close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Administrarea Parcului Natural Vacaresti



| Organizator:
    Asociatia Parcul Natural Văcărești
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Necesitatea administrarii PNV s-a impus la 12 luni de la infintarea acestuia prin Hotarare de Guvern (mai, 2016). Conform procedurilor, Ministerul Mediului a organizat o sesiune de atribuire a administrarii. Acesta este de forma unui concurs (licitatie) in care doritori, persoane juridice, pot dezvolta un proiect prin care sa ajunga administratorul parcului. Aplicantii trebuie a dovedeasca capacitate tehnica si financiara proprie. Proiectul Asociatiei Parcului Natural Vacaresti a fost declarat castigator. In dezvoltarea proiectului de administrare, APNV a pornit de la nevoile orasului Bucuresti: asigurarea de spatii verzi de calitate care sa asigure conditii pentru o recreere sanatoasa, educatie pentru protectia naturii, incurajarea cercetarii stiintifice si a protectiei mediului. PNV are capacitatea de a oferi raspuns acestor nevoi.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost administrarea Parcului Natural Vacaresti in acord cu prederile OUG 57/2007 cu privire la regimul ariilor naturale protejate in Romania, cu completarile si modificarile ulterioare. Obiectivele proiectului de administrare au fost: 1. crearea unei structuri specializate de administrare a parcului natural Vacaresti, 2. crearea unei infrastructuri de vizitare pentru educatie, 3. incurajarea cerecetarii stiintifice, 4. monitorizarea speciilor si habitatelor si 5. dezvoltarea de activitati pentru incurajarea recreerii sanatoase.

Administrarea Parcului Natural Vacaresti Administrarea Parcului Natural Vacaresti Administrarea Parcului Natural Vacaresti

| Aria geografica
    Orasul Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul de administrare al Parcului Natural Vacaresti a fost demarat de asociatia cu acelasi nume (APNV) in aprilie 2017 prin semnarea oficiala a contractului de administrare cu Ministerul Mediului din România. Operatiunea a fost rezultatul unui concurs national castigat de aplicant. Timp de un an si 7 luni, APNV a organizat administrarea parcului cu urmatoarele obiective:.crearea unei structuri specializate de administrare, 2. crearea unei infrastructuri de vizitare pentru educatie, 3. incurajarea cerecetarii stiintifice, 4. monitorizarea speciilor si habitatelor si 5. dezvoltarea de activitati pentru incurajarea recreerii sanatoase
Timp de un an si 7 luni, administrarea PNV de catre aplicant a avut urmatoarele rezultate:
- peste 10000 de participanti la programele de educatie si informare organizate
- monitorizarea saptamanala a speciilor si habitatelor,
- 150 de voluntari implicati in proiectele APNV sub denumirea de "rangeri urbani",
- monitorizare a arealului 12/24,
- sute de kg de deseuri scoase din parc in cadrul activitatilor de igienizare si curatenie
- dezvoltarea unei infrastructuri de vizitare alcatuite din doua foisoare, un observator ornitologic, mini- hide uri si doua poteci tematice: Poteca Biodiversitatii urbane si poteca Pasarile orasului.
- 10 companii suport atrase si un buget de 250 000 de euro.
- fondurile folosite pentru administrare au fost exclusiv private,

In urma implementarii proiectului de administrare, PNV este unul dintre cele mai cunoscute spatii de educatie si recreere sanatoasa din Bucuresti.
In decembrie 2018, APNV a fost notificat in mod oficial de catre Ministerul Mediului din Romania cu privire la incetarea contractului de administrare al parcului, fara consultare prealabila si fara evaluarea performantelor.


| Date beneficiari
    Proiectul de administrare al parcului Natural Vacaresti a avut doua categorii de public tinta: comunitate alocala reprzentata de locuitorii cartierelor invecinate, elevi, studenti, cadr didactive, pasionati de natura, fotografi: aprox 30.000 de oameni.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului: publicul general larg urban, comunitatea stiintifica, mass media (aprox. 200.000 de oameni.

| Activitati
    Activitătile proiectului au fost dezvoltate pornind de la obiectivele propuse: Activităti administrative si orizontale (crearea structurii speciale de administrare) A. Activitati generale de monitorizare si protectie a mediului (A.1. Monitorizarea regulata a sepeciilor de pasari, A.2 Monitorizarea calitatii apelor si a vietii acvatice, A.3 Monitorizarea regulata a speciilor de mamifere. A. 4. Activitati de monitorizare a speciilor de plante si animale invazive. B. Activitati generale pentru promovarea educatiei pentru natura (B.1 Promovarea educatiei pentru natura in randul elevilor si studentilor. B.2 Organizarea de tururi ghidate pentru publicul larg, B.3. Promovarea rolului naturii in orase si a necesitatii de dezvoltare a unei infrastrucutri urbane verzi - albastre. C. Activitati pentru promovarea recreerii sanatoase: (C.1 Concurs de ciclism, C.2 Concurs de alergare, C 3 Activitati socio - culturale). Activitatile proiectului s-au dezvoltat din obiectivele asumate, metoda care a stat la baza echipei proiectului de administrare a urmarit armonizarea activitatilor de conservare, protectie si monitorizare a speciilor cu cele de educatie, informare si recreere pentru comunitatea locala si publicul larg. Punerea in practiva a activitatilor s-a realizat pe parcursul unui an calendaristic (2018), si a implicat operatiuni de monitorizare si evaluare a echipei de proiect și ale rezultatelor la 6 luni si un an de la demararea acostora.

| Rezultatele proiectului
    Activitati generale de monitorizare, protectie a mediului si ecologizare. Rezultate: tabele lunare de monitorizare ale speciilor de pasari, amfibieni, reptile, mamifere. Salvarea prin interventii specializate a animalelor (mai multe exemplare de amfibieni) blocate intr-un canal deversor. Relocarea mai multor exemplare de testoasa (Emys orbicularis), specie protejata, din parcurile adiacente, in PNV. Studiu dedicat apei si vietii acvative.Scoaterea din parc a unei cantitati de peste 2 tone de deseuri menajere. Intretinerea potecilor si a infrastructurii de vizitare.
Activitati generale pentru promovarea educatiei pentru natura: peste 1000 de elevi si cadre didactice au participat la activitati educationale. Peste 5000 de vizitatori au participat in tururi ghidate in vederea cunoasterii naturii parcului. Inaugurarea unei poteci tematice pentru cunoasterea pasarilor: Poteca Pasarile orasului. Activitati pentru promovarea recreerii sanatoase. rezultate: 200 de ciclisti si 130 de alergatori au participat in cadrul concursurilor sportive organizate in parc, in lunile septembrie si octombrie. Rezultatele obtinute de administratia parcului in decursul anului 2018 au crescut interesul comunitatii locale fata de parc, numarul vizitatorilor care au intrat pe potecile parcului s-a dublat fata de anul 2017 (aprox. 6000 de persoane) semn ca activitatile derulate au efecte benefice asupra grupurilor tinta.


| Bugetul
    1175000

| Parteneri
    Asociația Parcul Natural Vacaresti

| Website proiect
    parcnaturalvacaresti.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->