close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Civic Labs



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Civic Labs e o metodologie noua de dezvoltare a solutiilor tehnice in societatea civila, una benefica atat finantatorilor cat si ONGurilor. In Romania exista putini finantatori care sustin sectorul de tehnologie civica si putine ONG-uri capabile sa livreze solutii utile, de impact, sustenabile. Un caz foarte intalnit este cel al finantatorilor care accepta propuneri de proiecte cu solutii tehnice fara a le trata ca pe un proiect de civic tech. Finantatorii deschid linii de finantare fara bune practici cand vine vorba despre definirea de probleme si solutii iar ONG-urile aplica cu idei care mereu sunt insuficient documentate, testate, validate din cauza lipsei know-how-ului tehnic. O alta problema este si lipsa flexibilitatii in ceea ce priveste adaptarea si ajustarea unui app in timpul implementarii, din cauza presiunii de a livra.

| Scopul proiectului
    Civic Labs isi propune maparea la nivel national a problemelor cu care se confrunta societatea pe 10 mari domenii si identificarea de solutii tehnice pentru acestea,printr-un proces ciclic de research, tech research si user experience design Al doilea obiectiv este conceperea, prototiparea si testarea de solutii, pentru a le pregati de development. Toate acestea sunt necesare pentru a dezvolta solutii corecte pentru probleme reale, cu impact predictibil si mecanisme de control si masurare a impactului.

Civic Labs Civic Labs Civic Labs

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Romania a fost martora unei cresteri impresionante a sectorului IT ceea ce a hranit divizarea digitala intre sectorul non-profit si cel comercial, primul fiind pus in imposibilitatea de a deveni competitiv in angajarea de specialisti in IT. Prin urmare, nu exista o infrastructura dedicata tehnologiei civice in Romania, dar, mai mult, ONG-urile si institutiile publice nu au capacitatea de a face o evaluare corecta a nevoilor de solutii digitale. Asadar, chiar si cand fondurile sunt directionate catre civic technology, rata de esec este foarte mare, ceea ce se traduce in risipa de fonduri, in diminuarea increderii donatorilor si a beneficiarilor in solutii si in abilitatea societatii civile de a le implementa.

Factori negativi in dezvoltarea de aplicatii civice:
a. Lipsa de know-how in domeniul IT al ONG-urilor.
b. Modul de alocare al finantarii pentru proiecte insuficient documentate
c. Lipsa de colaborare intre toti stakeholderii
d. Reinventarea rotii, dezvoltarea de solutii duplicate, irosirea implicita de fonduri
e. incapacitatea de a estima corect costul unei solutii tehnice si timpul de productie.

Majoritatea covarsitoare a proiectelor de civic technology dezvoltate duc lipsa unei metodologii de lucru, a unui flow de validare si de testare care sa garanteze utilitatea si implementarea facila a acestor proiecte, precum si lipsa unor mecanisme de crestere a adoptiei de catre publicul tinta a solutiilor, odata lansate.

Rezolvarea se afla in Civic Labs, o platforma care aduce laolalta finantatorii, societatea civila si know-how-ul necesar, prin care atat donatorii cat si ONG-urile se pot asigura ca investesc, respectiv implementeaza, solutiile corecte din prima, beneficiind de toata expertiza necesara si de mecanisme clare de control si evaluare.


| Date beneficiari
    ONG-urile si Finatatorii beneficiaza in egala masura de pe urma procesului, ONG-urile prin posibilitatea de a adopta solutii digitale testate si validate, iar finantatorii obtinand garantia unor solutii digitale de impact cu KPI predefiniti si obiective stategice masurabile

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai programului sunt publicurile tinta ale ONG-urilor care implementeaza solutii de tehnologie civica identificate si construite in Civic Labs. Grupurile tinta vor avea parte de instrumente digitale testate, validate, utile si functionale, cu impact pe termen lung.

| Activitati
    Etapele programului Civic Labs au caracter permanent. Pornim cu alegerea domeniilor si sub-domeniilor care vor
face obiectul cercetarii. Identificam care sunt toti stakeholderii implicati in domeniu si lucram impreuna cu acestia, in cadrul unor sesiuni de mapare a principalelor probleme care afecteaza sectorul vizat, urmand ca apoi sa validam rezultatele prin cercetare cantitativa, observare directa si consultare cu alti experti. Odata finalizata etapa de cercetare, intram in incubarea de solutii pentru problemele identificate. in acelasi timp, o echipa dedicata deruleaza un proces de tech research pentru a identifica modurile in care aceste probleme au fost rezolvate in alte tari pentru a invata din experienta cu solutii de tehnologie civica similare si nu numai. Cream in acelasi timp persona-uri pentru utilizatori,story-mapping si fluxuri de utilizare. Prototipam si testam noile solutii generate pentru a le optimiza. Solutiile finale sunt apoi deschise catre public pe o platforma unica. De aici solutiile pot fi adoptate de companii sau furnizori de granturi impreuna cu ONG-uri ce activeaza in domeniul solutiei identificate si dezvotate in regim propriu sau pot fi dezvoltate de Code for Romania ca parte din programul Tech for Social Good. Toate solutiile beneficiaza de suport pe durata implementarii.


| Rezultatele proiectului
    Toate aplicatiile Code for Romania (atat cele aflate acum in dezvoltare, cat si cele care deja sunt lansate) au fost concepute avand la baza metodologia Civic Labs. Dupa identificarea unei probleme intr-un sistem, am trecut mai departe la validarea acesteia si apoi la prototiparea unei solutii adecvate cu impact pe termen lung. Ca exemplu de rezultat, aplicatia Monitorizare Vot a fost identificata prin discutii extinse cu experti electorali, observatori independenti si cetateni activi in spatiul public apoi prototipata si testata cu publicul tinta inainte de a fi utilizata in monitorizarea alegerilor. Monitorizare Vot este prima si singura aplicatie de acest fel din Romania. Aplicatia Redirectioneaza.ro este rezultatul unor probleme identificate in sistemul de redirectionare a impozitului pe venit si anume dificultatea de colectare si lipsa informarii cetatenilor cu privire la aceasta optiune, etc.

Toate rezultatele pozitive precum si impactul solutiilor construite de Code for Romania se datoreaza acestui proces amplu de research, incubare si identificare de solutii sustenabile pe termen lung. Partenerii care ni s-au alaturat pe parcursul timpului si votul lor de incredere (in 2019 acestia sunt Romanian-American Foundation, Fundatia Vodafone Romania) ne demonstreaza, de asemenea, ca Civic Labs si metodologia din cadrul acestuia sunt piatra de temelie a expansiunii domeniului de tehnologie civica din Romania si, in acelasi timp, un factor cheie in dezvoltarea capacitatii ONG-urilor de a-si creste impactul.


| Bugetul
    1755191

| Parteneri
    In perioada 2016-2018 programul a fost derulat doar de Code for Romania, fara parteneriate strategice sau punctuale.

| Website proiect
    http://civiclab.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->