Participanti & Proiecte
Muntii Fagaras - 2544 de motive sa ii protejezi!
|
Organizator: Fundatia Conservation Carpathia |
|
Categorie: Protectia mediului |
România a fost binecuvântată cu toate formele de relief și cu valori de patrimoniu natural incontestabile. Cu toate acestea, suntem singura tara europeana care nu are alocat buget de stat pentru ariile protejate (exceptand Delta Dunarii). Si daca politicul absenteaza, se nasc initiative private care fac pionierat si dezvolta un concept de non-interventie, de conservare de paduri prin cumparare, nemaintalnit in Romania. Pentru ca omul NU trebuie sa intervina peste tot! Si unde a intervenit se vede: mii de hectare taiate la ras si o promisiune sa refacem 100 ha anual. Proiectul merge mai departe si ridica problema lipsei de informatii reale cu privire la numarul animalelor salbatice si implementeaza monitorizare ADN la ras, urs si lup. Inovatie. Si vrem sa crestem OAMENI in jurul muntilor Fagaras si este nevoie de constientizare si educatie
| Scopul proiectului
Conservare paduri pentru crearea celui mai intins si salbatic parc national.
Reconstructie ecologica pentru a repara greselile trecutului, cu un obiectiv anual de minim 100 de ha cumparate si plantate.
Protectie fauna si metode inovative de determinare a numarului corect. Non invaziv si cu precizie: analize ADN.
Constientizare si educatie: trebuie sa responsabilizam si sensibilizam generatiile urmatoare, cu privire la ariile protejate.
| Aria geografica
Muntii Fagaras si Parcul National Piatra Craiului
| Rezumat
Masivul Fagaras este unic in Europa si reprezinta ultimul loc de pe continent unde poate fi creat cel mai mare parc national acoperit cu paduri!
Fundația Conservation CARPATHIA (FCC) a fost fondată în anul 2009 de către 12 filantropi și conservaționiști cu scopul de a opri tăierile ilegale de pădure, precum și pentru a conserva o suprafață mare a pădurilor din Carpați, sub forma unei zone complet protejate. Acest lucru se face prin cumpărarea terenurilor și cesionarea drepturilor de vânătoare, pentru protecția completă a tuturor elementelor naturale, din bani privați și publici.
Din 2544 de motive pentru a proteja muntii Fagaras, proiectul acopera 4 piloni de activitate:
1. Conservare paduri: am salvat de la taiere, prin cumparare, 4.500 de hectare, in sud-estul masivului
2. Protectie fauna: am luat masuri anti-braconaj intensive pe fondurile cinegetice din custodia FCC (24.000 ha) si aplicam metode inovative de determinare corecta a populatiei de ursi, rasi si lupi, pe o suprafata totala de 100.000 ha, prin analize ADN si observare cu ajutorul camerelor de monitorizare. In 2 ani am colectat, in total, peste 1.500 de probe de la cele 3 specii.
3. Reconstructie ecologica: am cumparat si refacut 225 ha de parcele taiate abuziv, de fostii proprietari, dezastre ecologice unde regenerarea era minima sau inexistenta. Am creat 3 pepiniere noi si am ajuns la un total de 8 si crestem puietii necesari plantarii 2 pana la 5 ani, in functie de specie. Am plantat circa 900.000 de puieti.
4. Am dezvoltat un program de educatie ecologica de care au beneficiat 800 de elevi si profesori.
Proiectul CARPATHIA este unic in Romania si reprezinta una dintre cele mai mari initiative private de conservare de paduri din Europa
| Date beneficiari
Oamenii din comunitatile locale/200
| Date beneficiari
Elevi si profesori/800
| Activitati
1. Conservare paduri: padurile din muntii Fagaras, protejate de CARPATHIA reprezinta patrimoniul ONG-ului romanesc. Sunt protejate prin statutul fundatiei, sunt inscrise la Oficiul Cadastral ca suprafete in conservare sau pentru reconstructie ecologica si, unde a fost posibil, le-am supraprotejat, introducandu-le in zona de stricta protectie a Parcului National Piatra Craiului, de non-interventie a sitului Natura 2000 muntii Fagaras sau in catalogul National al padurilor virgine. In 2017 si 2018 CARPATHIA a cumparat 4.500 de hectare in muntii Fagaras, de la proprietari privati, care au ales sa nu le vanda exploatatorilor, ci sa se asigure ca vor fi conservate. Donatia pentru cumparare vine de la Fundatia Wyss, cunoscuta in special in America pentru proiectele majore de conservare pe care le sustine. Hansjoerg Wyss, semnatar The Giving Pledge a anuntat anul trecut ca doneaza inca 1 miliard de dolari pentru conservare.
2. Fundatia OAK si MedLife au sustinut eforturile de refacere a 225 de ha in estul muntilor Fagaras.
3. Fundatia OAK si divizia Ciucas au sustinut eforturile de a proteja fauna pe 24.000 de ha si de cercetare stiintifica prin metode inovative ADN, pe o suprafata de 100.000 de ha.
4. Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania au sustinut un proiect scolar in care au fost implicati 800 de elevi si profesori din Podu Dâmboviței, Lerești, Valea Mare Pravăț, Dragoslavele, Bughea, Albeștii de Muscel, Nucșoara și Rucăr.
| Rezultatele proiectului
Un proiect de conservare de paduri ridica semne de intrebare. Iar schimbarea mentalitatilor, cu toate ca se face greu si in timp, se intampla! Da, exista nevoia de lemn pe piata, dar la fel de bine exista nevoia de echilibru.
Credem ca cea mai mare schimbare este aceea pe care am adus-o in oameni: de la neincredere, la sustinatori. De la un nivel mic de educatie, la mai multe cunostinte obtinute prin metode moderne de invatare, la care poate nu ar fi avut acces. De la un recensamant mostenit al animalelor salbatice, cu cifre "umflate", la date stiintifice de necontestat. De la proprietari care aveaU o singura alternativa, exploatatorii, la CARPATHIA, care de 10 ani protejeaza paduri. De la o initiativa unica, la raspandirea ideii de conservare la nivel national, la coalizarea societatii civile si a ONG-urilor de mediu care au, din 2018, o viziune pe termen lung a ariilor protejate (www.regasesteromania.ro).
| Bugetul
68000000,00
| Parteneri
Fundatia OAK, Fundatia Wyss, Ursus Breweries/Asahi Beer - divizia Ciucas, MedLife, Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania
| Website proiect
www.carpathia.org - proiecte Istoria Padurii (pt educatie); restul activitatilor din proiect sunt incluse in rezultatele generale ale celor 5 piloni de activitate ai fundatiei.