Participanti & Proiecte
Fiecare Copil Conteaza
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Categorie: Sanatate |
Prematuritatea reprezinta una dintre cauzele majore ale deceselor copiilor sub cinci ani. Cum incidenta prematuritatii in Romania este de 10-12%, (aproximativ 20.000 de cazuri anual), devine tot mai stringenta dotarea maternitatilor. Un prematur care trebuie transferat la o alta maternitate, unde exista aparatura de care are nevoie, poate pierde ore cruciale din recuperare. Mai mult de jumătate dintre copiii nascuti prematur, care au nevoie de interventie medicala imediata nu pot fi ingrijiti optim in maternitatile din Romania, unde sunt asigurate doar 300 de locuri in terapia intensiva neonatala (30 de locuri la un milion de locuitori), dintre cele aproximativ 600 necesare. Pentru a supravietui, copiii nascuti prematur au nevoie de atentie speciala din prima ora de viata, iar medicii au nevoie de echipamente medicale performante.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este reducerea mortalitatii infantile sub 6,5 la mie pana in 2020.
Obiectivele proiectului:
- Dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din tara cu echipamente medicale performante, necesare supravietuirii bebelusilor prematuri.
- Cresterea gradului de informare si constientizare asupra problematicii prematuritatii, la nivelul publicului larg.
- Imbunatatirea masurilor publice destinate mamei si copilului si colaborarea cu institutiile din domeniu.
| Aria geografica
Programul a fost implementat in toate judetele tarii. Orasele in care am dotat maternitatile cu echipamente medicale: Alba Iulia, Arad, Pitesti, Bacau, Oradea, Bistrita, Botosani, Dorohoi, Braila, Brasov (2 spitale), Bucuresti (9 spitale), Buzau, Oltenita, Calarasi, Resita, Caransebes, Oravita, Cluj-Napoca, Constanta, Mangalia, Medgidia, Sfantu Gheorghe, Targoviste, Craiova (2 spitale), Segarcea, Galati, Giurgiu, Targu Jiu, Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Petrosani, Hunedoara, Hateg, Deva, Lupeni, Urziceni, Slobozia, Iasi (3 spitale), Harlau, Pascani, Ilfov, Buftea, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Targu Mures, Piatra-Neamt, Roman, Targu-Neamt, Bicaz, Slatina, Caracal, Ploiesti (2 spitale), Zalau, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Patrauti, Radauti, Gura Humorului, Falticeni, Alexandria, Zimnicea, Timisoara (3 spitale), Tulcea, Ramnicu-Valcea, Vaslui, Barlad, Adjud, Focsani. In 2018 am dotat 35 de unitati medicale( sectii de neonatologie, pediatrie, obstetrica-ginecologie) din 27 de judete: Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui.
| Rezumat
In Romania, un copil mai mic de un an moare la fiecare 6 ore, prematuritatea este prima cauza a mortalitatii neonatale in tara noastra. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii si prin dotarea maternitatilor cu echipamente performante. Potrivit INS (februarie 2019), rata mortalitatii infantile a inregistrat o scadere importanta in Romania, de la 7 in 2016, la 6,7 la mia de copii nascuti vii in 2017. Cu toate acestea, inca exista multe maternitati care nu pot oferi un tratrament adecvat nou-nascutilor prematuri din cauza lipsei aparaturii performate. In 7 ani de implementare a proiectului "Fiecare Copil Conteaza" au fost dotate 88 de maternitati, in 41 de judete ale tarii, cu 515 echipamente medicale in valoare de 4 milioane de euro, in 2018 au fost dotate 35 de unitati medicale, cu 122 de echipamente, in valoare de 880.000 Euro. De asemenea, pentru imbunatatirea masurilor publice destinate mamei si copilului au fost realizate actiuni de advocacy si am colaborat indeaproape cu Ministerul Sanatatii si institutii relevante in domeniu. Salvati Copiii si-a propus sa contribuie la reducerea ratei mortalitatii infantile si militeaza, prin programe si campanii, pentru coborarea acestei rate, pe termen lung, la media europeana. In cadrul proiectului dorim sa continuam dotarea maternitatilor si sectiilor de neonatologie cu echipamente performante necesare supravietuirii bebelusilor nascuti prematur si cresterea gradului de constientizare asupra fenomenului de prematuritate la nivelul publicului larg.
| Date beneficiari
35 de maternitati, peste 7.000 de nou-nascuti si mamele acestora, 35 de sefi de sectie (neonatologie, pediatrie, obstetrica-ginecologie).
| Date beneficiari
Unitatile medicale, autoritatile locale, comunitatile locale, familiile copiilor nascuti prematur.
| Activitati
In 2018, cu suportul companiilor si sustinatorilor, am reusit sa dotam 35 de unitati medicale din 27 judete si Bucuresti cu 122 aparate medicale performante (incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilatie etc.). Acest lucru a fost posibil datorita realizarii unui mecanism de sustinere care implica: medici, persoane fizice, companii, institutii, furnizori de echipamente medicale, voluntari, etc. Metodologia de implementare a activitatilor porneste de la nevoile unitatilor medicale care solicita aparatura de care au nevoie, Salvati Copiii centralizeaza aceste nevoi, solicita sprijin si creeaza parteneriate cu companii si persoane fizice, achizitioneaza aparatura care este donata unitatilor medicale. Este un intreg mecanism de implicare sociala pentru salvarea prematurilor. De asemenea, in cadrul proiectului a fost initiata, in parteneriat cu Klaufland Romania, o campanie de sustinere a 3.000 nou-nascuti din 30 de maternitati din tara, prin oferirea de pachete cu produse necesare in primele zile de viata. De asemenea, au fost oferite materiale informative privind ingrijirea nou-nascutului si a importantei vaccinarii acestora. Acesta campanie a avut ca scop sprijinirea mamelor cu un pachet cu lucruri necesare noului nascut, reprezentand un real sprijin pentru familiile vulnerabile, asigurandu-le un minim de produse necesare cresterii si ingrijirii copilului in primele zile de la nastere.
| Rezultatele proiectului
Efortul Salvati Copiii de a sprijini maternitatile in a asigura tratament medical adecvat si imediat copiilor nascuti prematur este consistent, iar progresul este vizibil: in opt ani de campanie, rata mortalitatii infantile a scazut de la 10,1 la mia de copii nascuti vii in 2010, la 6,7 in 2017.
In cadrul proiectului Fiecare copil conteaza am dotat in 2018 35 de unitati medicale din 27 judete. Cu ajutorul sponsorilor si a mecanismelor de donatii, am investit 880.000 euro in 122 echipamente.
De asemenea, am creat parteneriate cu Ministerul Sanatatii si autoritatile responsabile in domeniul sanatatii mamei si copilului.In cadrul colaborarii cu
Ministerul Sanatatii, am organizat atelierul de lucru "Analiza situatiei maternitatilor din Romania", care a avut ca rezultat o serie de recomandari din partea specialistilor.De asemenea, a avut loc o dezbatere cu specialistii in neonatologie, ”Necesitatea cresterii capacitatii de spitalizare a cazurilor grave neonatale in unitati de nivel III”. In cadrul intalnirii a fost subliniata nevoia de politici de sanatate coerente si transparente pe termen mediu si lung. Pe langa acestea, am elaborat un memoriu catre Ministerul Sanatatii cu privire la serviciile medicale privind mama si copilul in Romania si imbunatatirea situatiei din maternitati pentru reducerea mortalitatii infantile.
| Bugetul
4000000
| Parteneri
Ministerul Sanatatii, Kaufland, Dorna, Libris, Banvit, Cora, Fox Mezeluri România, Dutchmed, Oriflame, DP World Constanța, APTIV – Electrical Distribution Systems Romania etc.
| Website proiect
https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/sanatate/reducerea-mortalitatii-infantile