close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Generatii - Centrul Comunitatii



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    Proiectul Generatii - Centrul Comunitatii a fost implementat, pornind de la experienta de lucru cu voluntari seniori in sprijinul copiilor saraci, castigata la primul Centru Generatii din sectorul 6, infiintat in 2007. In anul 2015, am creat un Manual Intergenerational, cu scopul de a implementa aceasta abordare in cat mai multe comunitati din tara. Persoane varstnice care doresc sa aiba o viata activa si sa devina utili se pot implica astazi in activitatile zilnice ale centrelor de zi din tara. Rezultatele satisfacatoare, ne-au convins ca in 2015 sa extindem metodologia in alte 4 judete din tara. Energia copiilor și experiența vârstnicilor fac echipă bună in cadrul acestor centre. Atunci cand copii din familii modeste si varstnici care vor sa fie activi se intalnesc in cadrul acestor centre, ceea ce rezultă este o comunitate puternica.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a transforma 7 centre de zi de tip after-school in centre comunitare intergenerationale, care implica varstnici din comunitate ca voluntari in sprijinul copiilor din familii sarace, rezolvand astfel problemele sociale cu care se confrunta ambele categorii.
Obiective:
1.Activarea a 90 de varstnici ca vountari in centre intergenerationale, 2.Cresterea calitatii vieții a 350 de copii care frecventeaza un after-school social 3. Adoptarea metodei intergenerationale 7 organizatii neguvernamentale, 4.Realizarea a 7 campanii locale de strangere de fonduri


Generatii - Centrul Comunitatii Generatii - Centrul Comunitatii Generatii - Centrul Comunitatii

| Aria geografica
    Bucuresti, Bacau, Brasov, Mures, Cluj

| Rezumat
    Folosind metodologia intergenerationala si implicand actori locali pentru finantare si dezvoltare de servicii sociale, proiectul transforma centre de zi de tip after-school in centre comunitare intergenerationale. Acestea implica copii din familii modeste si varstnici care vor sa fie activi, pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta ambele categorii. Centrele de zi asigura asistenta sociala si sprijin educational copiilor care provin din medii defavorizate, intr-o maniera practica, inovativa, eficienta, bazandu-se pe solidaritatea dintre generatii. In cadrul acestui proiect membrii comunitatii, voluntari de toate varstele si cu diverse profesii, varstnici care isi doresc o viata activa, sunt implicati in activitatile zilnice alaturi de echipa specializata, contribuind la imbunatatirea situasiei sociale si scolare a copiilor. In baza Metodei intergenerationale dezvoltate la Centrul Generatii din Bucuresti, si folosind sprijinul local al Fundatiilor Comunitare, in 2018 am transformat 7 centre de zi de tip after-school in centre comunitare care: 1. au implicat voluntari varstnici ca resursa in activitatea lor si folosesc Metoda intergeneraţionala 2. au elaborat un plan de activitati integenerationale, conform manualului intergenerational 3. au asigurat asistenta sociala de foarte buna calitate beneficiarilor lor; Rezultatele proiectului: 350 de copii si-au imbunatatit semnificativ rezultatele scolare. 86 de vârstnici s-au implicat in activitati de voluntariat; 4 Organizatii neguvernamentale au primit sprijin financiar si consultanta in dezvoltarea activitatii.

| Date beneficiari
    Beneficiari directi - 86 de varstnici din Bucuresti si alte 4 judete din țara, implicati ca voluntari; 350 de copii din medii defavorizate Copiii sunt de scoala primara si gimnaziala, cu varsta cuprinsa ȋntre 6 si 16 ani, din Bucuresti si alte 4 judete din tara; ; 4. Organizatii neguvernamentale care detin un centru de zi de tip after-school.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: -2200 de membri ai comunității (voluntari, părinți, parteneri sociali, profesori etc.).

| Activitati
    1. Identificarea unor organizații locale care dețin centre de zi tip after-school cu beneficiari copii ce se încadrează în țintele definite de proiect, cu sprijinul Fundațiilor Comunitare locale.
2. Realizarea unor schimburi de experiență cu personalul și voluntarii organizațiilor locale, in cadrul unor vizite la Centrul Generații din București.
3. Evaluarea planurilor de activitati intergenerationale facute de organizațiile locale și transmiterea unor sugestii de îmbunătățire a acestora.
4. Semnarea contractelor de finanțare cu organizațiile locale.
5. Implementare activitati intergenerationale. Asistenta si monitorizarea organizațiilor locale pe toată perioada desfășurării proiectului.
6. Lansarea de catre FPMR în parteneriat cu fundaţiile comunitare şi organizaţiile locale a unei campanii de atragere de voluntari vârstnici, cu abilitatile si calificarea necesare, care să servească dezvoltării educaționale și emoționale a copiilor din cele patru centre.
7. Fundațiile Comunitare locale și la București FPMR, au lucrat împreună cu organizațiile locale la o campanie de strângere de fonduri care să acopere 50% din fondurile necesare implementării activităţilor de la nivel local.
8. Evaluarea intermediară a proiectului la jumătatea perioadei de implementare folosind indicatorii calitativi și cantitativi.
9. Evaluare finală a proiectului la sfârșitul perioadei de implementare folosind indicatorii calitativi și cantitativi.
10. Raportare către finanțatori.


| Rezultatele proiectului
    - 86 de varstnici din Bucuresti si alte 4 judete din tara si-au gasit utilitatea prin participarea la diferite activitati, realizand saptamanal 6 ore de voluntariat in beneficiul copiilor din orasul lor. Astfel ei au evitat singuratatea, depresia si izolarea
- 350 de copii de scoala primara si gimnaziala, cu varste cuprinse intre 6 şi 16 ani, din Bucuresti si alte 4 judete din tara au primit ajutor la materiile unde intampinau probleme, si-au facut temele la after-school si si-au imbunatatit astfel rezultatele scolare.
- 350 de copii au fost ajutati să se integreze social si sa castige incredere in propriile forte.
- 7 organizatii nonguvernamentale care detin un centru social de tip after-school au adoptat metoda intergenerationala si au invatat sa atraga ajutorul comunitatii atat pentru servicii, cat si pentru finantare.
- 5 comunitati au fost informate despre posibilitatea implicarii intr-un proiect de voluntariat intergenerational si despre metodele intergenerationale de a gasi solutii la problemele lor.


| Bugetul
    577669,5

| Parteneri
    Fundatia Chance for life, Asociatia Sfantul Arhidiacon Stefan, Asociatia Diaconia Ajutor International Brasov - Centrul de zi Diaconia Brasov, Asociatia Diaconia Ajutor International - Centrului de zi din Vulcan, Fundatia Comunitara Brasov, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Fundatia Comunitara Bacau, Fundatia Buckner, Fundatia Comunitara Mures, Asociatia Something New, Fundatia Comunitara Cluj, Finantatori si sponsori: Raiffeisen Bank, Johnson Wax, Hartmann

| Website proiect
    https://centrulgeneratii.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes