-urilor; reducerea marginalizarii si discriminarii grupurilor vulnerabile prin campanii publice si cresterea participarii acestora la viata comunitatii, in luarea deciziilor care ii privesc prin formare, mentorat, facilitare comunitara; cresterea participarii cetatenilor in activitati de educatie pentru mediu si in actiuni de protectie a mediului.

| Rezultatele proiectului
    Programul a implicat cel putin 2.300 ONG-uri in diverse tipuri de activitati (de la oportunitati de invatare la implicarea in campanii publice, procese de consultare privind luarea deciziilor publice, etc.), raspunzand nevoilor identificate de crestere a capacitatii sectorului ONG pentru o mai buna reprezentare a intereselor cetatenilor, o crestere a implicarii si participarii publice a acestora. Cele 56 de retele si coalitii (30 nou create) sprijinite sa actioneze in domeniile mediu, sanatate, justitie, drepturile omului, combaterea violentei impotriva femeilor, etc., si-au imbunatatit expertiza prin formarea membrilor (management, advocacy, PR), si-au crescut numarul de membri, si au o mai buna cunoastere a nevoile acestora pentru o mai buna reprezentare. Proiectele au reusit sa mobilizeze peste 3.000.000 de cetateni: peste 25.000 voluntari au fost implicati in activitatile derulate de ONG-uri in comunitati si la nivel national; peste 30.000 de persoane vulnerabile si-au crescut participarea in comunitate si la luarea deciziilor; peste 20.000 de cetateni au devenit mai responsabili si mai activi privind problemele de mediu, 43.000 de profesori si studenti au fost implicati in activitati de educatie de mediu; pentru prima data a fost adresata problematica discursului instigator la ura in Romania. 90 de ONG-uri si 40.000 de cetateni au fost implicati in campanii de advocacy, dezvoltare de materiale educative, traininguri, etc. Instrumentele de mobilizare a cetatenilor create prin Program continua sa fie utilizate cu succes si acum.

| Bugetul
    168843000

| Parteneri
    Fundatia Pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi

| Website proiect
    www.fondong.fdsc.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->