close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fiecare Copil Conteaza - Siguranta prin educatie pentru nutritie si sanatate -S.E.N.S.



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Analiza sociologica a situatiei familiilor a relevat ca:6 din 10 mame minore nu au avut acces la informatii despre sanatate,7 din 10 mame minore nu au avut planificare familiala,5 din 10 gravide minore si din cele din gospodarii defavorizate nu au fost controlate de medicul ginecolog si nu au ecografii,6 din 10 gravide minore si 7 din 10 gravide din gospodarii defavorizate nu au facut analize,4 din 10 mame minore au nascut prematur-de 4 ori mai mult fata de mamele majore. Acoperirea vaccinala a copiilor era semnificativ mai scazuta.Cauzele mortalitatii infantile in aceste comunitati erau: distanta mare fata de serviciile medicale, nivelul scazut de educatie, greutatea scazuta la nastere cauzata de malnutritia sau starea precara de sanatate a gravidei,saracia extrema.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este reducerea mortalitatii infantile in mediul rural. Obiective specifice:
Cresterea gradului de constientizare in randul femeilor insarcinate a importantei controalelor medicale pre si postpartum.
Imbunatatirea starii de nutritie, sanatate si igiena a femeilor insarcinate, a mamelor care alapteaza si a copiilor cu varste mai mici de 5 ani. Prevenirea sarcinilor nedorite in randul adolescentelor si la marile multipare prin educatie.Cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta unei alimentatii corespunzatoare si a vaccinarii pentru dezvoltarea copilului.


Fiecare Copil Conteaza - Siguranta prin educatie pentru nutritie si sanatate -S.E.N.S. Fiecare Copil Conteaza - Siguranta prin educatie pentru nutritie si sanatate -S.E.N.S. Fiecare Copil Conteaza - Siguranta prin educatie pentru nutritie si sanatate -S.E.N.S.

| Aria geografica
    Arges (Stefanesti si Micesti), Brasov (Tarlungeni si Sacele), Botosani (Gorbanesti si Ibanesti), , Caras-Severin (Anina si Resita), Constanta (Albeni si Negru-Voda), Dolj (Breasta si Malu Mare), Hunedoara (Baru si Pui), Iasi (Ceplenita si Raducaneni), Mures (Riciu si Band), Neamt (Sabaoani si Bahna), Prahova (Urlati si Bucov), Suceava (Voitinel si Dolhesti), Timis (Jimbolia si Mosnita Noua), Vaslui (Dragomiresti si Osesti)

| Rezumat
    Proiectul si-a propus reducerea mortalitatii infantile din zonele rurale prin imbunatatirea sanatatii si nutritiei gravidelor, copiilor si mamelor care alapteaza.
Comunitatile au fost selectate in functie de numarul de copiii din familii defavorizate, numarul mare de sarcini la minore, numarul ridicat de copii 0-5 ani fara examene medicale,numarul mare de gravide fara controale in timpul sarcinii, numarul mare de copii nevaccinati, mortalitate infantila si materna crescuta in ultimii 3 ani.
Au fost pregatite 28 de echipe mixte medicosociale locale si un coordonator judetean care au lucrat cu instrumente de lucru comune pentru identificarea tuturor problemelor din familie, la domiciliul acesteia, proiectul fiind unul pilot in dezvoltarea de servicii medico-sociale integrate. Desi, atat Strategia naționala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2014-2020, Strategia nationala de sanatate 2014 -2020 cat si Acordul de parteneriat Ro-UE 2014 prevad infiintarea de servicii integrate medico-sociale si centre comunitare integrate in mediul rural inca din 2014, in practica acestea sunt printre primele servicii comunitare interdisciplinare din mediul rural si primele servicii door-to-door, de care este atat de mare nevoie, asa cum sublineaza si cele trei documente programatice amintite.
S-au incheiat parteneriate cu autoritatile locale si judetene.
Activitatile au avut un grad mare de complexitate, constand in consiliere individualizata a mamei sau gravidei pentru sanatate, igiena, nutritie, beneficiile controalelor prenatale sau de planificare familiala; consilierea socio-juridica pentru obtinerea de acte de identitate si, dupa caz, de prestatii sociale, incadrarea in grad de handicap;consiliere pentru ingrijirea copilului mic, hranirea corecta, alaptarea, vaccinarea, igiena zilnica,semne de imbolnavire ale copiilor, pericolul automedicatiei; consiliere privind responsabilitatile parentale, disciplina pozitiva, igienizarea spatiului de locuit, incadrarea in munca. Benficiarii au primit individualizat sprijin alimentar, suplimente nutritive, medicamente si transport la servicii medicale aflate in alta localitate.


| Date beneficiari
    Au fost sprijiniti prin interventii directe un numar de 11.177 beneficiari , din care 3976 copii (1107 sub un an), 746 gravide (174 sub 18 ani), 2467 mame (228 sub 18 ani), 3988 de parinti si adolescenti consiliati prin sesiuni de educatie pentru sanatate.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti au fost angajatii serviciilor de asistenta sociala, cabinetelor medicale, scolii,membrii comunitatilor.

| Activitati
    -Evaluarea la domiciliu a situatiei sociale; evaluarea la serviciile medicale a starii de sanatate si nutritie a gravidelor, copiilor 0-5 ani, mamelor care alapteaza.
-Asigurarea mijloacelor materiale necesare pentru tratatamentul afectiunilor, nutritia si igiena corecta prin achizitionarea medicamentelor, hranei, suplimentelor, produselor de igiena, prin distributia periodica, monitorizarea starii de sanatate si consilierea permanenta a familiei
-Insotirea si decontarea transportului la serviciile medicale, inclusiv de planning familial.
-Sprijin pentru rezolvarea problemelor sociale si juridice, consiliere pentru obtinerea de acte de identitate, prestatii si servicii sociale, incadrarea in grad de handicap, cautarea unui loc de munca.
in parteneriat cu serviciile sociale locale.
-Crearea-suport de curs- si sustinerea de sesiuni de educatie nonformala pentru tineri parinti si adolescenti, distribuirea unor brosuri privind alaptarea, nutritia copilului, ghid de crestere si dezvoltare a copilului.
-Caravana medicala pentru controlul acelor gravide care nu au fost vazute de catre medici specialisti in timpul sarcinii.


| Rezultatele proiectului
    Numarul copiilor care primesc un regim alimentar corect a crescut in aceste comunitati cu procente cuprinse intre 15% (in judetul Neamt) si 85% (in Dolj).
A crescut numarul mamelor care alapteaza cu procente cuprinse intre 10% (Arges) si 50% (Dolj, Suceava, Vaslui). Procentul gravidelor neurmarite de medic a scazut cu 20% (Brasov) pana la 50% (Suceava, Dolj, Vaslui). Numarul copiilor care au controale medicale periodice la zi a crescut cu procente variind intre 20% (Hunedoara) si 45% (Brasov, Neamt, Suceava, Vaslui), iar procentul adolescentilor si tinerilor care au capatat cunostinte privind sanatatea si igiena reproducerii si de educatie parentala a crescut intre 20% (Vaslui) si 80% (Dolj).
Procentul copiilor cu schema de vaccinare obligatorie a fost crescut pana la 100% in judetele Arges, Iasi, Neamt si, cel mai putin, 75% in judetul Caras Severin. Nivelul de cuprindere a copiilor in schema obligatorie, la momentul preluarii de catre asistentii medicali, medicii sau mediatorii sanitari, a variat de la 40% (Vaslui), 45% (Caras), 60% (Hunedoara, Vaslui, Dolj), 70% (Brasov, Timis) si 75% (Suceava). Judetele in care respectarea schemei obligatorii nu a putut fi realizata in totalitate (Vaslui, Caras, Mures, Hunedoara, Prahova, Timis) in principal datorita lipsei vaccinurilor.


| Bugetul
    740000

| Parteneri
    Carrefour Foundation, finantator principal, Directiile de Sanatate Publica Judetene si DGASPC-urile din cele 14 judete, primariile din cele 28 de localitati, cabinetele medicilor de familie din cele 28 localitati

| Website proiect
    www.salvaticopiii.ro/fiecarecopilconteaza





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes