close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campania Da BLOCK agresivitatii! Si "glumele" dor. Stop cyberbullying!



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    Studiile europene arata ca Romania se situeaza pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste incidenta cyberbullyingului in randul copiilor in mediul scolar. Acest lucru este confirmat de experienta programului Ora de Net, datele fiind extrase atat din rapoartele liniei de consiliere ctrl_AJUTOR, operata in cadrul proiectului, cat si din consultarile directe cu copiii, sesiunile informative derulate in scoli sau cercetarile sociologice.

Prin proiectul de voluntariat „Da BLOCK agresivitatii!” ne-am dorit sa oferim cadrelor didactice un centru de resurse accesibil gratuit in vederea realizarii de activitati educationale dedicate copiilor si parintilor, pe tema cyberbullying-ului si a sigurantei pe Internet.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost acela de a contribui la cresterea nivelului de informare cu privire la complexitatea, dimensiunea si impactul emotional negativ al situatiilor de cyberbullying asupra tuturor copiilor implicati in astfel de situatii.

Ne-am propus sa:
- Cream resurse privind cyberbullying-ul adresate copiilor, parintilor, profesorilor
- Informam si sa implicam activ in campania de voluntariat peste 600 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar
- Incurajam copiii sa devina activi in procesul de prevenire si diminuare a situatiilor de cyberbullying


Campania Da BLOCK agresivitatii! Si "glumele" dor. Stop cyberbullying! Campania Da BLOCK agresivitatii! Si "glumele" dor. Stop cyberbullying! Campania Da BLOCK agresivitatii! Si "glumele" dor. Stop cyberbullying!

| Aria geografica
    409 Localitati din toate judetele

| Rezumat
    Cyberbullyingul este o forma de abuz cu o tot mai larga raspandire care are un impact emotional devastator asupra copiilor. Caracterul repetitiv, tendinta de escaladare a conflictului, permanenta in mediul online si impredictibilitatea reaparitiei sale, fac ca acesta sa poata cauza frica, anxietate sau chiar depresie.

Conform celui mai recent studiu Salvati Copiii (https://goo.gl/Z9Pppt), 54% dintre copiii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani spun ca au fost victime ale cyberbullying-ului. Dintre acestia, doar 3 din 10 au discutat despre incident cu cineva. Copiii care sunt victime acorda scoruri semnificativ mai scazute la intrebarile care masoara starea de bine emotionala.

Pentru a reduce fenomenul si a extinde perspectiva asupra faptului ca intr-o astfel de situatie toti copiii implicati sunt victime indiferent de rolul pe care il au (fie el de victima, agresor, martor), a fost lansat proiectul de voluntariat „Da BLOCK agresivitatii! Si „glumele” dor. Stop cyberbullying!” (https://goo.gl/yHNjU2).
In cadrul acestuia, in baza parteneriatului incheiat cu Ministerul Educatiei, a fost pus la dispozitia cadrelor didactice un pachet de resurse care contine 3 clipuri video educationale, dar si planuri de lectie adaptate etapelor de dezvoltare ale copiilor din ciclurile primar, gimnazial si liceal. Acestia au fost invitati sa organizeze 3 sesiuni de discutii cu aceeasi clasa de elevi in cadrul carora sa identifice situatiile de cyberbullying, ipostazele in care se pot regasi copiii, precum si modalitati de prevenire si stopare a fenomenului.

Cei 2.400 voluntari cadre didactice au implicat in activitati directe de informare 39.484 copii, 4.900 parinti, 1.645 cadre didactice, 80 specialisti din 726 de institutii de invatamant din toate judetele.


| Date beneficiari
    -2.400 de voluntari cadre didactice din 726 de institutii de invatamant -39.484 copii, 4.900 parinti, 1.645 cadre didactice, 80 specialisti

| Date beneficiari
    -Peste 10.000 de descarcari ale pachetului de resurse de pe platforma Ora de Net

| Activitati
    • Identificarea unui scenariu tipic de cyberbullying – de cele mai multe ori cyberbullyingul se petrece intre colegi sau prieteni
• Crearea paginii web, a resurselor educationale video, a planurilor de lectie, a ghidului destinat parintilor - disponibile pe https://oradenet.salvaticopiii.ro/block-agresivitatii
• Crearea tutorialului pentru raportarea pe platforma interna de raportare pentru voluntari VoluntApp - https://youtu.be/eH6Kn1I0dMc
• Lansarea publica a campaniei
• Informarea cadrelor didactice prin intermediul partenerilor institutionali Ministerul Educatiei Nationale si Inspectoratelor Scolare Judetene
• Sustinerea activitatilor educationale in tara si oferirea de consultanta celor care au avut nevoie de sprijin suplimentar
• Raportarea voluntarilor pe platforma VoluntApp si evaluarea activitatilor conform regulamentului
• Transmiterea documentelor justificative celor care au raportat 3 activitati
• Transmiterea unui comunicat de presa care anunta rezultatele campaniei initiate in parteneriat cu Orange


| Rezultatele proiectului
    39.484 copii, 4.900 parinti, 1.645 cadre didactice, 80 specialisti din 726 de institutii de invatamant au fost implicati in activitati educationale directe. Mai mult, 2.400 de cadre didactice din intreaga tara s-au implicat ca voluntari in acest demers.
Beneficiarii au invatat despre caracteristicile, modalitatile de prevenire si reducere a fenomenului de cyberbullying si despre cum pot interventi pentru a gestiona astfel de situatii. Acestia au fost incurajati sa devina chiar ei promotori si sa impartaseasca mai departe lectiile invatate.

Protejati de anonimat, copiii care fac cyberbullying nu au ocazia sa vada imediat suferinta pe care comportamentul lor il aduce in viata copiilor victima. Asta face ca hartuirea sa se producă cu usurinta, departe de protectia empatiei, regretului și a compasiunii. Nici copiii martori nu vor considera neaparat ca fac ceva rau sau ca devin parte a problemei, atunci cand printr-un banal like contribuie la hartuire. Cat despre copiii victime, acestia traiesc un sentiment intens de insingurare, teama, tristete. Una dintre intentiile proiectului a fost sublinierea faptului ca intr-o situatie de cyberbullying-ul toti copiii sunt victime, indiferent de rolul specific pe care îl au.

Feedbackul primit prin intermediul rapoartelor a dovedit ca procesul propus a deschis o dezbatere la nivelul scolii, cu implicarea activa a parintilor, activitatile stimuland empatia, compasiunea, cooperarea, dorinta de a comunica mai onest si de a cere ajutorul. De asemenea, pachetul de resurse este folosit in continuare in cadrul cursurilor avizate Ora de Net.


| Bugetul
    47000

| Parteneri
    Organizatie Salvati Copiii si Orange

| Website proiect
    https://oradenet.salvaticopiii.ro/block-agresivitatii





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->