Participanti & Proiecte
Casa solara EFdeN Signature
|
Organizator: Asociația Solar Decatlon Romania |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
Procentajul de emigrare a fortei de munca din Romania este printre cele mai ridicate la nivel global, vorbim mai ales despre studenti sau absolventi ai universitatilor care pleaca cu scopul de a gasi oportunitati mai bune in afara tarii.
Principalele nevoi ale studentilor pe care le-am identificat sunt:
-crearea de noi oportunitati de cariera in Romania, prin dezvoltarea unor nise ale industriei de constructii
-crearea unui cadru/context de dezvoltare accelerata si interdisciplinara care sa ii pregateasca pentru viitoarea piata a muncii, ce va suferi schimbari semnificative in urmatorii ani.
-crearea unui mediu aspirational, creativ si antreprenorial in care sa poata genera, dezvolta si implementa idei cu care pot crea o schimbare in comunitati locale sau nationale, formandu-si astfel o mentalitate de a ramane si schimba ceva in Romania
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este cresterea comunitatii de specialisti in arhitectura sustenabila si a cuprins urmatoarele obiective:
-consolidarea si aprofundarea cunostintelor teoretice in sfera cladirilor eficiente energetic si dezvoltarea experientei practice pentru studenti.
-familiarizarea cu restul specialitatilor in domeniul constructiilor
-educarea si informarea publicului general in legatura cu importanta integrarii componentei sustenabile in cladiri
-transferul cunostintelor acumulate pe parcursul a 7 ani de cercetare si optimizare (3 participari in cadrul Solar Decathlon)
| Aria geografica
Bucuresti, Dubai
| Rezumat
Cladirile sunt responsabile de 40% din emisiile de CO2 si 36% din consumul de energie, ceea ce plaseaza subiectul sustenabilitatii in constructii in prim plan pentru atingerea obiectivelor pentru 2030 la nivel european. Acestea sunt in continuare concepte noi in cadrul publicului larg din Romania, ceea ce se observa si si lipsa de specializare in domeniul sustenabilitatii la nivel national.
De aceea, directiile urmarite in cadrul EFdeN sunt de educatie si formare profesionala, creand oportunitati de dezvoltare profesionala pentru studenti si ajutand la dezvoltarea aptitudinilor care nu sunt acoperite in curricula universitara, prin educatie practica si non formala. Activitatea echipei se orienteaza si catre cercetare privind calitatea cladirilor, dezvoltand case solare in scop educational, dar si catre alte proiecte adiacente pe tema educatiei in sustenabilitate.
EFdeN Signature este un prototip de casa solara, sustenabila, eficienta energetic, proiectat si construit de o echipa multidisciplinara de studenti in colaborare cu cadre didactice universitare si peste 120 de parteneri, cu sustinere prin materiale, finantare, servicii sau know-how din partea acestora. Cu acest prototip echipa a reprezentat Romania in cadrul primei editii Solar Decathlon Middle East 2018, cea mai prestigioasa competitie de arhitectura solara si tehnologii integrate, desfasurata in Dubai.
Echipa a lucrat timp de 2 ani pentru dezvoltarea acestui prototip, proces ce presupune mai multe etape, de concept, proiectare, executie, testare si optimizare.
Fiind jurizata in cadrul a 10 probe, echipa EFdeN s-a intors din Dubai cu 4 premii pentru Romania: locul 1 mondial la „Comunicare", locul 2 la „Inginerie si constructie" si „Conditii de confort" si locul 3 la „Sustenabilitate".
| Date beneficiari
Beneficiarii directi sunt studenti voluntari care participa la cursuri si la etapa de constructie - 180 de studenti din anul 2016 pana in 2018
| Date beneficiari
Beneficiari indirecti: publicul larg - cei care viziteaza casa, cei care participa la evenimentele noastre cei care afla despre arhitectura sustenabila prin canalele de comunicare EFdeN - facebook, Instagram, Newsletter, blog companiile care vor sa isi dezvolte ramura de produse sustenabile si au nevoie de tineri pregatiti pe aceasta nisa - peste 120 de companii
| Activitati
Proiectare BIM
-cursuri oferite de parteneri ai proiectului pentru a facilita proiectarea interdisciplinara inca din primele stadii
Cursuri sustenabilitate
-cursuri oferite de parteneri ai proiectului pentru o mai buna intelegere a temei de sustenabilitate in cladiri
Concept, proiectare si detaliere prototip
-lucru interdisciplinar
-aplicarea cunostintelor de sustenabilitate dobandite in cadrul proiectului
-colaborare cu cadre universitare si parteneri educationali ai organizatiei
-consultanta cu companii pentru o mai buna intelegere a produselor furnizate de acestea
Executie prototip
-lucru interdisciplinar
-lucru practic
-constientizare a eventualelor nereguli, stangacii din faza de proiectare, proces care schimba perceptia studentilor despre constructia unei cladiri
Evenimente
-participarea la evenimente din sfera constructiilor si nu numai
-prezentarea proiectului catre publicul larg si specialisti in domeniul constructiilor
-dezvoltarea aptitudinilor de comunicare si sinteza a informatiilor
Testare si eficientizare
-evaluarea rezultatului final si a performantei acestuia
-compararea cu prototipul EFdeN 4C (Centru de Cercetare al Conditiilor de Confort), comparare cu standarde PassivHaus
Competitia
-constructia prototipului in 15 zile - lucru interdisciplinar
-probe jurizate - dezvoltarea capacitatii de sinteza a informatiilor precum si a aptitudinilor de prezentare
-probe monitorizate
-tururi publice - dezvoltarea abilitatilor de public speaking
| Rezultatele proiectului
Studentii (180 in ultimii 2 ani) care aleg sa faca voluntariat in cadrul proiectului beneficiaza de:
experienta practica
-EFdeN este locul unde studentii vin cu idei pe care ulterior le pot implementa. In acest proces ei testeaza, invata si se dezvolta profesional si personal.
interdisciplinaritate
-EFdeN este un mediu interdisciplinar, unde fiecare membru invata lucrand cot-la-cot cu tineri ambitiosi din 11 departamente, de la urbanism, arhitectura si inginerie, la fundraising, comunicare si management.
parteneriate
-Membrii proiectului lucreaza cu zeci de companii din diverse domenii, acest lucru fiind o bună oportunitate de angajare ulterioara.
retea profesionala
-Proiectul ofera sansa de a participa la numeroase evenimente, conferinte, training-uri si workshop-uri, unde studentii se pot remarca, pot cunoaste oameni din diverse domenii, astfel largindu-si reteaua profesionala.
Proiectul “Casa solara EFdeN Signature” a dus la cresterea vizibilitatii intregii organizatii, astfel ajungand la urmatoarele cifre:
60 apariții TV si radio
2500 aparitii media
16.000 prieteni pe Facebook
350 participari la evenimente
10.000 vizitatori în 2018
50.000 vizitatori efden.org
35 premii nationale si internationale
Per total schimbarile generate de proiect sunt reprezentate de cunostiintele acumulate de studenti, experienta practica, aptitudinile deprinse, precum si educarea si constientizarea in randul publicului larg cu privire la practici sustenabile, astfel ajutand la dezvoltarea unui mediu pregatit sa integreze viitorii tineri profesionisti.
| Bugetul
2,124,720
| Parteneri
Proiectul “Casa solara EFdeN Signature” a fost realizat de echipa EFdeN, in parteneriat cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, ca membri ai Asociatiei Solar Decatlon Bucuresti si cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea BITS Pilani Dubai si parteneri din mediul privat ( https://efden.org/parteneri/ )
| Website proiect
www.efden.org